Gemeente Schouwen-Duiveland


Lintjes regen op Schouwen-Duiveland

Publicatiedatum: 28 april 2008
Datum laatst gewijzigd: 28 april 2008


- PERSBERICHT -

Datum

maandag 28 april 2008

RECORD AANTAL LINTJES OP SCHOUWEN-DUIVELAND

Vrijdag 25 april heeft burgemeester J.J.P.M. Asselbergs de Koninklijke onderscheidingen uitgereikt tijdens de 'Lintjesregen'. Eenentwintig inwoners van Schouwen-Duiveland werden Koninklijk geëerd. Zeventien met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en vier tot Ridder in dezelfde orde. Het betrof zeven dames en vijftien heren. De onderscheidingen werden op vijf verschillende locaties uitgereikt.

Mevrouw R. Bodbijl-Van der Have uit Bruinisse

Afbeelding 1

heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt voor de Gereformeerde kerk in haar woonplaats. Voorts is decoranda actief in de regionale werkgroep van Jubilee Campaign. In Lunteren worden jaarlijks vakantieweken georganiseerd voor mensen met een handicap. Tot haar 65 e jaar werkte mevrouw Bodbijl mee aan deze diaconale vakantieweken. Diverse collectes worden georganiseerd door mevrouw Bodbijl, waaronder die voor Amnesty International. Ook zet ze zich in voor de plaatselijke bibliotheek. Reeds vanaf 1986 is mevrouw Bodbijl betrokken bij de stichting Brusea. In de beginjaren als suppoost maar nu ook als bestuurslid van deze stichting. Zeer bijzonder is het werk dat mevrouw Bodbijl doet voor Ghana. Voor inwoners van dit land zamelt ze gebruikte brillen en gehoorapparaten in. Bovendien zorgt ze ervoor dat deze verzendklaar worden gemaakt en naar West-Afrika worden verscheept. In Ghana heeft ze contacten die ervoor zorgen dat de apparatuur weer gebruiksklaar wordt gemaakt. Eind 2004 is mevrouw Bodbijl zelf naar Ghana gereisd om het project van nabij te leren kennen. Betrokkene is de opvolgster van de heer J. van Voorenberghe, die de brillenkoster van IJzendijke werd genoemd maar te oud werd voor dit werk.

De heer C. Hoogerwerf uit Bruinisse

Afbeelding 2

meldde zich op 12 oktober 1970 als vrijwilliger aan voor het Rode Kruis. Tot op de dag van vandaag is hij met hart en ziel betrokken bij deze organisatie. En hij vaart al jaren mee op de Henry Dunant als vrijwilliger. Vanaf de eerste vakantie met het passagiersschip heeft betrokkene zijn vakantie opgeofferd, inmiddels bijna veertig keer. Vanaf 1987 filmt hij ieder jaar de Visserijdagen in de vissersplaats. Geheel vrijwillig is de slechtziende man dagen in de weer om een zo perfect mogelijke weergave te maken van de festiviteiten in Bruinisse. Momenteel volgt decorandus een computercursus (september-april 2007). Een bijzonder positieve vooruitgang, omdat hij met deze kennis zijn zangpartijen voor zichzelf vergroot kan afdrukken. Hij is sinds 1971 lid van het Hervormd Kerkkoor in Bruinisse. Ondanks zijn oogafwijking
- de heer Hoogerwerf heeft aangeboren staar - staat hij altijd voor zijn medemens klaar. Zijn visuele handicap heeft de heer Hoogerwerf nauwelijks gehinderd een actieve rol in de maatschappij te vervullen.

De heer A.M. Steenpoorte uit Oosterland

Afbeelding 3

was tussen 1961 en 1988 bestuurslid voor de Bieten Federatie Stichting Steenbergen , waarvan zes jaar als secretaris/penningmeester en acht jaar als voorzitter. Vanaf de jaren zestig tot 2000 heeft decorandus veel betekend voor de dorpsgemeenschap Oosterland. Hij maakte zich verdienstelijk op de terreinen sport, kerk en verenigingsleven. De heer Steenpoorte was consul van de S.V. Duiveland , waarvoor hij de velden inspecteerde. Gedurende zes jaar vertegenwoordigde de heer Steenpoorte de Hervormde gemeente Oosterland bij het Provinciaal Kerken Overleg Zeeland in Middelburg. Sinds 1983 was betrokkene, gedurende zeventien jaar, lid van Oosterlands Fanfare .

In 1964 werd de heer Steenpoorte benoemd als bestuurslid van de Oranje Vereniging Oosterland . Hij heeft zestien jaar deeluitgemaakt van het bestuur, waarvan tien jaar als voorzitter. Hij organiseerde mede de jaarlijkse Koninginnedag en verzon spelletjes voor jeugd en ouderen. Daarnaast zette hij ieder jaar een avondvullend programma in elkaar voor de senioren in Oosterland, onder de naam "Breng eens een zonnetje onder de mensen".

De heer H. Doeleman uit Dreischor

Afbeelding 4

heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt voor het Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg. Zonder de inzet van de heer Doeleman zou het museum nooit geworden zijn wat het nu is. Daarnaast voerde hij regelmatig lastige onderhandelingen met de gemeente en bezwaarmakers tijdens bestemmingsplanmatige processen. Tot voor kort was hij bovendien als adviseur betrokken bij het museum. Vanaf 1984 (tot 2003) was de heer Doeleman als bestuurslid betrokken bij de Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland. In eerste instantie als penningmeester, later als voorzitter van deze heemkundige vereniging.

In 2001 heeft decorandus de Stichting Beschermd Erfgoed Schouwen-Duiveland opgericht. Onder voorzitterschap van de heer Doeleman zijn op initiatief van de Stichting diverse projecten uitgevoerd met als doel behoud van cultuurhistorisch erfgoed.

De heer T. Voorzaat uit Dreischor (ridder)

Afbeelding 5

is als kunstschilder grotendeels autodidact.

De kunstenaar maakte vele reizen door Europa waarbij hij vooral oog had voor de teloorgang van de natuur en cultuur. Zijn schilderijen zijn heel precies geschilderd, met veel aandacht voor detail. Vervallen huizen en stillevens met oude versleten attributen zijn de belangrijkste thema's in het werk van Theo. Het werk is zowel hedendaags als van alle tijden te noemen.

Kenners vergelijken zijn werk met dat van Pyke Koch en Carel Willink.

Het grote publiek staat in de rij wanneer er een expositie is van het werk van Voorzaat. Niet alleen exposeerde hij vanaf 1972 regelmatig in Galerie Lieve Hemel in Amsterdam, ook elders in Nederland was zijn werk te zien op talloze toonaangevende tentoonstellingen en beurzen. Daarnaast kan decorandus bogen op succesvolle exposities in New York, Athene, San Franscisco en deelname aan kunstbeurzen in Bazel en Tokyo. Voordat zijn schilderijen over Nederland of de wereld uitzwermen wil de schilder altijd eerst zijn werk laten zien aan de mensen in zijn eigen regio. Daarom wordt de collectie altijd eerst op Schouwen-Duiveland getoond. Veel onderwerpen voor zijn schilderijen haalt hij uit zijn eigen omgeving zodat bezoekers deze eens in een ander perspectief zien. In het voorjaar van 2007 was er een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Marie Tak van Poortvlietmuseum in Domburg.

Mevrouw G. Kesteloo-Berrevoets uit Kerkwerve

Afbeelding 6

was tussen 1969 en 1984 als leidster van de zondagschool, elke zondag met de dorpskinderen in de weer om hen de beginselen van de godsdienst bij te brengen. Sinds 1975 verzorgt mevrouw Kesteloo - tegen een geringe vergoeding - het interieur van de Kerk en het bijgebouw 't Kerkerf. Na de dienst, een begrafenis of bruiloft draagt zij er zorg voor dat alles keurig wordt achtergelaten. Bij haar activiteiten wordt mevrouw Kesteloo gesteund door haar man, met wie zij samen het kostersechtpaar vormt. Vanaf 1985 is zij kosteres voor de Protestantse gemeente . In deze hoedanigheid zorgt zij ervoor dat alles goed verloopt en er verzorgd uitziet.Het is de verdienste van mevrouw Kesteloo dat zij mensen die door ouderdom of om gezondheidsredenen niet in staat zijn de dienst persoonlijk bij te wonen wekelijks hiertoe de gelegenheid biedt.

Sinds 1974 verzorgt en bezorgt zij cassettebandjes van de dienst aan huis.Gedurende vijf jaar (1991-1995) woonde mevrouw Kesteloo als ouderling kerkvergaderingen bij en bezocht zij ouderen en zieken met een troostend woord. Ook verspreidt zij wekelijks de Kerkbode in haar woonplaats.

Mevrouw D.C. Louwerse-Den Boer uit Scharendijke

Afbeelding 7

was als badmintonspeelster betrokken bij sportvereniging ZSC'62 te Scharendijke, toen zij in 1984 lid werd van het bestuur. Sinds 1991 is mevrouw Louwerse als lid en een van de initiatiefneemsters betrokken bij de toneelgroep van de sportvereniging. In 1997 sloot mevrouw Louwerse zich ook aan als lid bij de activiteitencommissie jeugd van ZSC'62. Het doel van de commissie is om de jeugd naast het sportieve gedeelte (voetballen, badminton en schaatsen) ook op een andere wijze vertier te bieden. Door haar deelname aan speurtochten, verkleedpartijen, playbackshows en karaoke-avonden heeft zij zich bij de jeugd zeer geliefd gemaakt.Mevrouw Louwerse is een markante persoonlijkheid in Scharendijke. Jong en oud, iedereen kent haar. Naast haar betrokkenheid bij de plaatselijke sportvereniging heeft zij ook een helpende hand geboden aan het Oranje comité Scharendijke.Tussen 1992 en1998 zat ze in het bestuur.Niet alleen via de sport, maar ook via het onderwijs is Dita Louwerse betrokken bij de jeugd, en wel als bestuurslid van de ouderschapsraad (later medezeggenschapsraad) van de Helcherseeschool in Scharendijke (1988-1998).

De heer A. Hubrechtse uit Scharendijke

Afbeelding 8

was tussen 1975 en 2006 lid van zangvereniging Sursum Corda". In 1980 werd hij benoemd tot voorzitter. Men kent de heer Hubrechtse als een enthousiasmerend persoon, actief, adequaat en met een niet aflatende en altijd opgewekte inzet. Betrokkene heeft ook met veel plezier gezongen in het Christelijk Regiokoor Adonai. Daarnaast was de heer Hubrechtse lid van de kerkenraad (1982-1990) en is hij enkele jaren voorzitter geweest. Momenteel is hij als lid betrokken bij de zendingscommissie. Als lid van het jeugdbestuur van Watersportvereniging Scharendijke was de heer Hubrechtse eveneens zeer actief. Sinds 1977 is hij voorzitter van de Strao Commissie Scharendijke In 2007 nam hij - na dertig jaar - afscheid als voorzitter. De Strao volledig aan anderen overlaten kan hij echter niet, hand- en spandiensten zal hij nog blijven verrichten. De heer Hubrechtse heeft naast deze activiteiten nog tijd gevonden een dag in de week werkzaam te zijn in de Museumhaven van Zierikzee.

De heer W. de Voogd uit Scharendijke

Afbeelding 9

is een plaatselijk bekende en aanspreekbare persoonlijkheid. Tussen 1998 en 2006 was hij lid van het bestuur van de Dorpsraad Scharendijke e.o. Namens de dorpsraad van Scharendijke was de heer De Voogd tussen 2002 en 2003 lid van de Commissie Herdenkingstentoostelling 1953. Vijftig jaar na de watersnoodramp is in de Bethlehemkerk van Scharendijke een tijdelijke tentoonstelling geëxposeerd.

Sinds 1982 is betrokkene secretaris van de Koninklijke Vereniging Schuttevaer, afdeling Schouwen-Duiveland. De Koninklijke Schuttevaer is een nautisch-technische belangenvereniging voor de binnenvaart. In deze hoedanigheid kwam de heer De Voogd in contact met vele burgers in Scharendijke en omgeving.

De heer M.J. der Weduwen uit Schuddebeurs

Afbeelding 10

heeft de kegelsport voor de regio Zierikzee en omstreken behouden. Naast het voorzitterschap - en de daarbij behorende bestuurszaken - heeft de heer Der Weduwen de leiding over een kleine technische staf. Onbezoldigd en geheel vrijwillig voeren betrokkene en overige medewerkers reparaties uit. Naast de kegelvereniging maakt hij zich ruim twintig jaar sterk voor de tennisvereniging van Noordgouwe en Schuddebeurs, LAWN Tennis Club "Den Haene" . Tevens is de heer Der Weduwen een gewaardeerd lid van de Coöperatieve Werktuigenvereniging. Na drieëntwintig jaar bestuurslidmaatschap heeft hij tussen 1989 en 1997 het voorzitterschap op zich genomen. De opmerkelijke inzet en betrokkenheid van de heer Der Weduwen overschrijdt zelfs onze landsgrenzen. Van zijn technische kennis en vele contacten (met name als voorzitter van de werktuigenvereniging) wordt dankbaar gebruik gemaakt op een groot landbouwbedrijf in Zuidwest Polen. Sinds de oprichting van het bedrijf, in 1995, heeft de heer Der Weduwen bemoeienis gehad met de aankoop van landbouwmachines.

Mevrouw C.F. Kloet-Slager uit Burgh-Haamstede

Afbeelding 11

begon in 1974 met haar vrijwilligerswerk als helpster van de ouderensociëteit in haar woonplaats . Iedere twee weken is ze trouw aanwezig terwijl ze met haar 83 jaar nu toch zelf toch de doelgroep behoort. Ze zorgt dat er thee en koffie is, eventueel wordt nog een drankje geserveerd. De keuken is haar domein.

De liefde voor de streektaal, het Zeeuws en meer specifiek het Schouws is mevrouw Kloet met de paplepel ingegoten als geboren en getogen Schouwse. Sinds 1995 zet zij zich in voor het behoud van dit belangrijke immateriële erfgoed. Belangeloos verleent ze haar medewerking aan vertelavonden en aan het -in de hele provincie goed beluisterde-streektaalprogramma van Omroep Zeeland. Ook al vanaf midden jaren 90 zet betrokkene zich in voor de jaarlijkse zogenoemde Burghse dag. Haar hele volwassen leven onderhoudt ze wekelijks de graven van allen die haar ontvielen. Haar moeder, die in de 90 werd, heeft ze de laatste jaren bij zich in huis genomen om haar te kunnen verzorgen. Voor haar vader kookte ze regelmatig en elf jaar lang deed ze zijn was. Dit laatste deed ze trouwens ook jarenlang voor haar broer.

Jureren bij evenementen op het dorp, zorgen voor de post of huisdieren als mensen uit haar buurt op vakantie gaan, kerststukjes maken voor ouderen, niets is deze krasse mevrouw te veel.

Mevrouw L. Geluk uit Burgh-Haamstede (ridder)

Afbeelding 12

is reeds vele jaren actief binnen het CDA. Zo was zij in de jaren 90 van de vorige eeuw acht jaar provinciaal afdelingsvoorzitter van het CDA Zeeland en tevens lid van het partijbestuur. In die periode zorgde ze ervoor dat de locale afdelingen goed draaiden. Ook personeelsbeleid behoorde tot haar taken. Ook is mevrouw Geluk nog een halve periode wethouder geweest. Begin april 2004 heeft ze haar wethouderschap neergelegd naar aanleiding van het dossier "Korte Nobelstraat". Als gevolg van dat dossier heeft de gemeente Schouwen-Duiveland roerige tijden doorgemaakt. Naast deze functies zette Lenny Geluk zich op alle fronten in voor de kunst. Met Galerie Geluk presenteert ze al vele jaren op kwalitatieve wijze beeldende kunst. Met name de promotie van werk van Roemeense kunstenaars op tentoonstellingen is bekend bij de intimi. Door het bieden van gastvrijheid aan deze Roemeense kunstenaars worden zij in staat gesteld hun artistieke producten ter plekke te vervaardigen. Als gevolg van mevrouw Geluks' kennis op cultureel gebied is zij een aantal jaren geleden toegetreden tot de Raad van Toezicht van het Zeeuws Museum. Vermeldenswaard is ook de jarenlange bestuurlijke inzet van mevrouw Geluk op het gebied van de gezondheidszorg en het onderwijs. Voorts zet zij zich in voor de positie van de vrouw. Zo is zij voorzitter van het Platform Zeeuwse Vrouwenraad. Vanaf 2006 heeft ze er nog een nieuwe uitdaging bij. Namelijk het realiseren van een databank Meer vrouwen in besturen.

De heer W.L. van den Akker uit Burgh-Haamstede

Afbeelding 13

is niet alleen voorzitter van de ondernemersvereniging ter plaatse, hij is ook nog eens voorzitter van de regionale ondernemersvereniging. Daarnaast is deze juridisch adviseur sinds een aantal jaren penningmeester van de VVV Schouwen-Duiveland. In Burgh-Haamstede zijn er jaarlijks twee grote evenementen waar de hele regio en de vele toeristen die het dorp trekt, voor uitlopen. Dit zijn de "Burghse Dag" en de jaarlijkse openbare perenverkoop waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Bij beide evenementen is de heer Van den Akker organisatorisch betrokken. De liefde voor de omgeving waar hij woont kwam tot uiting in de deelname begin 2007 aan de Verkiezing van de Mooiste Plek van Nederland , een programma van de NCRV. De heer Van den Akker werd op zijn 19 e reeds bloeddonor. Toen hij begin tachtiger jaren vanwege steeds strenger wordende eisen geen bloed meer mocht doneren is hij zich (tot 2001) gaan inzetten voor de Stichting HIV Monitoring. Het doel van deze stichting is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van kennis over HIV. Decorandus heeft zich in de tweede helft van de 20 e eeuw ingezet om anders geaarde jongeren te begeleiden bij problemen die ze ondervonden bij de acceptatie hiervan. Vanaf 1985 gingen de eerste buddy's in Amsterdam aan de slag. Sinds die tijd kunnen mensen met aids een beroep doen op begeleiding door een buddy. Uiteraard ging ook de heer Van den Akker zich in die jaren inzetten als buddy. Ook niet onvermeld mag blijven dat de heer van den Akker een belangrijke stimulans is geweest in de carrière van de beeldend kunstenares Gertie Bierenbroodspot. Hij poseerde voor haar, hielp met de organisatie van exposities en deed ook de PR.

De heer M. Blom uit Burgh-Haamstede

Afbeelding 14

heeft een cruciale rol gespeeld bij de professionalisering van scoutinggroep Westerschouwen Gedurende 20 jaar heeft hij een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en de groei van de groep waardoor dezeheeft kunnen uitgroeien tot een gezonde en goed functionerende scoutinggroep. Hoofdzakelijk door de inspirerende wijze van leidinggeven van Marius Blom heeft Scouting Westerschouwen bestaanszekerheid.

Gedurende een zevental jaren was de heer Blom tevens jeugdtrainer bij de voetbalvereniging in zijn woonplaats. Hij zette zich ook hier volledig voor iedereen in. In de negentiger jaren van de vorige eeuw maakte decorandus deel uit van de ouderraad van de Regionale Scholengemeenschap in Zierikzee. De school telde in die tijd circa 1000 leerlingen. De heer Blom leverde een belangrijke bijdrage aan de ouderparticipatie binnen de school en nam actief deel aan diverse projecten.

De heer M.C. Braam uit Burgh-Haamstede

Afbeelding 15

was tussen 1973 en 1996 verbonden aan de Nederlands Hervormde Gemeente in Burgh-Haamstede. Hij bekleedde de functies van kerkraadslid, kerkvoogd, ouderling en bezoekouderling van het verzorgingstehuis Duinoord in Burgh-Haamstede. Sinds 1960 is betrokkene lid van het Interkerkelijk Kerkkoor Haamstede, waarvan hij meer dan vijfentwintig jaar de functie van voorzitter heeft bekleed. In 2004 trad de heer Braam af als voorzitter, maar hij is nog steeds nauw betrokken bij het koor.Tijdens evenementen, zoals Ringpromotiedagen in Burgh-Haamstede, de Burghse dag en Koninginnedag, wordt door leden van het koor pannenkoeken gebakken. Het verdiende geld komt volledig ten goede aan de vereniging. De heer Braam roostert hiervoor de vrijwilligers in, maakt schema's en onderhoudt contacten met de middenstand voor het gebruik van elektriciteit en water.

Ook voor de oudere èn jongere inwoners van Burgh-Haamstede is de heer Braam van bijzondere betekenis geweest. Rond 1985 was hij een van de eerste vrijwilligers die startte met het rijden voor "tafeltje dekje". Gedurende zestien jaar voorzag hij ouderen van een warme maaltijd.

De heer D. Vos uit Burgh-Haamstede

Afbeelding 16

Als bestuurslid van de Regionale Zangersbond Zuidwest Nederland (1994-heden) heeft de heer Vos zich op velerlei terreinen verdienstelijk gemaakt. Niet alleen heeft hij een aantal jaren een kinderkorenfestival georganiseerd in Middelburg, hij is tevens contactpersoon voor de aangesloten koren binnen zijn regio. Bij allerlei activiteiten zoals scholings- en instructiedagen, presentaties e.d. speelt de heer Vos altijd een organiserende rol. Vanaf 2001 is hij bovendien secretaris van mannenkoor de 'Westhoekzangers'.

Daarnaast heeft decorandus zich jarenlang in verschillende bestuursfuncties (o.a. voorzitter en penningmeester) ingezet voor de Vereniging Volksonderwijs, het latere VOO.

Tevens was de heer Vos de drijvende kracht achter de VOO-toneelgroep. Actief als toneelspeler maar ook betrokken bij alles wat nu eenmaal achter de schermen van een dergelijke toneelgroep moet gebeuren voordat een stuk opgevoerd kan worden, zoals bijvoorbeeld decorbouw. Bovendien verzorgde hij de PR.

Gedurende een periode van 25 jaar was de heer Vos bloeddonor. Aangezien hij een veel gevraagde bloedgroep heeft werd hij regelmatig opgeroepen om bloed te doneren.

Mevrouw L. van der Voorde uit Zierikzee (ridder)

Afbeelding 17

heeft een voortrekkersrol vervuld bij de totstandkoming van een hospice op Schouwen-Duiveland. Door vele lezingen (niet alleen in deze regio maar in de hele provincie, ja zelfs in het hele land), acties en andere publiciteit bleek er voldoende draagvlak te zijn.In oktober 2006 werd in Zierikzee een fraai en comfortabel hospice geopend. Decoranda woont aan de Oude Haven en voor haar deur ligt de Museumhaven Zierikzee. Zij voelde zich al vanaf de beginfase sterk betrokken bij de vele vrijwilligers die daar aan het werk waren. Haar overheerlijke baksels waren beroemd onder de vrijwilligers. Daar bleef het niet bij. Zij was actief in de redactie van de nieuwsbrief van de museumhaven en voor interviews heeft ze vele reizen afgelegd. Naast bovengenoemde activiteiten is Laura van der Voorde zeer betrokken bij het kerkenwerk van de Evangelisch Lutherse Gemeente Zierikzee. Van 1989 tot 1998 bekleedde zij de functie van diaken. Daarnaast assisteert ze al zo'n 20 jaar de organist bij zijn zondagse spel. Zieken en ouderen kunnen altijd op een bezoekje van haar rekenen. Zo gaat ze vaak op stap met een bedlegerige mevrouw. Veertien jaar lang was ze daarnaast contactpersoon voor een blinde mijnheer. Deze heeft ze tevens geholpen met het schrijven van een boek. Ook vervoerde ze hem naar de kerk. Decoranda heeft de gave om overal voor een prettige sfeer te zorgen. Door iedereen die haar kent wordt ze omschreven als vriendelijk en hartelijk.

Mevrouw B. Blikman-Ruiterkamp uit Zierikzee

Afbeelding 18

heeft zich ruim 20 jaar actief ingezet voor Amnesty International . Naast de organisatie van schrijfavonden in de regio organiseerde ze plaatselijke fakkeloptochten. Naast een meevoelende en sociale persoonlijkheid is Betty Blikman buitengewoon geïnteresseerd in geschiedenis en in monumenten. Als gevolg daarvan is ze een tijdlang regentes geweest van het -voormalige- Burgerweeshuis in Zierikzee. Ook is betrokkene bestuurslid van de Stichting Beschermd Erfgoed Schouwen
- Duiveland . Deze stichting heeft tot doel het cultuurhistorische erfgoed van Schouwen-Duiveland voor een zo breed mogelijk publiek te behouden. Hoewel decoranda al jaren lid was van de heemkundige vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland begon ze zich in 1999 actief in te zetten voor deze vereniging. Vanaf 1992 brengt deze amateur-historica gemiddeld twee dagdelen door als vrijwilligster op het gemeentearchief. Ze werkt mee aan diverse onderzoeken en projecten om zo de geschiedenis van de regio inzichtelijker te maken. Decoranda verzet veel werk voor de Werkgroep Gemeentelijke Musea Zierikzee. Dit is een klankbordgroep die de conservator adviseert over collectievorming en tentoonstellingsbeleid. Mevrouw Blikman-Ruiterkamp heeft diverse publicaties op haar naam staan. Naast vele bijdragen in de Provinciale Zeeuwse Courant en diverse tijdschriften heeft ze recentelijk meegewerkt aan een boek van de Nederlandse Kastelenstichting.

De heer J. Schoof uit Zierikzee (ridder)

Afbeelding 19

zette zich van 1970 tot 2002, met een onderbreking begin jaren 90, belangeloos in voor de kerkelijke gemeenschap. Ook was hij circa acht jaar ouderling in verpleeghuis Cornelia. Betrokkene heeft in de periode dat hij landbouwer was de belangen van de sector behartigd door middel van het voorzitterschap van de plaatselijke landbouwvereniging. Sinds het watersnoodmuseum is aangewezen als Nationaal Monument van de Watersnood heeft het een grotere status dan alleen het begrip watersnoodmuseum.

De heer Schoof is vanaf januari 2001 bestuurslid bij het museum. In het voorjaar 2003 werd hij voorzitter. Het museum is onderdeel van de Stichting Nationaal Monument Watersnood 1953. Bij deze stichting is de heer Schoof secretaris. Met grote toewijding besteedt Jaap Schoof onnoemelijk veel tijd aan en in het museum. Om te beginnen stuurt hij 42 vrijwilligers aan. Daarnaast beheert hij het fotoarchief dat bestaat uit meer dan 10.000 foto's. Ook ontwikkelt hij wisseltentoonstellingen, die altijd veel publiek trekken. Educatie maakt een steeds belangrijker onderdeel uit van het museum. De Watersnoodramp is nl. een van de vijftig items in deze geschiedkundige canon. Met veel enthousiasme stelt deze decorandus lespakketten samen. Bovendien is hij de grote animator van educatieve schoolprojecten binnen het museum.

De heer A.M. Does uit Zierikzee

Afbeelding 20

bekleedde in de tweede helft van de vorige eeuw verschillende bestuursfuncties. Zo was hij reeds in 1961 mede-oprichter van de voetbalvereniging in Scharendijke. Momenteel houdt decorandus zich o.a. bezig met de Filatelistenvereniging Schouwen-Duiveland . De inzet van de heer Does voor deze vereniging bestaat ondermeer uit deelname aan beurzen. Het grootste gedeelte van zijn vrije tijd gaat echter op aan vrijwilligerswerk voor de SPAZ. De Stichting Personenalarmering Zeeland (SPAZ) stelt alarmsystemen ter beschikking aan ouderen en gehandicapten teneinde deze doelgroep in staat te stellen zolang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. In eerste instantie was deze service voor Zeeland alleen in de regio Walcheren beschikbaar. De heer Does heeft het inititaief genomen een dergelijk systeem ook op Schouwen-Duiveland op te zetten. Al 20 jaar lang plaatst de heer Does nu de alarmtoestellen bij de abonnees op Schouwen-Duiveland. Daarnaast geeft hij gebruikersinstructie, verhelpt storingen en haalt de apparatuur zonodig weer op. Momenteel heeft hij circa 180 toestellen onder zijn beheer. Betrokkene doet dit werk geheel op vrijwillige basis. Zonder de inbreng van de heer Does zou de SPAZ deze service niet met de bestaande lage tarieven kunnen realiseren. De clientèle bestaat veelal uit mensen in de lagere inkomensklasse.

De heer G. Veldhuizen uit Zierikzee

Afbeelding 21

heeft als voorzitter van de VVD Schouwen-Duiveland belangrijke initiatieven genomen ter bevordering van de politieke interesse voor het liberale gedachtegoed. De heer Velthuijsen heeft ondermeer deel uitgemaakt van de klankbordgroep van de Commissie Dekker. Deze Commissie onderzocht de teleurstellende uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen voor de VVD. Bovendien nam hij deel aan de vergaderingen van de Kamercentrale van de VVD. Als directeur van de B.V. Grevelingenhout (golfclub) te Bruinisse is decorandus verantwoordelijk voor de personele organisatie. Deze organisatie omvat een twintigtal vaste medewerkers en freelancers. De ANBO is een belangrijke landelijke ouderenorganisatie met 190.000 leden. De heer Velthuijsen bekleedt de functie van lid van de verenigingsraad. Na een periode als commissielid is de heer Velthuijsen vele jaren bestuurslid en voorzitter geweest van de club van officieren van de Koninklijke Marine, met een omvang van ruim 300 leden. In deze functie heeft hij gezorgd voor continuïteit ten aanzien van het sportieve gebeuren op het gebied van hockey en golf en is hij een stimulans geweest voor het behoud van de contacten van deze groep tussen actieve en niet-actieve officieren.