D66

Schrap zinloze regels: schaf de eerstedagsmelding af

28 april 2008

D66-leider Alexander Pechtold wil af van de eerstedagsmelding. Dat zegt hij in het programma Business Class. De melding is een plicht voor werkgevers om nieuwe werknemers één dag voor zij in dienst treden aan te melden bij de belastingdienst. De maatregel is ingesteld om illegale arbeid tegen te gaan, maar het effect ervan staat ter discussie, omdat de eerstedagsmelding niet gebruikt wordt bij controles op illegale arbeid.

Pechtold vindt dat de maatregel werkgevers onnodig werk oplevert. De sociaal liberaal wil dat het inhuren van illegalen door werkgevers wordt bestreden door het opleggen van een boete, wanneer geconstateerd wordt dat een werkgever in de fout gaat. Pechtold: "We moeten niet alle werkgevers formulieren laten invullen, omdat een heel klein groepje de regels overtreedt. Controleer liever gericht."

Vorig jaar moesten Nederlandse werkgevers tussen de vijf en zes miljoen eerstedagsmeldingen doen. Bij een controle gebruikt de arbeidsinspectie deze meldingen echter niet; de inspectie controleert of op de werkplek kopieën van de paspoorten van werknemers aanwezig zijn. Staatssecretaris De Jager (CDA) komt Pechtold enigszins tegemoed in Business Class. De Jager wil de eerstedagsmelding wel in enkele bedrijfstakken afschaffen.