CDA

Van Geel: Nieuwe spelregels voor internationale handel

CDA fractievoorzitter Pieter van Geel heeft deze week gepleit voor nieuwe spelregels voor internationale handel.

Door de internationalisering, de kleiner wordende wereld en de opkomst van vlugkapitaal is het economische spelveld veranderd, zo zei hij. Van Geel pleit daarom voor maatregelen zodat Nederland ook in de toekomst een van de meest welvarende regioâs van Europa blijft.

De kern van de zaak is om het bedrijfsleven vertrouwen te geven in ons vestigingsklimaat. Permanente commitment van de overheid richting excellerende sectoren en bedrijven die van strategisch belang zijn voor de concurrentiekracht van Nederland is nodig. Op het gebied van administratieve lasten, loonkosten, arbeidsmarkt en de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel zijn verbeteringen welkom. Daarnaast blijven natuurlijk ook de infrastructuur en het fiscaal stelsel van groot belang. âWie deze thema's laat liggen, accepteert dat bedrijven zich in de toekomst elders vestigen en dat daarmee werkgelegenheid en welvaart verloren gaatâ, aldus Van Geel.

Een nieuwe ontwikkeling is op de internationale markt is ook de macht van de particuliere spelers zoals investeringsbanken en hedgefunds. Ons land profiteert daar van, maar er zijn ook schaduwzijdes. De afgelopen decennia zijn beschermingsconstructies verdwenen en is de frequentie en omvang van overnames toegenomen. Grote, buitenlandse investeringsfondsen gebruiken hun macht om bedrijfsvoeringen te beïnvloeden. Dat is niet altijd in het belang van het bedrijf en Nederland.

Van Geel bepleitte daarom maatregelen voor meer transparantie over aandelenbezit en intenties van fondsen. Daarnaast moeten bedrijven loyale aandeelhouders kunnen belonen met loyaliteitsdividend en extra stemrecht. De wettelijke verankering hiervan stimuleert rentmeesterschap boven sprinkhaangedrag. âNieuwe spelregels vragen ook om effectief toezichtâ, ging Van Geel verder, âdaarom pleit het CDA voor een onafhankelijk overnamepanel. Een representatief platform waarin marktpartijen en deskundigen uit de financiële sector zitting hebben en het kan optreden als een âmarktmeesterâ rond een biedingsproces. Dat voorkomt dat constante juridische procedures van hedgefunds een bedrijf zo plat kunnen leggen dat het rijp is voor de pluk. In Engeland heeft dit bewezen te werken.â

Nieuwe spelregels voor een nieuwe wereld. Ze zorgen voor een betere balans tussen de belangen van alle belanghebbenden. âGeen nieuwe dijken om ons polderland. Wel hier en daar een Hansje Brinker om een gaatje te stoppen.â

---