Gemeente Lelystad

Samenwerking gemeente Lelystad en MEE IJsseloevers

De Wmo loketten in Lelystad en MEE gaan nauwer samenwerken. Op deze manier kunnen burgers met beperkingen snel naar MEE worden doorverwezen. Daarnaast zal MEE een sterkere rol gaan spelen in het aanbod van sociale voorzieningen in de gemeente.

Zelfstandig deelnemen

MEE helpt mensen bij het zelfstandig deelnemen aan de samenleving. MEE neemt nu al deel aan de jeugdnetwerken en werkt samen met andere welzijnsorganisaties. In de toekomst wordt deze rol verder uitgebouwd. Op vrijdag 25 april hebben wethouder Albert de Kok en directeur-bestuurder Eric van Vollenhoven van MEE IJsseloevers daarvoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Wmo

Met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn gemeenten ook verantwoordelijk voor cliëntondersteuning. Doel van de Wmo is om zoveel mogelijk mensen te laten meedoen aan de samenleving. Veel burgers kunnen op eigen kracht participeren. Maar er zijn ook burgers die een steuntje in de rug nodig hebben om goed mee te doen in de samenleving. MEE biedt cliëntondersteuning aan mensen met een beperking en is daardoor een belangrijke samenwerkingspartner voor de gemeente.

De gemeente Lelystad wil zich met de Wmo richten op alle inwoners van Lelystad, waarbij er speciale aandacht is voor groepen die extra ondersteuning nodig hebben. Het gaat daarbij met name om ouderen en gehandicapten maar ook om inwoners die niet of nauwelijks deelnemen aan maatschappelijke activiteiten en/of geconfronteerd worden met armoede.

Ondersteuning

MEE helpt mensen zodat zij zelfstandig kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven. MEE richt zich op mensen met een verstandelijke beperking, een lichamelijke beperking, een zintuiglijke beperking, een chronische ziekte, mensen met een autistische stoornis én hun betrokkenen. De ondersteuning die MEE biedt verschilt van persoon tot persoon, omdat de vraag en ondersteuningsbehoefte van de cliënt voorop staat.

Vragen kunnen betrekking hebben op alle levensgebieden: jeugd & gezin, wonen & samenleven, leren & werken, regelgeving & geldzaken, vrije tijd & sport, vrienden & relaties. MEE informeert, adviseert, ondersteunt bij het aanvragen van voorzieningen, verwijst door en springt in als het nodig is.

---