Groen!

Brussel, 29 april 2008

Magnette kiest volop voor nieuwe kerncentrales

Tijdens de bespreking van de begroting van klimaatminister Magnette bleek duidelijk dat de rooms-blauw-rode regering de rode loper uitrolt voor nieuwe kerncentrales. In de begroting staat ingeschreven dat de regering zich in 2008 engageert om vanaf 2009 te investeren in onderzoek naar de vierde generatie kerncentrales. Hiervoor wordt vanaf 2009 jaarlijks 1,5 miljoen euro ingeschreven. Er staat duidelijk vermeld dat dit bedrag kan herzien worden. Voor de zoveelste studie naar de ideale energiemix waarmee Magnette tijdens de regeringsverklaring uitpakte, staat welgeteld 0 euro geprogrammeerd. 0 euro in 2008, en 0 euro in alle volgende jaren. Tot zover de goede bedoelingen van Magnette.

Tinne Van der Straeten: 'Magnette blaast warm en koud tegelijk. Enerzijds verklaart hij volop te willen gaan voor duurzame energie, maar anderzijds pompt hij zijn middelen in het verder bewandelen van het nucleaire pad. Hij kiest nu zelfs onomwonden voor de vierde generatie kerncentrales. Ons land zal binnenkort als eerste kunnen uitpakken met een proefcentrale van de vierde generatie en dat terwijl we vandaag volop moeten inzetten op alternatieve stroomopwekking.'

In 2002 nam de groen-paarse regering de beslissing om de kerncentrales te laten uitdoven omdat men geen blijf weet met het radioactieve kernafval dat tienduizenden jaar actief blijft en dus heel veel generaties opscheept met onze afval. Deze beslissing werd ook genomen om een signaal te geven aan producenten van alternatieve energie. De regering was ermee akkoord dat kernenergie, een gevaarlijke en vervuilende vorm van stroomopwekking was en een relict uit het verleden. De markt zou worden vrijgemaakt voor veiligere en meer duurzame vormen van energieopwekking. Het monopolie van Electrabel dat jaren geld van de belastingsbetaler verdoken kreeg doorgeschoven zou gebroken worden zodat ons land eindelijk zou kunnen kiezen voor de energie van de toekomst. 'Helaas heb ik na studie van de begroting van klimaatminister Magnette vastgesteld dat onze regering besloten heeft om de klok terug te draaien en volop de vierde generatie kerncentrales te steunen waardoor opnieuw een massale geldstroom zal vloeien naar kernenergie ten koste van hernieuwbare energie.', betreurt Tinne Van der Straeten.

Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid Groen!