Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 25 april 2008 HO&S/BL/2008/5363 3 april 2008 2070816500

Onderwerp
vragen van de Kamerleden Ulenbelt, van Dijk en Leijten (SP) over de vergoeding voor stagiairs

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van de leden Ulenbelt, Jasper van Dijk en Leijten (allen SP) van uw Kamer over de vergoedingen voor stagiairs.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2070816500.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart

dr. Ronald H.A. Plasterk
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag, T +31-70-4123457 F +31-70-4123456 www.minocw.nl 46
OCW 114

blad 2/3

Antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden Ulenbelt, Jasper van Dijk en Leijten van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart over de vergoeding voor stagiairs. (ingezonden d.d. 14 februari 2008 kenmerk 2070811570)


1
Wat is uw mening over het bericht "Stagiairs verdienen 1,55 euro per uur"?

Er is een verschil tussen stage en "betaalde" arbeid. Dit verschil is dat betaalde arbeid is gericht op de bedrijfs- of organisatiedoelstellingen van de werkgever en een stage is gericht op het realiseren van de onderwijsdoelstellingen van de student. Uit dit verschil vloeit voort dat er tegenover een stage geen vergoeding hoeft te staan. Ik ga ervan uit dat de werkgever al een tegenprestatie levert door het verlenen van stagebegeleiding.


2
Bent u van mening dat het opdoen van praktijkervaring een belangrijk onderdeel vormt van de opleiding, zeker als het gaat om de aansluiting van studie op de praktijk? Zo ja, hoe gaat u bevorderen dat voor geleverd werk een hogere vergoeding wordt gegeven? Zo neen, kunt u uw antwoord toelichten?

Het opdoen van praktijkervaring is zeker een belangrijk onderdeel van de opleiding, juist met het oog op de aansluiting op de arbeidsmarkt. Het is dus zowel in het belang van de student als dat van het bedrijf, dat er mogelijkheden voor stages worden geschapen. Het bepalen van de hoogte van de stagevergoedingen is echter geen taak voor de overheid. De hoogte van de stagevergoedingen hangt sterk af van de grootte van de bedrijven en van de kosten van begeleiding die de bedrijven mogelijk maken. Doordat dit per stagebedrijf verschilt, zijn hierover geen generale uitspraken te doen.


3
Hoe oordeelt u over de 40 procent van de respondenten die aangeeft dat de hoogte van de stagevergoeding het prestatievermogen van de stagiair beïnvloedt?

Dit is nu typisch een voorbeeld van een uitspraak die past binnen de verhouding onderwijsinstelling, bedrijf en stagiair. Indien de prestaties van de stagiair onder de maat zijn, dan kan dit gevolgen hebben voor het behalen van het diploma, maar is het aan de onderwijsinstelling om indien nodig in te grijpen. Indien het bedrijf hiervan last heeft, is het aan het bedrijf om in te grijpen.


4
Is de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van mening dat studenten in de situatie van leendwang komen als zij tijdens de stage niet of onvoldoende vergoeding ontvangen? Zo ja, hoe oordeelt u over de situatie dat een student geen keuze heeft om niet te lenen? Zo neen, welke alternatieven heeft de student in uw optiek om onder het lenen uit te komen?

Neen. Studenten ontvangen ook gedurende de stage de normale studiefinanciering. Een eventuele stagevergoeding komt hier bovenop. De student onderhandelt hierover zelf met de werkgever die de stage biedt. Daarnaast kunnen studenten naast de stage bijverdienen tot het maximum van de bijverdiengrens. In de gevallen, waarin de werkgever geen stagevergoeding biedt is het aan de student om in overleg met zijn of haar onderwijsinstelling en het betrokken bedrijf tot een goede oplossing te komen. Wanneer dat gesprek niet tot een oplossing leidt, kan de student ervoor kiezen bij te lenen, overigens onder dezelfde gunstige voorwaarden zoals die gelden voor de rest van de studiefinanciering.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag, T +31-70 - 4123457 F +31-70-4123456 www.minocw.nl

blad 3/3


5
Deelt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de suggestie dat studenten een belangrijke rol spelen om de arbeidsmarktkrapte op te vangen? Zo ja, hoe oordeelt u dan over de uitblijvende navenante vergoeding? Zo neen, sluit u uit dat banen opgevuld worden door stagiairs?

Nee. Stagiairs hebben een andere rol dan werknemers, zie ook het antwoord op vraag 1. Een stage is kortlopend en primair gericht op de onderwijsdoelstelling van de stagiair, niet op de doelstellingen van het begeleidende bedrijf.


6
Is de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bereid om striktere afspraken te maken met het bedrijfsleven over een percentage aan stagevergoeding van het CAO-loon in een bepaalde sector? Zo ja, kunt u de Kamer over uw afspraken informeren? Zo neen, wat gaat u doen om te bevorderen dat studenten een eerlijker vergoeding ontvangen voor de werkzaamheden tijdens de stage?

Nee, ik ben hiertoe niet bereid. In veel cao's zijn vergoedingen voor stagiairs opgenomen. Daarnaast krijgen studenten studiefinanciering. Belangrijker evenwel is dat studenten geen stage volgen om geld te verdienen, maar om relevante werkervaring op te doen. Stages van studenten monden vaak uit in een baan. Dit kan zijn bij het bedrijf waar de stage is gevolgd of elders. Het krijgen van een baan is de mooiste beloning van een stage. Zie ook het antwoord op vraag 1.


7
Kan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uiteenzetten wat het stagebeleid is van de overheid? Ontvangen stagiairs bij de overheid vergoedingen? Zo ja, hoe hoog zijn de vergoedingen en hoe verhouden deze zich tot het bedrijfsleven? Zo neen, waarom niet?

Stagiairs bij de overheid ontvangen doorgaans stagevergoedingen. Er zijn geen Rijksbrede verplichte richtsnoeren, juist om de flexibiliteit te handhaven. Ik heb geen indicaties dat de vergoedingen bij de overheid uit de pas lopen met de vergoedingen bij het bedrijfsleven.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag, T +31-70 - 4123457 F +31-70-4123456 www.minocw.nl