GAIA


Persbericht © GAIA

25 april 2008

Vlaamse regering beslist over nieuw jachtbesluit:

katten afschieten wordt verboden in 2010

Dierenorganisaties tegen kattenjacht halen slag thuis

De bestrijding van katten met het geweer wordt verboden in 2010. De Vlaamse regering heeft dat vandaag beslist. 175.765 handtekeningen, die GAIA, Blauwe Wereldketen, Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming, Dieren in gevaar/Animaux en Péril, APMA, Help Animals, Veeweyde, BLID, UBAEAV en andere dierenorganisaties verzamelden tegen de jacht op katten lieten de Vlaamse regering niet onberoerd. De populatieregulering van verwilderde katten met het geweer is slechts toegelaten tot en met het jachtseizoen 2009-2010. Dat staat in het nieuwe jachtbesluit dat de Vlaamse regering op voorstel van leefmilieuminister Crevits vandaag heeft aangenomen. De Vlaamse regering bevestigt in een persbericht dat "het afschieten van katten moet stoppen in 2010". Daarmee halen de dierenbeschermers hun slag thuis. De dierenbeschermers verwelkomen ook de preventieve maatregelen die de regering aankondigt voor sterilisatie om de kattenpopulatie diervriendelijk te reguleren. "Ook dat is een zeer goede zaak", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch tevreden.

"Onze acties tegen het afschieten van katten (*) hebben vruchten afgeworpen. Minister Crevits en de Vlaamse regering komen tegemoet aan de verzuchtingen van bijna 8 Vlamingen op 10, die een verbod willen", voegt de GAIA-voorzitter eraan toe. "Natuurlijk hadden we nog liever gezien dat het met ingang van 1 juli 2008 al zou gedaan zijn met die barbaarse praktijken. Maar het voornaamste is dat de nieuwe regelgeving bepaalt dat er een einde aan moet komen op redelijk korte termijn." Tussen 1 juli 2008 en 1 juli 2010 mag er nog geschoten worden maar slechts als allerlaatste middel en als er aangetoond wordt dat de katten ecologische schade aanrichten aan fauna.

Ook maatregelen en initiatieven pro kattensterilisatie

Ook besliste de Vlaamse regering dat er zo spoedig mogelijk en uiterlijk voor het einde van deze legislatuur sensibiliserende en regulerende maatregelen zullen worden genomen om problemen met de verwilderde kattenpopulatie diervriendelijk op te lossen. In dat verband kondigt de Vlaamse regering tot grote tevredenheid van de dierenorganisaties aan dat ze sensibiliserende maatregelen zal doen nemen, waarbij de houders van katten b.v. zullen aangemoedigd worden om de dieren te laten steriliseren, zodat op die manier de kattenpopulatie in toom kan worden gehouden.

Bovendien besliste de Vlaamse regering dat in het kader van de samenwerking met de gemeenten de mogelijkheid voorzien wordt om inzake de problematiek van de verwilderde katten acties op touw te zetten met het oog op sensibilisering en preventie (lees: subsidiëring).

De voorzitter van de commissie leefmilieu in het Vlaams Parlement, Patrick Lachaert (Open VLD) kondigde gisteren al aan dat hij via een resolutie de regering wil oproepen tot een preventief beleid dat gericht is op sterilisatie en castratie.

> (*) Onze acties tegen het afschieten van katten :
* 22 april 2008: 175.765 handtekeningen voor verbod op kattenjacht door Thuis-actrice Annick Segal overhandigd aan Vlaams leefmilieuminister Crevits


* 12 april 2008: Dierenbeschermers voerden vandaag op Jachtbeurs in Gent actie tegen de wrede jacht op katten


* 3 april 2008: Dierenverenigingen binden Leefmilieuminister Crevits de bel aan


* 13 februari 2008: 13 dierenorganisaties bundelen krachten en lanceren campagne tegen wrede jacht op katten

> Meer over onze campagne voor de sterilisatie van zwerfkatten Zie het origineel