Gemeente Son en Breugel


Lintjesregen in Son en Breugel

Op vrijdag 25 april 2008 heeft burgemeester Hans Gaillard vijf koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan vijf bijzondere dorpsgenoten met een indrukwekkende staat van dienst als vrijwilliger. De burgemeester heeft hen op vrijdag 25 april verrast met een bezoekje.

---

Koninklijke onderscheiding voor mevr. H.C. Meulenbroeks-Hazenberg

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Lena Meulenbroeks-Hazenberg (79) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Ze heeft diverse activiteiten in het maatschappelijk belang verricht, met het zwaartepunt op het terrein van welzijn.

Tijdens het 55 jarig jubileum van de Katholieke Vrouwenbeweging Brabant op 15 april jongstleden, heeft mevrouw Meulenbroeks na ruim 21 jaar haar bestuursfunctie neergelegd. Zij was sinds 1977 lid en vanaf 1986 bestuurslid. Ten alle tijden kon de vereniging een beroep op haar doen, ze stond iedereen met raad en daad bij.

Vanaf 1994 is mevrouw Meulenbroeks als vrijwilligster werkzaam bij verzorgingstehuis Huize De Vloed in Son. Zo helpt zij ouderen bij het bloemschikken, assisteert ze bij kienavonden en is ze behulpzaam bij de snackmiddagen en avonden.

Als lid van de werkgroep die de bloemen in de kerk binnen de parochie Sint Petrus Banden verzorgt, zet zij zich sinds 1998 in.

Tot slot is zij vanaf 2000 begeleidster en deelneemster van de Welfaregroep van het Rode Kruis, afdeling Son en Breugel. Samen met twee anderen begeleidt mevrouw Meulenbroeks deze groep bij het handwerken. De opbrengst uit de verkopen komt ten goede van het Rode Kruis.


---

Koninklijke onderscheiding voor dhr. J.J.W.J. van Kollenburg

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Jo van Kollenburg (74) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hij heeft zich ingezet voor diverse verenigingen.

Zo zette hij zich tussen 1992 en 2007 15 jaar lang als vrijwilliger in voor Biljartvereniging De Statie te Waalre. Al die tijd fungeerde hij als wedstrijdleider en hield hij wekelijks de standen bij. Ook organiseerde hij de feestavonden en kocht hij de prijzen in. De laatste 4 jaar was hij voorzitter van de vereniging. In 2007 heeft hij deze activiteiten beëindigd, vanwege zijn verhuizing naar Son en Breugel.

Sinds 1978, dit jaar dus al 30 jaar, is hij aan de Vereniging van Oud J.N.O.-ers als bestuurslid verbonden. Doel van deze vereniging is de band tussen oud- leerlingen van de Philips Jongens Nijverheids Opleiding onderling en de Philips Jongens Nijverheids Opleiding levendig te houden door het organiseren van contact- en ontspanningsavonden en het houden van excursies. De opleiding bestaat sinds 1988 al niet meer, maar de vereniging leeft met 200 leden voort. Dit is mede te danken aan de inzet van de heer Van Kollenburg, die tussen 1978 tot 1988 algemeen bestuurslid was en vanaf 1988 tot op heden als penningmeester optreedt. Naast zijn penningmeestertaken, doet hij veel voor de vereniging. Zoals het mede organiseren van tal van activiteiten, vaak als initiator. Ook speelde hij een prominente rol bij het voorbereiden van de jubileumactiviteiten rond het 40- en 50-jarig jubileum.

Tot slot is de heer Van Kollenburg vanaf 1990 als medeoprichter actief voor de Vereniging van Gepensioneerden PMF Eindhoven. Gedurende de eerste 9 jaar was hij penningmeester en vanaf het begin tot op heden is hij lid van de activiteitencommissie. Als lid is hij belast met het organiseren van de diverse verenigingsactiviteiten, zoals busreizen, bowlen, kienen, sjoelen en barbecuen.


---

Koninklijke onderscheiding voor mevr. H. Oosterveld

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Hilly Oosterveld (75) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Ze heeft zich ingezet voor diverse organisaties.

Van 1982 tot 1992 is zij vrijwilligster geweest bij SOS Telefonische Hulpdienst. Zij voerde vele telefoongesprekken, waarbij ze veel mensen de aandacht kon geven die zij op dat moment nodig hadden en kon velen op weg helpen naar een oplossing of passende hulp. Daarnaast droeg zij ook bij aan tal van ondersteunende activiteiten, waarbij ze werd ervaren als een uiterst plezierige collega.

Van 1967 tot 1985 werkte mevrouw Oosterveld in dienst van de Nutsbasisschool De Gentiaan te Son, waarna zij in 1985 vrijwillig plaats maakte voor een jongere collega die anders uit dienst had gemoeten. Sindsdien is zij als vrijwilligster werkzaam op deze school. In de eerste jaren stond zij zelfs vrijwillig, fulltime, voor de klas. Al jaren levert ze een waardevolle bijdrage, de laatste jaren als remedial teacher voor gemiddeld 4 ochtenden per week. Het maakt niet uit waarvoor, mevrouw Oosterveld staat altijd klaar voor de school. Zo heeft zij onlangs een Tsetsjeens kind van vluchtelingen Nederlands geleerd.

Sinds 1 juli 1998, bijna 10 jaar, is zij als zeer gedreven en enthousiaste vrijwilligster werkzaam bij VVV Oirschot. Door haar inzet is het mogelijk geweest om de bezoekers aan deze VVV op zaterdag en tot voor kort op zondag te informeren over Oirschot en de activiteiten. Mevrouw Oosterveld wordt als een altijd positieve, vriendelijke en attente gastvrouw ervaren. Zij informeert bezoekers alsof ze zelf in Oirschot woont en wordt daarom dan ook zeer gewaardeerd door collega-vrijwilligers, de ondernemers en bewoners van Oirschot.


---

Koninklijke onderscheiding voor mevr. J. Guitink-Hoekman

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Jannie Guitink-Hoekman (65) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Ze heeft zich jarenlang ingezet op het gebied van welzijn, sport en cultuur.

Mevrouw Guitink-Hoekman is tussen 1968 en 1999 ruim 30 jaar als vrijwilliger werkzaam geweest bij de jaarlijkse vakantieweek voor dubbel gehandicapte kinderen in de Leemkule te Hattem. Naast het dag en nacht verzorgen van de kinderen, groeide zij al gauw in de organisatie en nam zij de verantwoordelijkheid op zich om nieuwe leidinggevenden op te leiden. Zij wist van aanpakken en was inspirerend voor anderen.

Van 1976 tot 2000 is zij voor hockeyvereniging HTC te Son op diverse terreinen actief geweest. 8 jaar lang was zij coach van het meisjesteam en gedurende 3 jaar was zij manager van het Dames 1 team, dat uitkwam in de landelijke competitie. Van 1983 tot 2000 was zij als secretaris toernooicommissie de spil van het jaarlijkse Mixed Veteranen Toernooi met deelname uit heel ons land, België en Engeland. Zij fungeerde als gastvrouw voor de buitenlandse verenigingen en was tussen 1988 en 1998 lid van diverse toernooi- en lustrumcommissies. In 2001 nam ze afscheid als actief hockeyster, na sinds 1976 gespeeld te hebben in de Dames Veteranen A. Zij heeft in al haar functies met groot enthousiasme en organisatorische deskundigheid de verenging helpen besturen.

Al 16 jaar is mevrouw Guitink regisseuse van toneelclub Van Ouds uit Son en Breugel. Mede door haar inzet en inspiratie spoort ze de oudere spelers en speelsters aan om een goede voorstelling te geven.

Als secretaris zette ze zich al vanaf 1998 wekelijks in voor de Stichting Welzijn, die sinds 1 januari 2008 is gefuseerd met de Brede Welzijns Instelling Geldrop-Mierlo-Nuenen. Naast haar eigenlijke secretaristaken was ze op meerdere terreinen actief. Zo leverde zij een belangrijke bijdrage aan de verbetering en uitbreiding van de activiteiten van de Stichting. Naast ouderenwerk werden de activiteiten uitgebreid met jongerenwerk en peuterspeelzalen. Zij nam het secretariaat van de regionale stichting op zich en kreeg als professional uit de zorg het gehele personeelsbeleid als werkterrein. Zij vertegenwoordigde de stichting in lokale, regionale en provinciale overleggen.


---

Koninklijke onderscheiding voor dhr. J.C.M. van Gerwen

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Jan van Gerwen (53) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hij heeft zich jarenlang ingezet op het gebied van welzijn cultuur en sport.

Vanaf 1972 is de heer Van Gerwen, dus al 36 jaar, op diverse terreinen actief voor de jongerenorganisatie Oase in Son. Als lid van het jeugdbestuur was hij organisator van activiteiten voor jongeren van 12 tot 16 jaar én vaste diskjockey. Later van 1974 tot 1976 als voorzitter van het jeugdbestuur ook eindverantwoordelijk voor al deze activiteiten. Als adjudant van de Jeugdprins én als prins van de jeugdcarnavalsvereniging De Dommelsoppers is hij ook erg betrokken bij het carnaval. Hierna was hij tussen 1974 tot 1986 lid van het hoofdbestuur van de Oase. Hij was vanaf 1974 10 jaar lang organisator van wekelijkse kienavonden en 5 jaar secretaris en speaker bij de jaarlijkse avondzesdaagse op hometrainers, waarbij de opbrengst ten goede kwam van de Oase. In 1991 en voor het EK Show- en Gardedansen die aankomend weekend in Son en Breugel gehouden worden, heeft hij als lid en nu als voorzitter een belangrijke rol in de organisatie gespeeld.

Hij toont een tomeloze inzet in de uitvoering van vele werkzaamheden ten behoeve van het jaarlijkse carnavalsprogramma in Son en Breugel. Al sinds 1981 is hij actief voor carnavalsvereniging De Krutjesrapers. Van 1981 tot en met 1988 als bestuurslid van de vereniging en lid en Opper van de Raad van Elf. En vanaf 1998 treedt de heer Van Gerwen op als adjudant van Prins Carnaval. Met name zijn bijzondere inbreng, met een warm hart voor de normen en waarden rond het vieren van carnaval, inclusief het betrekken van ouderen, zieken en kinderen bij dit feest, worden bijzonder gewaardeerd.

Zijn bijdrage in het EK Show- en Gardedansen vanuit zijn vrijwilligerswerk voor de Oase werd al genoemd. Maar dat is niet het enige dat hij voor de danssport doet. Als bestuurslid sinds 1991 van de Nederlandse Danssport Organisatie (voorheen Federatie Nederlandse Danssport) was hij secretaris/penningmeester. Vanaf 2006 is hij voorzitter en vervult hij naast zijn eigen bestuursfuncties ook de opbouw van alle toernooien, organiseerde 10 jaar lang de Nederlandse Kampioenschappen en bezocht hij internationale vergaderingen om de danssport internationaal op gelijk niveau te krijgen en een goede onderlinge samenwerking te verwezenlijken.

Als jeugdleider van het B5-team van voetbalvereniging SBC heeft hij zich van 1995 tot 1999 ook voor het voetbal in ons dorp ingezet.

Mensen uit de buurt De Peikes kunnen altijd een beroep op hem doen, want ook voor hen zet hij zich vanaf 2003 in. Eerst als lid van de activiteitencommissie, tot 2007 als penningmeester en vanaf 2006 ook als secretaris. En vanaf 2007 als voorzitter van buurtvereniging De Peikes.