B EN W BERICHTEN 2008 - 16 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING Rotterdam VAN 22 april

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (22-04) Het college van B en W heeft een bestuurlijke reactie vastgesteld op het onderzoek voortijdig schoolverlaten (VSV) van de Rotterdamse Rekenkamer. Na ontvangst van de bestuurlijke reactie sluit de Rekenkamer het onderzoek af. Begin juni biedt de Rekenkamer het eindrapport aan het college en de gemeenteraad aan. Daarmee wordt het openbaar. Het eindrapport bestaat uit de bestuurlijke nota, inclusief de reactie van het college en het nawoord van de Rekenkamer hierop.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (22-04) Het college heeft de gemeente Westvoorne toegezegd garant te staan voor eventuele planschadevergoedingen als gevolg van de gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan Zeegebied '99.

2. (22-04) Het college van B&W heeft kennis genomen van de zienswijzen die zijn ingediend bij het ontwerpbestemmingsplan Maasvlakte 2 en de tweede gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan "Maasvlakte '81" . Het college heeft op basis hiervan besloten het bestemmingsplan "Maasvlakte 2", evenals de tweede partiële herziening bestemmingsplan "Maasvlakte '81" (uitbreiding van de geluidszone MV1), vast te stellen en aan de gemeenteraad aan te bieden. Aan het bestemmingsplan is een Overeenkomst Luchtkwaliteit Maasvlakte 2 toegevoegd, die ervoor zorgt dat effecten van het gebruik van Maasvlakte 2 aan de Wet Milieubeheer voldoen. Tot slot heeft het college Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland verzocht om in te stemmen met het verlenen van vrijstelling ex art. 19 van de Wet Ruimtelijke Ordening voor de "Kuststrook Maasvlakte 1 (aanlegfase)". Met dit plan vraagt het Havenbedrijf Rotterdam N.V. vrijstelling van het vigerende bestemmingsplan "Maasvlakte 81"om met de aanleg op Maasvlakte 1 te starten. Het gaat hier om het afbreken van de bestaande zeewering en het aanleggen van een nieuwe (harde) zeewering.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1. (22-04) Het college heeft de Regeling maatschappelijke ondersteuning Rotterdam 2007 (Rmor) gewijzigd. De Rmor bevat nadere regels met betrekking tot de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Rotterdam. De wijziging wordt gepubliceerd in het Gemeenteblad.

2. (22-04) Het college van B en W is akkoord met het convenant tussen MEE Rotterdam Rijnmond en de gemeente Rotterdam. MEE organisaties hebben als kerntaak ondersteuning aan mensen met lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperkingen. Het convenant zorgt ervoor dat de activiteiten van MEE organisaties, die nu nog gefinancierd worden vanuit de AWBZ (het Rijk) aansluiten op het gemeentelijke Wmo beleid. Wethouder Jantine Kriens van volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang en T. van Eijk, tijdelijk bestuurder MEE Rotterdam Rijnmond hebben het convenant op 25 april ondertekend.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (22-04) Het college heeft besloten vier herdenkingsplaquettes te laten plaatsen op Plein 1940, als slotstuk van de afdoening van de motie Woudenberg. Deze motie, van 28 februari 2002, vraagt om een herinrichtingsplan voor het plein waarbij het beeld van Zadkine als hèt Rotterdamse herdenkingsmonument van het bombardement van 14 mei 1940 een centrale en waardige plaats krijgt. Het beeld is niet alleen een herinnering aan het verleden, maar ook een plek ter overdenking voor het heden en de toekomst. Met de plaatsing van de vier plaquettes met inscriptie worden nu op het plein ook de gevolgen van het bombardement vermeld.

2. (22-04) Het college heeft de monitor 'Grote Projecten tweede helft 2007' vastgesteld en aangeboden aan de raad. De monitor biedt inzicht in de voortgang en beheersing van de grote en meest risicovolle projecten die de gemeente Rotterdam momenteel uitvoert of voorbereidt. Het is de tweede keer dat het college de monitor in deze vorm presenteert.

3. (22-04) Het college stelt de raad voor om voor het project 'renovatie Lage Erfbrug' een nadeelcompensatieverordening vast te stellen. Door de werkzaamheden aan de brug kunnen ondernemers aan de Schiedamseweg, de horeca-ondernemers in Oud Delfshaven en de ondernemers aan de Nieuwe Binnenweg schade lijden, die door de tijdsduur groter is dan bij een normale straatvernieuwing. In de regel dient de ondernemer zelf het normaal maatschappelijke risico, zoals een slechte bereikbaarheid als gevolg van periodiek onderhoud, te dragen. De gemeente Rotterdam schat in dat de werkzaamheden voor sommige ondernemers kunnen leiden tot schade die uitstijgt boven dit maatschappelijke risico.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (01-04) Het college heeft besloten om dit jaar en volgend jaar het Gebouw Prestatie Rating-systeem (GPR) op proef te gebruiken bij de nieuwbouw van woningen. Het GPR is een systeem waarmee je de duurzaamheid van een gebouw meet. Gebouwen worden op 6 onderdelen beoordeeld: energieprestatie, gebruikte materialen, gezondheid, water, afval en woningkwaliteit. Voor elk van de onderdelen wordt een rapportcijfer gegeven: een 5 voor de minimum wettelijke eisen, een 10 voor maximale duurzaamheid. Het college geeft hiermee uitvoering aan een motie van Groenlinks, PvdA en CDA. Het college stelt de raad voor om deze motie als afgedaan te beschouwen.

2. (22-04) Het college stelt de raad voor om de Rotterdamse bouwverordening aan te passen volgens een aantal door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voorgestelde wijzigingen. De wijzigingen zijn redactioneel van aard en hebben geen invloed op de inhoud van de geldende regels.

3. (22-04) Het college stelt de raad voor de motie Hoogland over 'doorstroming woningmarkt' als afgedaan te beschouwen. Het college vindt dat de motie kan worden beschouwd als afgedaan, omdat er aan het gevraagde in de motie wordt voldaan. Het huidige woonbeleid moet juist de doorstroming bevorderen en daardoor de knelpunten op de woningmarkt oplossen.

4. (22-04) Het college stelt de raad voor de motie Van den Berg van 11 oktober 2007 als afgedaan te beschouwen. In deze motie wordt het college gevraagd te onderzoeken of het bij het woonbeleid mogelijk en zinvol is om doelen (naar onder andere leeftijd en huishoudensamenstelling) te formuleren en onderscheid per schaalniveau aan te geven in plaats van de inkomenssamenstelling voorop te stellen. Het college onderschrijft de ambities van de motie maar kiest ervoor om doelen te formuleren gericht op prestaties die meetbaar zijn, zoals nieuwbouwtargets en het aanpakken van de bestaande woningvoorraad. Het college vindt dat keuzevrijheid leidend moet blijven en het woonbeleid deze moet faciliteren. Uiteraard worden de ontwikkelingen op de Rotterdamse woningmarkt wel nauwlettend gevolgd in bijvoorbeeld de Staat van Rotterdam, waarbij meer aspecten worden betrokken dan het inkomen. Op grond van deze overwegingen stelt het college voor om de motie als afgedaan te beschouwen.

5. (22-04) Het college heeft kennis genomen van het rapport 'Wie een kuil graaft...' van het BurgerPanel Rotterdam over bouwplaatsen in het Centrum. Het college stelt dat een aantal aanbevelingen al voor het verschijnen van de rapportage door de gemeentelijke diensten in gang is gezet. De aanbeveling om bij bouwplaatsen meer aandacht aan fietsers en voetgangers te besteden wordt ter harte genomen.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (22-04) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om voor de restauratie van het gemeentelijke monument Westzeedijk 497 de hardheidsclausule van de Verordening Rotterdams Restauratiefonds 2006 toe te passen. Hiermee wordt de sloop van het pand tegengehouden en blijft het pand voor de stad behouden. Voor de restauratie wordt een bedrag van ¤ 500.000,-- uit het Rotterdams Restauratiefonds 2006 toegezegd.

2. (22-04) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de heer H. Andersson met terugwerkende kracht per 21 maart 2008 te benoemen tot lid van de Raad van Toezicht van Stichting Rotterdamse Schouwburg voor de periode van vier jaar.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (22-04) Het college heeft de subsidieregeling voor Participatieplaatsen vastgesteld. Hiermee worden Participatieplaatsen mogelijk. Dit zijn plekken voor bijstandsgerechtigden die al een lange tijd in de bijstand zitten, om ze te helpen weer een plek op de arbeidsmarkt te krijgen.

2. (22-04) Het college stelt de gemeenteraad voor de motie Van Middelkoop om de gehele Nieuwe Binnenweg te ontwikkelen tot een aantrekkelijke verbindingszone tussen Historisch Delfshaven en het stadscentrum als afgedaan te beschouwen. Met het Actieprogramma Winkelgebieden is voor de Nieuwe Binnenweg een integrale aanpak gekozen om de functie als winkelgebied te behouden en te versterken. Speerpunten daarbij zijn: schoon, heel en veilig', de aanpak van verloedering van panden, versterking van branchering en verbetering van de buitenruimte.

Schriftelijke vragen

(22-04) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

· A.G. Fähmel (Leefbaar Rotterdam) over het Cosmicus College.

· M. Heijmen (PvdA) over niet brandende straatverlichting in IJsselmonde.

· J. Strörmann (SP) over ex-banenpoolers in Rotterdam.

· A. Bonte (GroenLinks) over windmolens op wolkenkrabbers.

· A. Bonte (GroenLinks) over een fietspad langs de Maasboulevard.

· R.A. Motta (PvdA) over Dodenherdenking 2008.

Bezoekadres: Stadhuis, Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012 / 3000 KP Rotterdam

Website: www.stadhuis.rotterdam.nl

E-mail: communicatie.bestuursdienst@bsd.rotterdam.nl

Fax: (010) 417 21 54

Telefoon: (010) 417 29 18