Dexia Bank


Dexia wordt de eerste bank die werk maakt van een beleid van koolstofneutraliteit dankzij de aankoop van een windmolenpark

7/04/2008

Dexia heeft een strategisch plan voor duurzame ontwikkeling waarmee het snel
tot koolstofneutraliteit wil komen. De groep Dexia bouwt zijn eigen windmolenpark met een geïnstalleerd vermogen van 20 MW in Basse-Normandie

Brussel, Parijs, 07/04/2008

Duurzame ontwikkeling centraal in de strategie van dexia

« Wij streven ernaar onze strategie zeer concreet op duurzame ontwikkeling af te stemmen om op dat vlak als referentiebank te worden erkend » - Axel Miller, voorzitter van het directiecomité van Dexia

In de bankwereld heeft Dexia een voortrekkersrol gespeeld door in 1998 de "Verklaring door financiële instellingen over milieuzorg en duurzame ontwikkeling" van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties te ondertekenen, en vervolgens het Wereldpact van de Verenigde Naties in 2002, de Equator Principles in 2003 en de Principes inzake Duurzaam Investeren in 2006. In mei 2007 maakte Dexia duidelijk dat het de strijd tegen de klimaatverandering wou aangaan door de ondertekening van de "Verklaring door financiële instellingen over de klimaatverandering" van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties. Dit engagement op het vlak van duurzame ontwikkeling, dat zowel aansluit bij de basisprincipes (langetermijnvisie en bekommernis om het algemeen belang) als bij de waarden van de Groep, werd door de internationale financiële gemeenschap in 2007 meermaals onderscheiden, in het bijzonder met de titel van "Global 100 Most sustainable corporations in the World" voor het vierde opeenvolgende jaar.

In 2006 heeft Dexia een strategie inzake duurzame ontwikkeling uitgewerkt die zich toespitst op één hoofdbekommernis, namelijk de strijd tegen de klimaatverandering. Het actieplan berust op 4 krachtlijnen die de activiteiten van Dexia een sociale en ecologische meerwaarde moeten geven:


* strijden tegen de klimaatwijziging en het solidariteits- en sociaal beleid ondersteunen in het kader van de financiering van de voorzieningen van algemeen belang en van de overheid ;
* een duurzaam aanbod en "groene" en "sociale" producten ontwikkelen bij zijn financiële dienstverlening aan particulieren en institutionele beleggers ;

* de rechtstreekse milieu-impact van de onderneming beperken ;
* diversiteit promoten, een doorgedreven sociale dialoog voeren en blijk geven van burgerzin.

Dexia vindt dat de beperking van zijn koolstofimpact een van de prioriteiten van zijn actieplan moet zijn. Daarom heeft het in 2007 een beleid opgezet dat moet resulteren in koolstofneutraliteit voor de Groep door haar CO -uitstoot tegelijk te reduceren en te compenseren. Aangezien de belangrijkste inspanningen op dat vlak in de ontwikkelde landen geleverd moeten worden, heeft de Groep gekozen voor een originele strategie rond projecten die verband houden met de activiteit van Dexia (projecten inzake installatie van wind- en zonne-energie) in de belangrijkste Europese landen waar de Groep gevestigd is.

Volgens Jacques Guerber, vicevoorzitter van de groep Dexia en belast met de strategie inzake duurzame ontwikkeling : « Voor Dexia is het beleid inzake reductie en compensatie van zijn CO -uitstoot een strategische stap die aansluit bij onze financieringsactiviteiten ».

Aankoop van een windmolenpark

In december 2007 heeft Dexia de laatste hand gelegd aan de aankoop van een windmolenpark met een vermogen van 20 MW om de CO -uitstoot die het gevolg is van het energieverbruik van de gebouwen van de Groep en van haar dochterondernemingen in 2006, te reduceren en te compenseren.

Het windmolenpark van Dexia is momenteel in aanbouw en de productie van zijn eerste megawatturen wordt verwacht tegen maart 2009. Het bestaat uit 10 windmolens, die werden aangekocht bij EDF Energies Nouvelles France. Daardoor zal de uitstoot van 17 700 ton CO op jaarbasis worden vermeden, d.i. 66 % van de uitstoot die verband houdt met het elektriciteitsverbruik van de groep Dexia in 2006^ .

Dit park ligt in Basse-Normandie, op het grondgebied van de gemeenten Fierville-Bray, Airan en Condé-sur-Ifs.

Aankoop van groene elektriciteit

Om de CO uitstoot als gevolg van het energieverbruik in zijn gebouwen aanzienlijk te verminderen, heeft Dexia besloten om voor de gebouwen van zijn voornaamste entiteiten waarvan het eigenaar is volledig over te schakelen op groene elektriciteit. Het volledige elektriciteitsverbruik van de diverse betrokken gebouwen in Frankrijk, België, het Groothertogdom Luxemburg en Italië is dus voortaan gebaseerd op alternatieve energie met een label.

Dankzij deze aanpak kan de uitstoot van meer dan 21 000 ton CO per jaar, d.i. 50% van de uitstoot ten opzichte van het referentiejaar dat door de milieureporting werd vastgesteld^ . In totaal stijgt het aandeel van groene elektriciteit in het energieverbruik van de Groep aanzienlijk en vertegenwoordigt ongeveer 70 % van het elektriciteitsverbruik van de Groep .

Om het energieverbruik van de groep Dexia beter te kunnen sturen, werd in 2007 eveneens een driemaandelijks verslag van de milieu-indicatoren in het leven geroepen.

Spécifiek actieplan voor zakenreizen

Voor de CO -uitstoot die het gevolg is van zakenreizen werd ook een specifiek actieplan opgesteld. Zo wordt onder andere aangeraden om voor zakenreizen de voorkeur te geven aan de trein in plaats van aan het vliegtuig. Het actieplan werd opgesteld in 2006 en begint stilaan vruchten af te werpen, aangezien voor zakenreizen in 2007 16 % minder CO werd uitgestoten.

In 2007 werd bovendien een werkgroep in het leven geroepen om het gebruik van de videoconferentie te bevorderen, in het bijzonder voor periodieke en frequente reizen.

Référenties


* Dexia is vandaag een van de belangrijkste wereldspelers voor de financiering van de sector van de alternatieve energie. In 2007 werd 36 % van de verbintenissen van de energieportefeuille van Dexia toegewezen aan de sector van de alternatieve energie via 36 projecten waarmee de uitstoot van 5,7 miljoen ton CO per jaar wordt vermeden, wat overeenkomt met de uitstoot van 700 000 inwoners van de Europese Unie of van een agglomeratie als die van Nantes.

* Dexia werd uitgeroepen tot Eerste arranger op wereldvlak inzake projectfinanciering in de sector van de alternatieve energie volgens de Leagues Tables 2007 van Infrastructure Journal.
* Dexia werd in 2007 onderscheiden met de Global 100 Most Sustainable Corporations in the World door het extrafinancieel ratingbureau Innovest Strategic Value Advisors.
* Dexia behaalde de prijs « European Renewables Offshore Wind » die werd toegekend door het tijdschrift Euromoney voor het project C-Power in België.

* Dexia behaalde de prijs « Global Renewables Portfolio Financing » die werd toegekend door het tijdschrift Euromoney voor de financiering van de portefeuille van Babcok Brown Wind Partners.

De vermindering van de CO -uitstoot in de landen waar de Groep is gevestigd

Duurzame ontwikkeling, een engagement dat door elke entiteit van de Groep wordt gedragen conform de prioriteiten van hun cliënten

Door deze verbintenis neemt Dexia deel aan de Europese inspanning om de productie van alternatieve energie op te drijven. De 27 lidstaten van de Europese Unie die in maart 2007 tijdens een Raad bijeenkwamen, hebben tegen 2020 immers de verwezenlijking van een drievoudig streefdoel vooropgesteld inzake de strijd tegen de klimaatverandering: de uitstoot van broeikasgassen met minstens 20% verminderen ten opzichte van het niveau van 1990, het efficiënte energieverbruik met 20% verbeteren in vergelijking met de extrapolaties die uitgevoerd werden op basis van de huidige trends inzake energieverbruik en het aandeel van alternatieve energie in het totale energieverbruik met 20% verhogen.

Jacques Guerber, vicevoorzitter van de groep Dexia en belast met de strategie inzake duurzame ontwikkeling : « De groep Dexia heeft in de bankwereld een voortrekkersrol gespeeld door bijna tien jaar geleden de weg van de duurzame ontwikkeling in te slaan. Dit engagement berust op onze twee voornaamste activiteiten : de financiering van collectieve voorzieningen en de universele bank op Europees vlak. Op het vlak van de financiering van de voorzieningen vormt de strijd tegen de klimaatverandering een hoofdlijn en Dexia is wereldwijd de belangrijkste speler op het vlak van de financiering van alternatieve zonne- en windenergie. In verband met de universele bank is Dexia Europees leider inzake duurzaam beleggen. Ten slotte heeft Dexia Asset Management zopas Dexia Green Planet gelanceerd, een duurzaam fonds dat belegt in ondernemingen die van de ontwikkeling van alternatieve energie, de afvalverwerking en het waterbeheer een ontwikkelingsopportuniteit hebben gemaakt. Om een voorbeeld te stellen, heeft Dexia, voor zijn eigen CO2-uitstoot, gekozen voor een reductiestrategie, die vanaf 2008 gedeeltelijk gebaseerd is op de aankoop van groene elektriciteit in de voornaamste landen waar de Groep gevestigd is. Deze strategie moet het voor de Groep mogelijk maken om in enkele jaren de koolstofneutraliteit te bereiken ».

Dexia in frankrijk

In Frankrijk ondertekende Dexia Crédit Local met EDF een overeenkomst voor de aankoop van Equilibre-certificaten met betrekking tot het elektriciteitsverbruik van zijn gebouwen in de streek van Parijs en de rest van Frankrijk vanaf 1^ januari 2008.

Door de aankoop van Equilibre-certificaten verbindt EDF zich ertoe om in zijn elektrisch net het equivalent van het elektrisch verbruik van de Dexia-gebouwen in groene elektriciteit te injecteren.

De Equilibre-certificaten worden toegekend door een onafhankelijke instantie, Observ'ER, die in Frankrijk de vertegenwoordiger is van de Europese instelling RECS (Renewable Energy Certificate System), een geharmoniseerd Europees systeem voor de traceerbaarheid en certificatie van alternatieve elektriciteit. De groene elektriciteit wordt geproduceerd in de EDF-vestigingen die volledig gericht zijn op alternatieve energie en streng gecontroleerd worden door Observ'ER.

Dankzij deze aanpak kan de uitstoot van 350 ton CO2 op jaarbasis worden vermeden

Dexia in België

In België wordt Dexia sinds begin 2008 van groene energie voorzien dankzij het systeem van de - door de Belgische regelgevers erkende - labels die de herkomst van alternatieve energie garanderen. In 2008 zijn deze labels, voor een groot gedeelte van het elektriciteitsverbruik, afkomstig van de Noorse hydro-elektrische energie (Large Hydro).

Aangaande het verbruik van de gebouwen van DBB die binnen de milieureporting van Dexia vallen, kan de CO2-uitstoot van Dexia elk jaar met 13 834 ton worden verminderd.

In de verzekeringssector heeft Dexia Insurance Belgium een ambitieus doel voor ogen. Deze verzekeringsdochter van de groep Dexia heeft zich namelijk tot doel gesteld haar energieverbruik in haar hoofdgebouw tegen 2009 met 30% terug te schroeven. Met het oog hierop werd een partnership ondertekend tussen het directiecomité van DIB en het onafhankelijk adviesbureau 3E. In 2008 wordt een plan uitgewerkt om energie te besparen en gebruik te maken van alternatieve energie. Op die manier kan de ecologische voetafdruk van 1000 medewerkers van Dexia duurzaam worden verminderd.

Dexia in het Groothertogdom Luxemburg

In het Groothertogdom is Dexia Banque Internationale à Luxembourg in 2007 begonnen met de aankoop van groene elektriciteit, waardoor het tegen eind 2007 voor meer dan 60% op groene elektriciteit draaide. Sinds 1 januari 2008 worden alle gebouwen van Dexia van groene elektriciteit voorzien. Bovenop het contract dat met Luxembourg Energy Office (LEO) werd ondertekend voor de hoofdzetel van Dexia BIL en de kantoren in Luxemburg-stad kwam er nog een overeenkomst met Cegedel (met zijn fonds Nova naturstroum, dat de alternatieve energiebronnen in Luxemburg beter wil benutten), die betrekking heeft op het kantorennet van heel het land.

De door LEO geleverde elektriciteit is 100 % groen. De energie wordt geproduceerd door een hydraulisch station en een windmolenpark in Noorwegen, een station dat biogas produceert in Nederland en een zonnecelinstallatie in Zwitserland.

Door de aankoop van groene elektriciteit kan de CO -uitstoot van Dexia met meer dan 3139 ton per jaar worden verminderd.

Dexia in Italië

Dexia Crediop is in 2006 begonnen met de aankoop van groene elektriciteit.

De elektriciteit wordt geleverd door Consorzio Idroenergia, waarvan de productie verzekerd wordt door hydraulische stations.

Eind 2007 werden alle centrale gebouwen van Dexia Crediop te Rome van groene elektriciteit voorzien, waardoor de CO-2-uitstoot van Crediop op jaarbasis met 613 ton wordt verminderd.

Dexia (www.dexia.com) is een Europese bank die wereldleider is voor de financiering van de lokale openbare besturen. Met een beurskapitalisatie van 20,3 miljard EUR op 31 december 2007 behoort Dexia tot de top vijftien van de grootste financiële instellingen in de eurozone. Op dezelfde datum waren er bij Dexia in 37 landen meer dan 34 000 werknemers aan de slag. Dexia bezit een van de beste kredietnoteringen van de banksector. De ontwikkelingsstrategie van Dexia steunt op twee pijlers: de universele bank in Europa (België, Luxemburg, Slowakije en Turkije,) en de financiële dienstverlening aan de lokale openbare sector en projectfinanciering op wereldvlak.

Persdienst Brussel +32 2 213 50 81

Persdienst Parijs +33 1 58 58 77 81

Investor Relations Brussel +32 2 213 57 46

Investor Relations Parijs +33 1 58 58 85 97

Dexia N.V. - Rogierplein 11, B-1210 Brussel - 1, Passerelle des Reflets, Paris-La Défense 2, F-92919 La Défense Cedex
_______________________

De perimeter van het elektriciteitsverbruik van de Groep omvat Frankrijk, België, Luxemburg, Italië en Slowakije.

Het referentiejaar is 2006, waarbij de CO2-uitstoot van Dexia voor het eerst berekend werd op 31/12/2006

De perimeter van het elektriciteitsverbruik van de Groep omvat Frankrijk, België, Luxemburg, Italië en Slowakije.