Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Malaria No More! schenkt 500.000 euro aan samenwerkingspartners

Eerste Wereld Malaria Dag vraagt aandacht voor bestrijding van een van 's werelds dodelijkste ziekten

Amsterdam, 24 april 2008 - Voorbijgangers kijken met enige verwondering naar een eng insect dat zich met irritant gezoem over de wanden van het Amsterdamse Tropeninstituut beweegt. Het gaat om de gedetailleerde projectie van de malariamug in het kader van Wereld Malaria Dag, die vrijdag 25 april voor het eerst wereldwijd wordt gehouden. De malariamug is verantwoordelijk voor de besmetting met onder meer Malaria Tropica, de meest dodelijke vorm van malaria. De actie met de geprojecteerde mug die overal in Nederland gaat opduiken en mede mogelijk wordt gemaakt door steun van NCDO is een initiatief van Malaria No More! Nederland, een organisatie die actief is in de bestrijding van malaria. De Nederlandse filantroop Fred Matser is oprichter van Malaria No More! Nederland die zelf 10 jaar geleden bijna is overleden aan Malaria Tropica.

Malaria No More is in 2006 opgericht in de Verenigde Staten. Matser was hierbij actief betrokken. Malaria No More heeft inmiddels zeer rijke particulieren, politici en grote ondernemingen achter haar initiatief weten te scharen. Zo zijn Bill Gates, George Bush, Hillary Clinton en ook Gordon Brown betrokken bij de bestrijding van malaria. In Nederland timmert Malaria No More! Nederland ook stevig aan de weg, waarbij Matser de voortrekker is. Hij wil welgestelde particulieren en bedrijven bewegen om geld te steken in de bestrijding van malaria, een ziekte die elke dertig seconden een kind onder de vijf jaar het leven kost.

Initiatiefnemer Matser: "Deze ziekte kan heel gemakkelijk worden bestreden. Met 10 euro kun je drie mensen beschermen door hen van een klamboe te voorzien en hen voor te lichten over het gebruik en onderhoud ervan. Zo zorgen we ervoor dat de bevolking blijvend, nu en in de toekomst, juist handelt als die klamboe eenmaal hangt. Verder zijn er medicijnen tegen malaria die vele levens zullen redden. Maar daar is wel geld voor nodig. En dat proberen wij in te zamelen en door te geven aan organisaties die ter plekke hulp kunnen bieden aan mensen die bloot staan aan de malariamug." Matser stelt dat malaria weer terrein wint. "Door ontbossing en klimatologische veranderingen rukt de ziekte op. Zelfs in Italië zijn mensen al eens door de malariamug besmet geraakt."

Schenking van 500.000 euro

Malaria No More! Nederland grijpt Wereld Malaria Dag op 25 april aan om extra aandacht te vestigen op malaria. Malaria No More! schenkt in totaal 500.000 euro aan malaria-interventies. In totaal is 400.000 toegekend aan haar implementatiepartners, waaronder Het Nederlandse Rode Kruis, Cordaid Memisa, AMREF Flying Doctors, Drive Against Malaria, UNICEF en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Deze instanties dringen de ziekte terug door het leveren van geïmpregneerde muskietennetten, medicijnen en het geven van voorlichting over hoe de ziekte is te voorkomen en te genezen. Malaria No More! zal nog 100.000 euro toekennen aan malariaprojecten van andere organisaties die zich op de bestrijding van malaria richten.

Vooral in Afrika eist de ziekte haar dodelijke tol. Zo zijn 9 op de 10 slachtoffers afkomstig uit Afrika ten zuiden van de Sahara. De meeste slachtoffers vallen onder kinderen jonger dan vijf jaar en zwangere vrouwen. Naast de gevolgen voor de lokale bevolking heeft malaria ook een verlammend effect op de economie in de getroffen gemeenschappen, doordat buitenlandse investeringen uitblijven en toeristen deze gebieden uit de weg gaan.

Vicieuze cirkel nú doorbreken

"In geld uitgedrukt, kost malaria landen in Afrika jaarlijks 12 miljard dollar aan preventie, gezondheidszorg en verloren productiviteit. De emotionele, sociale en fysieke schade voor de burgers is echter niet in cijfers uit te drukken", zegt Matser, die eind 2006 het initiatief nam tot de oprichting van Malaria No More! Nederland. "Malaria houdt de armoede in stand, omdat het de bevolking aan kracht en middelen ontbreekt om de ziekte effectief aan te pakken. Deze vicieuze cirkel kan wel degelijk worden doorbroken. Juist nú is een effectieve aanpak van het grootste belang en mogelijk om ervoor te zorgen dat malaria wordt aangepakt. Hoewel nog geen vaccin beschikbaar is, is malaria namelijk goed te voorkomen. Hiervoor is een veelomvattende aanpak nodig waarbij de preventie en de behandeling per land is geïntegreerd in de basisgezondheidszorg."

Paul van Vliet, die als ambassadeur van UNICEF afgelopen dinsdag 69.500 euro van Malaria No More! kreeg overhandigd, ondersteunt deze ambitie. "Malaria is te voorkomen en te genezen. Als kinderen onder een met insecticiden bewerkt muskietennet slapen, heeft de malariamug veel minder kans om toe te slaan. UNICEF heeft gezien dat de sterfte onder kinderen tot vijf jaar met wel 25 procent kan dalen als deze netten worden gebruikt", zegt hij. "Ik ben dan ook ontzettend blij met deze gift van Malaria No More! Nederland. Dat stelt onze hulpverleners in staat ter plekke te investeren in maatregelen die talrijke levens kunnen redden en in de voorlichting van gezondheidswerkers, overheden en burgers."

63 miljoen muskietennetten

Uit het rapport 'Malaria and Children' dat UNICEF eind vorig jaar publiceerde, blijkt dat in de Afrikaanse landen beneden de Sahara in de afgelopen jaren zichtbare vooruitgang is geboekt in het voorkomen en genezen van malaria. Zo is sprake van een forse stijging van de productie en distributie van geïmpregneerde muskietennetten en verdubbelde tussen 2004 en 2006 de jaarproductie van 30 naar 63 miljoen exemplaren. De verspreiding van netten aan de zwaarst getroffen gemeenschappen maakt in veel landen deel uit van bestaande programma's tegen moeder- en kindsterfte, vaccinatieprogramma's en de gezondheidszorg. Ook krijgen steeds meer kinderen betere medicijnen tot hun beschikking. Om de laatste obstakels te overwinnen, dringen Malaria No More en UNICEF aan op meer financiële middelen en inspanningen van nationale overheden. Deze inspanningen zouden daarnaast vanuit en binnen de lokale gemeenschappen moeten worden opgezet en geïntegreerd in bestaande hulpprogramma's.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de missie van Malaria No More! Nederland te ondersteunen. Met een particuliere gift van 10 euro is zij al in staat om 3 personen met een geïmpregneerde klamboe te beschermen.

Over Malaria No More! Nederland

Malaria No More! is een Nederlandse stichting die zich ten doel stelt een bijdrage te leveren aan de preventie en behandeling van malaria. Hierbij werkt ze nauw samen met Malaria No More in Duitsland en de Verenigde Staten. Malaria No More! heeft partners in Nederland die effectieve malaria-interventies uitvoeren in Afrika, waar 90 procent van alle wereldwijde sterfgevallen als gevolg van malaria voorkomt. In de projecten die Malaria No More! Nederland steunt, vervullen lokale gemeenschappen een cruciale rol. De steun is erop gericht dat de lokale bevolking van Afrikaanse landen de aanpak van malaria op den duur op eigen kracht ter hand kan nemen. Partners van Malaria No More! Nederland ondersteunen hen hierbij door het geven van voorlichting en door het trainen van lokale gezondheidswerkers. Malaria No More! Nederland werkt hierbij nauw samen met netwerkpartners - waaronder de European Alliance Against Malaria - en rekent daarnaast vooraanstaande hulporganisaties als het Nederlandse Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen, AMREF Flying Doctors, Drive Against Malaria, Cordaid Memisa, Koninklijk Instituut voor de Tropen en UNICEF tot haar implementatiepartners. Voor meer informatie kunt u de website van Malaria No More! raadplegen: www.malarianomore.nl


- EINDE PERSBERICHT -