FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werken op Koninginnedag doorgaans vrijwillig verplicht

Het werken op Koninginnedag is voor veel werknemers nog steeds vrijwillig verplicht. Dit blijkt uit een internetpeiling die vakbond FNV Bondgenoten de afgelopen week via zijn website heeft gehouden.

74 procent van de 90 respondenten geeft aan dat het werken op Koninginnedag verplicht is. Of - zoals een respondent aangeeft - het is vrijwillig verplicht. "Als je het niet doet, dan wordt er gedreigd met overplaatsing."

Anja Jongbloed, coördinator arbeidsvoorwaarden FNV Bondgenoten: "Het is stuitend dat werknemers op grote schaal worden verplicht te werken op een feestdag. Het zou een keuze van de werknemer zelf moeten zijn en niet van de werkgever. En er hoort een fatsoenlijke beloning tegenover te staan."

Van de 74 procent die verplicht werkt op Koninginnedag geeft 37 procent aan géén compensatie te ontvangen. "Belachelijk!", aldus Jongbloed. "Dit betekent dat sommige werkgevers morgen gratis én onder dwang een beroep doen op hun werknemers. Voor ons is dit een signaal om nóg alerter te zijn op de naleving van cao-afspraken over het werken op feestdagen en de toeslagen die werknemers hiervoor dienen te ontvangen."

De respondenten die aangeven vrijwillig te werken op Koninginnedag (26 procent) geven als reden de feestdagentoeslag. Anderen geven aan het niet erg te vinden om te werken ofwel omdat ze geen waarde hechten aan Koninginnedag (27 procent ) ofwel omdat een collega die dag graag vrij is (13 procent).

De internetpeiling is gehouden van woensdag 23 april tot en met maandag 28 april. Aan de peiling hebben 90 mensen deelgenomen.
---