Gemeente Sneek


mathews bij dodenherdenking sneek

Zoon oorlogsvlieger Ken Mathews bij Dodenherdenking Sneek

De officiële Dodenherdenking in Sneek wordt dit jaar bijgewoond door de heer Tony Mathews, een zoon van de oorlogsvlieger Ken Mathews. Tony Mathews komt samen met zijn echtgenote naar Sneek, waar 65 jaar geleden zijn vader sneuvelde en begraven ligt op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan.

De heer W. Stienstra uit Balk, geboren en getogen in de Noorderhoek in Sneek achterhaalde in 2007 de zoon van de omgekomen vliegenier.

Ken Mathews crashte in de nacht van 20 op 21 oktober 1943 met zijn toestel, een Mosquito nachtjager, boven het Sneekermeer. Het vliegtuig stortte neer in de Goïngarijpster Poelen.
Bij de crash boven het Sneekermeer werd het toestel van Mathews waarschijnlijk geraakt door zogenaamd `friendly fire'. Navigator Flying Officer (1e Lt) Derrek Burrow overleefde de crash. Hij wist uit het toestel te komen en naar de wal te zwemmen, waar hij krijgsgevangen werd gemaakt.
Ken Mathews was helaas op slag dood. Mathews was een ervaren vlieger, die ook had gevlogen in de slag om Engeland, de zogenaamde Battle of Britain.
Mathews werd begraven op de Algemene Begraafplaats te Sneek. Zijn graf bevindt zich nog op de oorspronkelijke plaats, vooraan, op het oude gedeelte. Het is het enige geallieerde oorlogsgraf te Sneek. De witte grafsteen met het wapen van Royal Air Force erop valt onmiddellijk op.

Aansluitend aan de herdenking wordt door burgemeester Brok een krans gelegd bij het geallieerde oorlogsgraf van Kenneth Mathews.

Programma Dodenherdenking
17.00 uur
Voorstelling "Nacht der Girondijnen" in de Martinikerk. (Toegang gratis, toegangskaart verkrijgbaar via VVV-kantoor Sneek, tot en met 2 mei, voor meer informatie zie achtergrond informatie).

18.00 uur
Zeeverkenners Greate Pier hijsen vlaggen halfstok

19.40 - 19.55 uur
Muziek, Stedelijk Muziekkorps

19.58 uur
Last Post

20.00 uur
Slaan van de Klok

20.00 - 20.02
Twee minuten stilte

Aansluiten kransleggingen

* Kranslegging door de burgemeester drs. A.A.M. Brok, gemeentesecretaris H. Meijering en de nestor van de gemeenteraad, de heer S. Tolsma namens de gemeente Sneek

* Kranslegging door stichting Sneek 1940 - 1945, Politie Fryslân team Snits & Wymbritseradiel.

* Kranslegging basisschool De Wijken.

* Kranslegging nabestaanden Sneker Bloednacht.
* Kranslegging Bond van Wapenbroeders, afdeling Fryslân West.
* Kranslegging vereniging Oranje Sneek.

* Kranslegging Vereniging Sneeker Zakenlieden.
* Kranslegging Leger des Heils, korps Sneek.

Defilé van vertegenwoordigers scholen, scouting en de aanwezigen. Zij lopen onder begeleiding van het Stedelijk Muziekkorps naar het Canadese Monument bij de Martinikerk aan de Grote Kerkstraat.

Kranslegging aldaar, door burgemeester Brok namens het Perth Regiment, gevolgd door het spelen van het Canadese volkslied.

Vervolgens begeeft de stoet zich onder begeleiding van het Stedelijk Muziekkorps naar het Joodse monument in de tuin van het stadhuis. De route voert van de Grote Kerkstraat, via de Marktstraat en de Kleine Kerkstraat naar de Gedempte Neltjeshaven.

Voordracht van een gedicht namens een afgevaardigde van de Progressief Joodse Gemeente Noord Nederland, mevrouw H. Hein.

Kranslegging door burgemeester Brok.

Mogelijkheid voor bloemlegging.

Het Stedelijk Muziekkorps speelt het Friese volkslied.

Met de plechtigheid in de tuin van het stadhuis is aan de officiële herdenking een einde gekomen.

20.30 uur
Zeeverkenners hijsen de vlag in top

21.10 uur
Zeeverkenners strijken de vlaggen (zonsondergang)

Aansluitend: Openstelling van de BAS-galerie met tentoonstelling "De schoonheid van verdriet"
Op zaterdag 16 april heeft burgemeester drs. A.A.M. Brok de tentoonstelling "De schoonheid van verdriet" geopend. Het thema van deze tentoonstelling is geweld.

Eén van de exposanten is Henk Wijnstok, beeldend kunstenaar te Sneek. Wijnstok werkt al ruim 30 jaar met dit thema, waarbij onder andere Duitse concentratiekampen centraal staan, geplaatst in de huidige maatschappij.

Daarnaast zijn op de tentoonstelling beelden te zien van Marijke in den Bosch. Door de omgeving van slechts stille beelden, heeft Marijke in den Bosch, de ontbering, de honger en het geweld van een oorlog trachten weer te geven. Toevoeging van uiterlijke details heeft de kunstenares achterwege gelaten ,daar de objecten voor zichzelf spreken.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot 3 juni 2008.