Nederlandse Islamitische Omroep

28-04-08

Eerste bul 'Islamitische geestelijke zorg' behaald

De eerste bul van de masteropleiding 'Islamitische geestelijke zorg' aan de Vrije Universiteit in Amsterdam is behaald door publicist Ali Eddaoudi. In bijzijn van een select gezelschap werd vandaag zijn diploma uitgereikt.

In 2005 gaf staatssecretaris Rutte van Onderwijs de VU 1,5 miljoen euro startsubsidie om de opleiding tot islamitisch geestelijk verzorger te ontwikkelen. De bewindsman hechtte grote waarde aan de totstandkoming van een Nederlandse opleiding tot islamitisch geestelijk verzorger. Nu komen de meeste imams uit het buitenland. Zij integreren niet of nauwelijks in de Nederlandse samenleving en geven daarmee geen goed voorbeeld aan hun volgelingen, zo redeneert het kabinet.

Hoewel hij al 9,5 jaar werkzaam is als geestelijk verzorger in gevangenissen heeft hij nu officieel zijn diploma op zak. "Ali heeft een open karakter, legt makkelijk contacten en is daarbij een waar schrijftalent. Al snel was hij één van de prominenten studenten", zegt Stella van de Wetering, hoogleraar Islam aan de VU, bij de diploma-uitreiking.

Studenten die de opleiding volgen verdiepen zich in de manieren waarop mensen zoeken naar levensoriëntatie. In islamitische ethiek en theologie, in psychologie en geestelijke zorg. En in het functioneren van de geestelijk verzorger in de praktijk.

In 1995 begon Eddaoudi met de lerarenopleiding islam aan de Hogeschool In Holland. In 1999 behaalde hij zijn diploma. Met ongeveer twaalf medestudenten begon hij in 2006 met de masteropleiding 'Islamitische geestelijke zorg'.

De Nederlandse geestelijke zorg heeft een Christelijke oorsprong. Eddaoudi onderzocht op welke manier men geestelijke zorg vorm kan geven vanuit een islamitisch perspectief. "Moslims gaan op een andere manier met religie om dan mensen uit een christelijke traditie. Het godsbeeld van moslims en christenen is totaal verschillend. Zo kan een christen gerust zeggen boos te zijn op God. Een moslim zal je dit nooit horen roepen", vertelt Eddaoudi.

Toch vindt hij dat islamitische geestelijk verzorgers nog veel kunnen leren van de Christelijke verzorgers. "Wij moeten werken aan onze luistertechnieken bij het begeleiden van patiënten. Moslims zijn vaak gewend dat ze direct een standaard antwoord krijgen op hun vragen. In de zin van dit is goed en dat is fout. Christelijke verzorgers vragen daarentegen veel meer door, wat naar mijn mening de patiënt weer ten goede komt. De profeet Mohammed was een luisterend oor en wanneer hem een vraag werd gesteld, vroeg hij veel door. Moslims moeten hier een voorbeeld aan nemen", vertelt Eddaoudi.

Nog steeds denken veel mensen, waaronder ook moslims, dat een geestelijk verzorger hetzelfde is als een imam. "Een geestelijk verzorger kan een imam zijn, maar dit hoeft niet. Een geestelijk verzorger begeleidt bewoners en medewerkers van penitentiaire inrichtingen, zorginstellingen en andere instellingen."

Eddaoudi ziet zichzelf als een pionier. "Mijn onderzoek dient als een aanzet om een vergelijking te maken tussen de islamitische zorg en de traditionele zorg. Om het beeld omtrent de geestelijke zorg compleet te maken, moet nog meer onderzoek gedaan worden."

© Nioweb