Ingezonden persbericht
Persbericht
Wasbare luier minder schadelijk voor milieu dan wegwerpluier
Renkum, 29 april 2008 - De wegwerpluier belast het milieu anderhalf keer zwaarder dan de wasbare luier. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Wasbare luiers scoren zelfs 2,5 keer beter dan wegwerpluiers als er na de was géén wasdroger wordt gebruikt. Bovendien is het kind in een wasbare luier eerder zindelijk en dat is fijn voor ouders en kind, maar ook beter voor het milieu. Immers sneller zindelijk; minder luiers nodig.
Loes Aalbers en Carien van Zorge van Kaatje Katoen, een bedrijf gespecialiseerd in wasbare luiers, zijn blij met de uitkomsten van het onderzoek. Van Zorge: "Het verband tussen type luier en zindelijkheid werd al eerder aangetoond. In 2003 publiceerde het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een onderzoek waaruit bleek dat kinderen in wasbare luiers een half jaar tot een jaar eerder zindelijk zijn dan in wegwerpluiers. Dat er een beter kostenplaatje aan wasbare luiers hangt, wisten we al, maar dat onze luiers beter zijn voor het milieu werd nooit eerder zo duidelijk bewezen."
Milieu Centraal combineerde de gegevens uit een groot aantal onderzoeken. In het vergelijkend onderzoek tussen wegwerp- en wasbare luier werd onder andere gekeken naar broeikasgasemissie, land- en watergebruik voor de productie van papier en katoen, het gebruik van aardolie voor de productie van wegwerpluiers, maar ook naar de toepassing van bestrijdingsmiddelen bij de katoenteelt.
Het nieuwe imago van de wasbare luier
Wie nog beelden van vieze vierkante doeken en veiligheidsspelden op het netvlies heeft, moet die snel vergeten. De moderne wasbare luier ziet er uit als een standaard wegwerpluier, met dat verschil dat hij niet in de vuilnisbak belandt, maar opnieuw wordt gebruikt. Biologisch afbreekbare inlegdoekjes vangen het grootste probleem, de ontlasting, op. De luier gaat gewoon bij de andere was in de wasmachine.
Ademend maar waterdicht. Moderne wasbare luiers worden gemaakt van nieuwe materialen; bamboe, ecokatoen, maar ook kunstvezel, een favoriet materiaal in de buitensportwereld. Kunstvezelluiers met fleece hebben als praktisch voordeel dat ze vrijwel droog uit de wasmachine komen.
De producenten van wasbare luiers nemen hun verantwoordelijkheid als het gaat om het gebruiken van duurzaam verbouwde materialen. Zo wordt de conventioneel geteelde katoen meer en meer vervangen door ecokatoen. Voor de productie van ecokatoen is 90% minder chemicaliën nodig.
Recycling van wegwerpluiers
Een kind in wegwerpluiers produceert gemiddeld een indrukwekkende 849 kilo luierafval. In de praktijk worden de meeste wegwerpluiers met het huisvuil verbrand. Wegwerpluiers mogen niet bij het GFT-afval, tenzij gemeenten een speciaal contract hebben met een GFT-verwerker. Het enige Nederlandse luierrecyclingsbedrijf Knowaste stopte in 2007 met het verwerken van luierafval wegens faillissement.
Bij onderzoeken van TNO en CE Delft om te beoordelen of verbranden of vergisten de meest milieuvriendelijke manier van verwerking is, kwam het vergisten van luierafval steeds als beste uit de bus. Deze methode wordt nog in slechts twee Nederlandse gemeenten toegepast. Van het restproduct worden brandstofkorrels geperst en compost gemaakt. De aandacht van de verschillende fabrikanten van wegwerpluiers gaat nu vooral uit naar de biologische afbreekbaarheid van de luier, maar er is nog een lange weg te gaan. Als het gaat om milieuvriendelijkheid heeft de wasbare luier tot nu toe de beste papieren.
Milieu Centraal
Stichting Milieu Centraal biedt de Nederlandse consument informatie over milieu, klimaatverandering en duurzame energie en doet dat vooral via een groeiend aantal websites. De stichting, onder voorzitterschap van voormalig minister Ed Nijpels, heeft een toetsingscommissie en een raad van advies die het bestuur adviseert over haar beleid. Deze raad van advies is samengesteld uit vertegenwoordigers van bedrijfsleven, overheid, milieu- en consumentenorganisaties. Op de site van Milieu Centraal staan tips voor een milieuvriendelijker gebruik van zowel de wasbare als de wegwerpluier (www.milieucentraal.nl).