Time : 12:01:21
Date : 25 April 2008
Sender Name: Manpower

Belschiche werkgevers blijven kampen met tekort aan technischpersoneel: Manpower-enquête naar tekort aan talent: Resultaten 2008


-26% van de bevraagde Belgische werkgevers heeft moeite om vacatures ingevuld te krijgen.

-In België zijn geschoolde arbeiders het moeilijkst te vinden, gevolgd door vrachtwagen- en heftruckchauffeurs en ongeschoolde arbeiders.

-Wereldwijd kampt 31% van de werkgevers met een tekort aan gekwalificeerd personeel.

-In Europa ondervinden de opkomende economieën de meeste moeilijkheden om geschikt personeel te vinden.

Brussel, 25 april 2008 - In België heeft 1 op de 4 werkgevers moeite om geschikt personeel te vinden als gevolg van de schaarste op de kandidatenmarkt. Vooral de vacatures voor technisch personeel geraken zeer moeilijk ingevuld. Dat blijkt uit de 3e editie van de jaarlijkse enquête van HR-dienstverlener Manpower naar het tekort aan talent. Het bedrijf maakt vandaag de resultaten bekend van zijn rondvraag van eind januari 2008 bij 42.500 werkgevers in 32 landen en gebieden, waarvan 776 in België.

26% van de Belgische werkgevers kampt met schaarste In ons land geeft 26% van de werkgevers aan momenteel moeilijk geschikt personeel te vinden. Vorig jaar trof de krapte nog 36%. Philippe Lacroix, Managing Director van Manpower België: "In
vergelijking met vorig jaar is de schaarste aan gekwalificeerd personeel voor minder werkgevers een obstakel gaan vormen. Door de economische vertraging zijn de spanningen op de arbeidsmarkt toch iets afgenomen. Werkgevers zouden van deze situatie gebruik moeten maken en nu rekruterings- en retentiestrategieën ontwikkelen voor de toekomst. Het tekort aan talent blijft immers een van de grootste uitdagingen voor onze bedrijfswereld en de algemene welvaart van onsland."

Structureel tekort aan technisch personeel
Net als vorig jaar heeft Manpower uit zijn enquêteresultaten een top 10 gepuurd van de moeilijkst in te vullen vacatures (knelpuntberoepen). Op nummer 1 staan nog steeds de geschoolde arbeiders (lassers, elektriciens, ...). Chauffeurs en ongeschoolde arbeiders klimmen in de ranglijst tot respectievelijk de 2e en 3e plaats. Opmerkelijke nieuwkomers zijn de monteurs in 4e en machineoperatoren in 7e positie. Philippe Lacroix: "Deze top 10 wordt nog meer dan vorig jaar overheerst door technische profielen. Dat toont aan dat België op dat vlak een structureel probleem kent. Het gaat hierbij niet alleen om een tekort in aantallen, maar vooral om een gebrek aan de juiste vaardigheden. Dat geldt trouwens ook voor de administratieve en financiële profielen die dit jaar opnieuw in de top 10 staan. Werkgevers stellen bijvoorbeeld steeds hogere eisen aan hun talen- en IT-kennis of aan hun talent om projectmatig en in team te kunnen werken. Uit de samenstelling van deze ranglijst blijkt nog maar eens de behoefte aan investeringen in onderwijs en bijscholing om de kloof tussen vraag en aanbod te dichten."

Opkomende economieën in Oost-Europa zwaar getroffen Wereldwijd heeft 31% van de werkgevers af te rekenen met problemen om geschikt personeel aan boord te halen. De Europese werkgevers (32%) hebben het iets moeilijker dan hun collega's op het Aziatische (31%) en Amerikaanse (28%) continent. Ook zij noemen geschoolde arbeiders de moeilijkst te vinden profielen, gevolgd door technici en chauffeurs. In het Verenigd Koninkrijk (12%), Ierland (14%) en Nederland (15%) ondervinden de werkgevers het minst hinder van de krapte op de kandidatenmarkt, in Roemenië (73%) en Polen (49%) het meest. Volgens Philippe Lacroix is deze trend veelbetekenend: "De grote verschillen tussen de extreem lage percentages in landen als het Verenigd Koninkrijk en Nederland enerzijds en de opvallend hoge cijfers in Roemenië ­ dat wereldwijd trouwens het hoogste scoort ­ en Polen anderzijds, zijn geen toeval. Deze kloof illustreert in welke mate het tekort aan talent een grensoverschrijdend fenomeen geworden is. Alleen al uit Roemenië zijn sinds 1989 bijna 2,5 miljoen mensen ­ of zowat 10% van de totale bevolking(1) ­ weggetrokken op zoek naar betere kansen. Ondertussen creëert de economische groei in hun thuisland echter een pak nieuwe banen waarvoor met moeite geschikt personeel te vinden is." Duitse (34%) en Franse (31%) werkgevers hebben het iets moeilijker dan onze Belgische (26%) bedrijven. Spanje (27%) schommelt rond het Belgische gemiddelde, terwijl Italië (18%) daar onder blijft.

Elders in de wereld vormt het tekort aan gekwalificeerd personeel de meeste problemen in Japan (63%), Hongkong (61%), Singapore (57%), Australië (52%) en Taiwan (51%). In India (12%) en China (15%) is de toestand dan weer het minst problematisch. In de Verenigde Staten zijn de gevolgen van de economische recessie duidelijk voelbaar: daar is het percentage in één jaar tijd spectaculair gedaald van 62% tot 28%.

Nieuwe white paper bundelt aanbevelingen(2) en succesverhalen De publicatie van deze enquêteresultaten valt samen met de heruitgave van de white paper Het tekort aan talent: richtlijnen voor de toekomst van Manpower. Philippe Lacroix: "We stellen vast dat heel wat landen de voorbije jaren maatregelen getroffen hebben om de toenemende schaarste in te dijken. Er zijn echter nog veel meer inspanningen nodig om het probleem op lange termijn op te lossen. Daarom hebben we onze eerder verschenen white paper geüpdatet met interessante cases, nieuwe inzichten en aanbevelingen voor beleidsmakers, werkgevers en werknemers."

Over Manpower
Manpower is een leader in de Belgische human resources-sector. Het bedrijf is gespecialiseerd in rekrutering en selectie van vast en tijdelijk personeel, contracting, outsourcing, personeelsevaluatie, opleiding, outplacement en organisatieadvies. Met deze brede waaier van eigentijdse oplossingen helpt Manpower zijn klanten om het meeste te halen uit de continu veranderende wereld van werk en om zich ten volle op hun corebusiness te concentreren. 700 werknemers verspreid over 85 vestigingen en 30 inhouse-kantoren helpen jaarlijks meer dan 50.000 mensen aan een job bij 4.000 kmo's en grote internationale ondernemingen in de meest uiteenlopende sectoren. Bovendien heeft Manpower via zijn divisie Manpower Business Solutions zo'n 100 outsourcingprojecten lopen bij verschillende bedrijven. Manpower is in België actief onder 5 merknamen die samen de volledige tewerkstellingscyclus rondmaken: Manpower, Manpower Professional (totaaloplossingen voor nichemarkten Finance, Engineering, Scientific& Medical en HR), Multiskill (neutral vendoring), Elan (HR-services voor IT&T) en Right Management (outplacement &
consultancy). Het bedrijf maakt deel uit van Manpower Inc. (NYSE: MAN), een internationaal erkende HR-referentie met een netwerk van 4.500 kantoren in 80 landen en gebieden, goed voor 400.000 klanten en een jaaromzet van 21 miljard US-dollar. De groep viert in 2008 haar 60e verjaardag. Meer informatie op www.manpower.be.

Perscontacten
:
Manpower Belgium:
Marc Vandeleene
Tel: +32 2 639 10 81
Gsm: +32 495 24 05 43
marc.vandeleene@manpower.be
Louizalaan 523
1050 Brussel

VO Communication Press & PR
Brigitte De Milde
Tel : +32 2 340 04 77
bdemilde@vocommunication.com

Materiaal voor publicatie

De volledige enquêteresultaten en de white paper Het tekort aan talent: richtlijnen voor de toekomst zijn beschikbaar op www.manpower.be, in de rubriek Media & Research

U vindt als bijlage en/of op www.pressreleases.be het volledige persbericht

(1)Bron www.euromonitor.be
(2)Als bijlage en of www.pressreleases.be: het tekort aan talent oplossen: 10 aanbevelingen voor overheid, werkgevers en werknemers