Ingezonden persbericht


Persbericht

Vrijmarkt aankopen na koninginnedag meteen online te koop gezet

G DATA waarschuwt voor de gevaren bij online kopen en verkopen

Amsterdam, 28 april 2008 - Aanstaande woensdag is het koninginnedag, een dag waarop de meeste Nederlanders aan het feestvieren zijn. Voor veel Nederlanders is dit ook dè dag om op één van de vele vrijmarkten tweedehands spullen te kopen en verkopen. De laatste jaren is het populair geworden om de gekochte tweedehands spullen na koninginnedag online voor verkoop aan te bieden, voor de dubbele prijs. Cybercriminelen spelen hier slim op in en doen zich voor als potentiële kopers of verkopers. Op deze manier proberen zij persoonlijke (bank)gegevens te ontfutselen van nietsvermoedende computergebruikers. G DATA, specialist in internetbeveiliging, adviseert om goed te verifiëren aan wie je gegevens online prijsgeeft en hierin vooral spaarzaam te zijn.

Cybercriminelen proberen hun slachtoffers onder valse voorwendselen ervan te overtuigen dat het noodzakelijk is om persoonlijke informatie prijs te geven. Dit doen zij bijvoorbeeld door middel van het versturen van e-mails die afkomstig lijken te zijn van een betrouwbare afzender.

"Deze e-mails zijn vaak zo echt, dat nietsvermoedende computergebruikers niet in de gaten hebben dat ze eigenlijk te maken hebben met een cybercrimineel", zo vertelt Ralf Benzmüller, hoofd van de G DATA security labs. "Cybercriminelen zorgen er op allerlei verschillende manieren voor dat ze betrouwbaar overkomen. Ze maken bijvoorbeeld websites na en zorgen ervoor dat al hun contactgegevens kloppen, zodat het lijkt alsof je te maken hebt met een betrouwbare bron.

Niet alleen wil je na koninginnedag je spullen veilig online kunnen verkopen, ook is het leuk om eventuele foto's en filmpjes die je hebt gemaakt te kunnen delen met familie en vrienden. Online versturen van foto's en filmpjes is een perfecte manier om anderen op een snelle manier te laten delen in jouw feestvreugde. Maar ook hierin schuilt een gevaar. Cybercriminelen gebruiken dit soort mails namelijk om de ontvanger ervan te overtuigen om als malware vermomde e-mail bijlagen te openen. Zodoende proberen zij persoonlijke gegevens te ontfutselen van computergebruikers. Deze bijlagen worden bijvoorbeeld verzonden als screensaver (eindigend op .SCR) of als PIF file. Sommige cybercriminelen verzenden ook e-mails die links naar kwaadaardige websites bevatten. Deze sites kunnen zelfs worden beheerd door sociale netwerken als Flickr of Blogspot. In dit geval kan bijvoorbeeld een ogenschijnlijk betrouwbare video vragen om de installatie van een codec, die uiteindelijk malware blijkt te zijn.

Het lijkt alsof computergebruikers niet veel kunnen ondernemen tegen dit soort aanvallen van cybercrime, maar het tegenovergestelde is waar. "Door een goed antiviruspakket aan te schaffen dat bijlagen van binnenkomende e-mails en HTTP-verkeer scant op virussen en spyware, kun je voorkomen dat je computer wordt overgenomen door cybercriminelen", aldus Ralf Benzmüller. "Daarnaast is het belangrijk om erg voorzichtig te zijn met het prijsgeven van persoonlijke gegevens aan onbekenden. Op de meeste veiling- en advertentiesites kunnen verkopers gewaardeerd worden. Echter, cybercriminelen kunnen deze waarderingen beïnvloeden. Toch is het wel belangrijk de waarderingen van de verkoper altijd te bekijken. Hiervoor geldt; hoe meer positieve waarderingen, hoe meer de verkoper te vertrouwen is. Als je vervolgens overweegt om het artikel aan te schaffen, vraag dan altijd naar een (vast) telefoonnummer en/of woonadres. Een betrouwbare verkoper zal deze informatie zonder problemen geven. Vertrouw hierbij altijd op je intuïtie, als je het niet vertrouwt, doe het dan niet".

Over G DATA Security

G DATA Security is een specialist in internetbeveiliging en een pionier op het gebied van virusbescherming. G DATA ontwikkelde ruim 20 jaar geleden al zijn eerste antivirusprogramma. Geen enkele andere Europese beveiligingsleverancier heeft de afgelopen vijf jaar meer nationale en internationale testoverwinningen geboekt dan G DATA. Zo won G DATA in 2007 in Nederland onder meer tests van de Consumentenbond (Beste Koop) en van computerblad PCM (Beste Koop en Beste Product).

Als kwaliteitsleider combineert G DATA de beste beveiligingstechnologieën ter wereld in zijn producten. Voorbeelden hiervan zijn de DoubleScan-technologie met twee onafhankelijke virusscanners of de real time beveiliging van het OutbreakShield. De productportfolio van G DATA Security omvat beveiligingsoplossingen voor eindgebruikers, middelgrote en grote ondernemingen.

G DATA beveiligingsoplossingen zijn beschikbaar in de VS, Japan, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Canada, Polen, Korea, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Luxemburg. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Bochum (Duitsland).

Meer informatie is te vinden op www.gdata.nl

# # #

Meer informatie over G DATA

Edelman

Ellen Bruens / Margriet de Ruijter

T 020 30 10 980

E ellen.bruens@edelman.com

E margriet.deruijter@edelman.com

G DATA

Thorsten Urbanski

T +49 (0) 234 9762-239

E Thorsten.urbanski@gdata.de