Gemeente Winterswijk
Acht Winterswijkse inwoners koninklijk onderscheiden tijdens lintjesregen
Winterswijk Op vrijdagmorgen 25 april spelt burgemeester Thijs van Beem tijdens de jaarlijkse 'lintjesregen' acht inwoners van Winterswijk een koninklijke onderscheiding op. Alle acht zijn door de koningin benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Het achttal werd gedecoreerd tijdens een bijeenkomst in het Golden Tulip Hotel Winterswijk. Het officiële gedeelte van de bijeenkomst begon om 10.00 uur.
De volgende personen hebben een onderscheiding ontvangen:
Mevrouw A.Frumau-Nuhn (72):
Mevrouw Frumau is al vanaf 1966 lid van het Winterswijks Muziek Theater. Zij was/is lid van diverse artistieke commissies. Ook verzorgt mevrouw vaak teksten voor allerlei gelegenheden en werkt ze mee aan vele activiteiten zoals bloemencorso's en decors. Daarnaast is mevrouw vanaf 1986 vrijwilliger bij het Zorgcentrum Vredensehof waar zij piano speelt voor de bejaarden. Ook is zij sinds 1995 assistent bij de bingoavonden van het zorgcentrum. Mevrouw haalt de rolstoelbewoners van hun kamer op en brengt ze terug en zorgt tijdens de pauze voor koffie en thee. Ook assisteert mevrouw sinds 1994 bij de Heilige Missen in het zorgcentrum Vredense Hof. Ook hier haalt zij de bewoners op van hun kamer, helpt hen bij de collecte en na de dienst verzorgt zij de koffie en thee voor de bewoners en bezoekers. Sinds 1983 is mevrouw ook vrijwilliger bij het verpleeghuis Pronsweide. Hier begeleidt mevrouw op de piano afasiegroepen, de zanggroep van de psychogeriatrische afdeling en verricht ze hand en spandiensten. Naast al deze activiteiten was/is mevrouw ook actief als secretaris van de Ponyclub Winterswijk (circa 7 jaar), secretaris van het Dierentehuis Winterswijk (circa 8 jaar), lid van de ouderraad van de St. Jozefschool (circa 4 jaar), vrijwilliger bij de stichting Kinderpostzegels (circa 14 jaar). Daarnaast is/was zij collectant voor de Nierstichting, het Astmafonds, het Nederlandse Rode Kruis, de Kinderbescherming, de Dierenbescherming, de Hartstichting en de stichting Bos.
De heer F.J. Frumau (72):
De heer Frumau was werkzaam als leraar bakkerij bij de Technische School in Winterswijk. Daarnaast is hij sinds 1964 actief lid van het Winterswijks Muziek Theater. Meneer is lid van diverse artistieke commissies. Zo verzorgt meneer teksten voor allerlei gelegenheden en werkt mee aan vele activiteiten zoals bloemencorso's en decors. Ook is meneer sinds 1982 lector van de r.k. St-Jacobuskerk in Winterswijk. In deze functie helpt hij de pastoors bij de uitoefening van de dienst, leest gebeden en epistels, assisteert bij het uitdelen van de communie en hij legt kleding en gebedenboek klaar. Ook is meneer sinds 1982 lid van de werkgroep gebedsgroep van de St-Jacobuskerk en neemt maandelijks een dienst waar. Sinds 1983 is meneer vrijwilliger bij het verpleeghuis Pronsweide. Hij verricht hand- en spandiensten, helpt bij het opzetten van allerlei markten en zorgt voor de versiering bij het Volksfeest. Sinds 19991 is meneer vrijwilliger bij het Museum Freriks. Hij onderhoudt de heemtuin, heeft een coördinerende rol, beschrijft zijn ervaringen in zijn rubriek 'heemtuinoverwegingen' in Freriks Nieuws en geeft rondleidingen door de tuin. Ook is meneer vrijwilliger bij het zorgcentrum Vredense Hof. Hier maakt hij de zaal klaar voor de kerkdiensten, zorgt ervoor dat er een koor aanwezig is en assisteert bij de collecte. Daarnaast assisteert meneer bij de bingoavonden in het zorgcentrum de Vredense Hof. Hij haalt de rolstoelbewoners op en brengt ze weer terug.
Mevrouw J.G. Pampiermole- te Peele (60):
Mevrouw Pampiermole is onder andere actief voor Sportclub Meddo. Van 1984 tot 1990 was mevrouw leider van één van de damesteams. Daarnaast is zij sinds 1990 vrijwilliger in de kantine achter de bar. Ook verzorgt mevrouw de drankjes voor de spelers in de rust van de wedstrijd en ziet ze erop toe dat na afloop alles netjes opgeruimd wordt. Sinds 1996 Is mevrouw ook op zondag actief in de kantine achter de bar. Zij is daarbij de eerste verantwoordelijke voor wat betreft de inkoop. Ook draagt mevrouw zorg voor de hygiëne in het kantinegedeelte en het toilet. Als de club een autocross organiseert verzorgt mevrouw de catering. Ook is mevrouw al jaren vrijwilliger voor het wassen van de voetbaltenues van het damesteam. Naast haar inzet voor Sportclub Meddo is mevrouw als sinds 1965 bestuurslid (vanaf 1976 penningmeester) van de speeltuinvereniging Rozenstraat. Naast haar activiteiten begeleidde mevrouw voorheen de knutselmiddagen. De laatste jaren zet zij zich in bij kinderactiviteiten als darten, bingo en schaatsen. Voor ouderen worden activiteiten georganiseerd als kaarten, knutselen, hapjesavonden en bingo. Verder houdt mevrouw geregeld toezicht op de speeltuin en is zij actief bij het ophalen van oud-papier. Vanaf 1990 maakt Peuterspeelzaal De Klaproos gebruik van het gebouw van de speeltuinvereniging. Ook in de ruimte die door de peuterspeelzaal in gebruik is houdt mevrouw toezicht en houdt deze ruimte schoon. Bij nevenactiviteiten zoals bezoekjes aan de kinderboerderij of bibliotheek wordt vaak een beroep op mevrouw gedaan. Ook is mevrouw sinds 1975 vrijwilliger ten behoeve van het avondvierdaagse-comité. Ze is sinds 13 jaar lid van het dagelijks bestuur. Mevrouw is verantwoordelijk voor de groepen die meelopen en betrokken bij de inschrijving van de individuele lopers. Sinds 1992 is mevrouw ook actief als vrijwilliger (penningmeester/secretaris) van de kegelclub MPS. Zij houdt de standen bij en int de contributie voor het jaarlijkse uitje. Een medelid van de vereniging wordt door mevrouw regelmatig bijgestaan, niet alleen op de club maar ook in de thuissituatie. Verder is mevrouw al meer dan 25 jaar collectant voor Jantje Beton. Sinds 2003 helpt zij een oud-buurman met het schoonhouden van zijn huis en overige voorkomende werkzaamheden.
Mevrouw M.W. van Zonsbeek (69)
Mevrouw van Zonsbeek was in de jaren '80 lector van de R.-K. kerk. Zij heeft de werkgroep liturgie mede opgezet zodat ook met het teruglopend aantal pastoors diensten gehouden konden worden. Mevrouw is oprichter en lid (1987-2004) van de avondwakegroep van de R.-K. parochie. Zij heeft vele nabestaanden opgevangen en diensten verzorgd. Vanaf 2000 is mevrouw secretaris van het R.-K. dameskoor. Tijdens huwelijken en begrafenissen verzorgt zij de intakegesprekken voor het muzikale deel van de dienst en kiest vervolgens de gezangen en maakt de boekjes. Sinds 2004 is mevrouw coördinator van de uitgeleide groep van de R.-K. parochie. Zij bezoekt nabestaanden, verzorgt de dienstboekjes en verzorgt het kerkelijk afscheid. Vanaf 2006 is mevrouw vrijwilliger bij het opknappen en inrichten van de pastorie. Vanaf 2007 is mevrouw maker van het vaandel voor het 'lof' van de R.-K. kerk. Naast de kerkelijke activiteiten die mevrouw ontplooit was zij van 1972 tot 1977 voorzitter van de speeltuinvereniging 'Kreil'. Mevrouw heeft deze speeltuin mede nieuw leven ingeblazen en gezorgd voor nieuwe speeltoestellen en een nieuw clubgebouw. Daarnaast is mevrouw vanaf 1992 contactpersoon voor de bewoners van de flat aan de Hakkelerkampstraat. Zij heeft onder andere gezorgd voor automatische deuren en de lift met automatische deur voor mensen die slecht ter been zijn. Tevens lost mevrouw dagelijkse problemen op. Mevrouw heeft gedurende enkele jaren ernstig zieke mensen verzorgd en op hun sterfbed begeleid en zij begeleidt mensen naar het ziekenhuis.
De heer J. Dommerholt (67)
De heer Dommerholt was werkzaam als douaneambtenaar. Hij maakt zich op verschillende manieren verdienstelijk voor de samenleving. Zo is meneer sinds 1964 vrijwilliger bij de plaatselijke voetbalvereniging SKVW waar hij actief was als elftalleider en elftalcommissielid, clubscheidsrechter (20 jaar) en coördinator Lotto-Toto. Bij zijn 40-jarig lidmaatschap werd hij in 2005 onderscheiden met de erespeld. Van 1973 tot 2004 was meneer bestuurslid, secretaris (1976-1987), 2e voorzitter (1987-1990) en voorzitter (1990-2004) van de Winterswijkse Pluimvee- en Konijnenfokkers Vereniging Winterswijk. Meneer werd benoemd tot erevoorzitter. Vanaf 1974 is meneer ook bestuurslid, vanaf 2001 voorzitter van het Nederlands Hervormd Zangkoor Winterswijk. Van 1979-1981 was meneer secretaris van drie kleindierensportbonden in Gelderland. Meneer werd hiervoor in 2007onderscheiden met de Gelderlanderprijs vanwege zijn verdiensten voor de kleindierensport. Van 1981-1994 was meneer algemeen secretaris van de Nederlandse Federatie voor Kleindierenteelt. Hij werd hiervoor benoemd tot erelid van de federatie. Vanaf 1990 was meneer ook secretaris van de Nederlandse Sabelpootclub (krielkippen) en bestuurslid van de Stichting Kleindierensport Winterswijk. Van 1993 tot 2000 was meneer voorzitter van het Achterhoeks Verband, een koepel van 18 aangesloten verenigingen in Oost-Gelderland. Vanaf 1994 is meneer bestuurslid en penningmeester van de Oostelijke Dwerghoender Vereniging. Van 2003-2005 was meneer ook bestuurslid en penningmeester van de Stichting Museum Freriks. De Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers Vereniging heeft meneer in 1993 de erespeld toegekend vanwege zijn langdurige verdiensten voor de sierduiven- en kleindierensport. Daarnaast verzorgde meneer voor de Nederlandse bond van Hoender-, Dwerghoender, Sier- en Watervogelhouders het vervoer naar diverse shows in Europa. Ook was meneer actief op kerkelijk gebied. Zo was meneer van 1952-1958 bestuurslid en penningmeester van de Nederlands Hervormde Knapenvereniging in Hulzen (gemeente Hellendoorn). Daarnaast was meneer van 1957-1964 leider en penningmeester van de Zondagsschool in Hulzen.
De heer G.J.W. Klanderman (57)
De heer Klanderman was werkzaam bij Kippenslachterij Grijsen in de Brinkheurne. Daarnaast ontplooit hij de volgende activiteiten. Vanaf 1978 is meneer medewerker van Radio XYZ (Stichting Lokale Omroep Winterswijk), vanaf 1992 Slingeland FM. Eerst werkte meneer bij de plaatselijke ziekenomroep XYZ mee aan de sportuitzendingen. Bij radio Slingeland FM presenteert hij het muziekprogramma 'Het Grensland' en ging hij verder met de sportuitzendingen op zaterdag- en zondagmiddag. Naast de vaste wekelijkse activiteiten werkt meneer ook mee aan incidentele uitzendingen op locatie. Bij het jaarlijkse kerstbal dat Slingeland FM organiseert, zet meneer zich altijd in. In de studio verleent meneer vele hand- en spandiensten. Vanaf 1986 zet meneer zich ook in als vrijwilliger van de plaatselijke afdeling van de Nationale Vereniging de Zonnebloem. Meneer verricht bezoekwerk en gaat als begeleider mee tijdens de jaarlijkse vakantieweek. Ook helpt meneer bij allerlei activiteiten van de afdeling zoals een dagje uit, pakjes rondbrengen met Sinterklaas, het bezorgen van bloemen op de ziekendag. Ook verkoopt meneer jaarlijks loten. Als er activiteiten zijn dan zorgt meeneer voor de PR. Vanaf 1989 is meneer vrijwilliger in verpleeghuis De Pronsweide en de Zorgboerderij. Meneer verricht diverse werkzaamheden zoals koffieschenken, de krant voorlezen, wandelen met bewoners, hulp bij ontspanningsactiviteiten en hij begeleidt bewoners tijdens het Winterswijkse Volksfeest. In de decembermaand helpt meneer de activiteitenbegeleiding om het verpleeghuis in kerstsfeer te brengen en verricht hij op oproep allerlei hand- en spandiensten. Sinds 2003 is meneer ook verkeersregelaar tijdens de wandelvierdaagse.
Mevrouw C.J.H. de Vries- van Kempen (76):
Mevrouw de Vries was van 1960-1970 penningmeester van de tennisclub WTC. Van 1972 tot 1992 was mevrouw secretaris en collecteorganisator van de afdeling Winterswijk van het Prinses Beatrixfonds. Zij was een van de stuwende krachten. Van 1974-1990 was mevrouw raadslid en sinds 1978 fractievoorzitter in de gemeenteraad van Winterswijk. Ook was mevrouw in diezelfde periode vice-voorzitter van het Samenwerkingsverband Oost Gelderland, en namens de gemeenteraad bestuurslid van de Stichting Museum Freriks, het Sociaal Cultureel Centrum Eucalypta en bejaardencentra. Van 1992 tot 2002 was mevrouw voorzitter van de Verenigingen van Vrouwen Vrijmetselaren, afdeling Winterswijk. Van 1992-2005 was mevrouw bestuurslid, waarvan 5 jaar vice-voorzitter en 5 jaar voorzitter van het departement Winterswijk van de Maatschappij tot Nut van t Algemeen. Van 1993 -2000 is mevrouw lid van het landelijk bestuur van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. Mevrouw is binnen het district en ook in het departement nog steeds actief. In Winterswijk heeft mevrouw mede de jubileumviering '150 jaar Winterswijk' georganiseerd. Van 2001-2006 was mevrouw lid en voorzitter (4 jaar) van het districtsbestuur Oost-Gelderland van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. Zij zette zich onder andere in om de samenwerking tussen de departementen binnen het district te bevorderen en contact te onderhouden met de departementsbesturen.
De heer W.J. Timmer (75):
De heer Timmer was van 1956-1976 lid, secretaris en voorzitter van het bestuur van de Christelijke Muziekvereniging Eendracht. Daarnaast was meneer (mede)oprichter van het tamboerkorps (1960) en was hij jarenlang instructeur van het tamboerkorps en een majorettenpeloton. Van 1969-1980 was meneer voorzitter van het bestuur van het Christelijk Gemengd Koor 'De Lofstem'. Het koor zong voornamelijk religieuze stukken en bracht deze ten gehore tijdens openbare uitvoeringen, kerkdiensten en in onder meer verzorgingstehuizen. Van 1980 tot 1994 was meneer administrateur (1980-1988) van de afdeling Gelderland van de Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden (NFCM), één van de drie landelijke muziekorganisaties waarbij 1200 muziekverenigingen zijn aangesloten. Meneer organiseerde daarnaast de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (4 keer) en was tevens mede organisator van de Nederlandse Kampioenschappen voor harmonieorkesten, fanfares, majorettes, drum- en showbands en solisten. Daarnaast verzorgde meneer de planning en de organisatie van de regionale muziekexamens voor de NFCM. Meneer was ook betrokken bij de uitgave van geestelijke muziek. Vanaf de oprichting was meneer manager (tot 1994) van het Nationaal Jeugd Orkest van de NFCM. Meneer organiseerde alle zaken rondom het orkest. Het orkest heeft meerdere keren medewerking verleend aan het programma Charmonie van de NCRV. Meneer was tevens (vanaf de oprichting in 1984 tot 1994) manager van het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest. Vanaf 1983 was meneer bestuurslid van de toenmalige Gelderse Bond van Christelijke Muziekverengingen (thans CBOW). In dit verband was meneer ook organisator van mars- en concertconcoursen. Van 1987 tot 2007 was meneer voorzitter van het bestuur van de kegelclub VICTORIA-H. Meneer verzorgt daarnaast al vele jaren de nieuwjaarsreceptie van de vereniging. Hij bedacht quizzen en diverse balspellen. Ook organiseerde meneer de jaarlijkse feestdag van de vereniging en onderhield de contacten met de Duitse kegelclub DICK.