Gemeente Boxtel

Woonwijk In Goede Aarde ...Ambassadeurs Nepal en In...Reconstructie Oude Rijks...Werkzaamheden bromfietsp...Straatverlichting kapot ...Stuurgroep CitymanagemenMilieustraat 30 april en...Huisvuilroutes Koninginn...Aangifte geboorte en ove...Gemeentehuis en WegWijs ...Ontvangst gedecoreerden ...LangdurigheidtoeslagWorkshop creativiteit vo...Spreekuur wethouders ver...Bewonersavond Lennisheuv...Boxtels Schoolzwemkampio...Afsluiting A2 afrit 26 -...Verkeersmaatregelen Oran...Gebied Kasteren afgeslot...Ontwerpverordening geurh...Aanvragen bouwvergunningVerleende bouwvergunning...Ontwerpbesluit bouwen me...Aanvragen kapvergunningAanvraag vergunning Wet ...Aanvraag uitwegvergunnin... Woonwijk In Goede Aarde krijgt bronzen beeld uit Papua Barat

Bij de ontwikkeling en bouw van Boxtelse woonwijk In Goede Aarde heeft het gemeentebestuur van Boxtel niet alleen ingezet op maximale duurzaamheid ter plekke, maar heeft de gemeente, samen met de projectontwikkelaar (BAM) ook gezocht naar mogelijkheden voor mondiale duurzaamheid. Bij het project Morgenstond werd die gerealiseerd. Wie daar een huis kocht, investeerde ook in projecten in Nepal en Papua Barat.

Link: http://www.boxtel.nl/nieuws.php

Bij deze mondiale duurzaamheid is accent gelegd op 'wederkerigheid', 'opdat wij van elkaar leren en van elkaars waarden en producten profiteren', zoals de wethouder duurzaamheid dat graag ziet. In Papua Barat worden onder andere waterputten aangelegd. Papua Barat zorgt voor kunstuitingen in Boxtel. Die wederkerigheid wordt nu ook zichtbaar in een Korwar-voorouderbeeld uit Papua Barat.

Op 29 april om 19.00 uur onthullen drs. G.A. Boon von Ochssée, Ambassadeur Duurzame Ontwikkeling bij het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en Zijne Exellentie Mr. J.E. Habibie, Ambassadeur van Indonesië, dit bronzen beeld op een eilandje in de wadi bij de Zonnegolven in Boxtel. Zij doen dit samen met burgemeester Frank van Beers en initiatiefnemer wethouder Ger van den Oetelaar. Behalve bestuur en burgers van Boxtel zijn vertegenwoordigers van de Papua-gemeenschap in Nederland daarbij aanwezig en zet de Papua Dansgroep Mambesak (Paradijsvogel) met traditionele dansen de onthulling luister bij. Dit Korwar-beeld in Boxtel is het eerste beeld uit Papua dat een plek vindt in Nederland.

Projecten in Papua en Nepal

Met de bouw van woningen in Morgenstond is geïnvesteerd in waterputten in Papua Barat en in de bouw van twee basisscholen in de bergen van Nepal. De kindersterfte in Papua-Barat ligt hoog door tropische ziektes en kan worden bestreden met schoon water. In Nepal zijn 2 basisschooltjes opgeknapt in een gebied waar negentig procent van de mensen onder de armoedegrens leeft.

Eerder is op basisschool De Spelelier in Boxtel aan de wederkerigheid vorm gegeven door een Nepal-week met themalessen, waarbij er Nepalees werd gekookt, kinderen uit Boxtel en Nepal elkaar brieven schreven en Nepalese Mandala's zijn getekend. Tijdens een gastles is door de SDSP, een belangrijke partner in de contacten met Papua, ook verteld over de cultuur en leefwijze in Papua. In De Kleine Aarde en het gemeentehuis is daarover een tentoonstelling ingericht.

De onthulling van het bronzen afgietsel van het Korwar-voorouderbeeld uit Papua aan de Schijndelseweg in Boxtel is nu een volgende stap in de wederkerigheid en vormt tevens de afronding van de bouw van onze nieuwe duurzame woonwijk In Goede Aarde.

Meer informatie * Brochure over het beeld uit Papua Barat

01-01-1970
---