NIOD


10.4.2008

Het NIOD verwerft unieke kleurenfoto's uit de Tweede Wereldoorlog

Het NIOD heeft ruim 1500 kleurenopnames uit de oorlogsjaren van fotograaf A. Hustinx verworven. Kleurenafbeeldingen uit de oorlogsjaren zijn uitzonderlijk.

De jaren '40-'45 zijn door zwart/wit foto's en zwart/wit films in beeld gebracht. Het zijn de zwart/wit beelden die voortleven in de herinnering en bepalend zijn voor de beeldvorming van de Duitse bezetting. Naast deze bijzondere Hustinx-collectie zijn in de Nederlandse archieven weinig oorlogsfoto's in kleur bekend.

In de jaren tachtig werd deze omvangrijke kleurendiaverzameling aangetroffen in de nalatenschap van de Roermondse fotograaf en cineast Alphons Hustinx. Er Het betreft opnamen van de aanwezigheid van de bezetter in Nederland, de oorlogsverwoestingen, maar bovenal geven de opnamen een treffend beeld van de sfeer van het dagelijks leven tussen 1940 en 1945 in bezet Nederland. Deze dia-opnamen 'kleuren' de werkelijkheid van de jaren '40-'45.

Vanaf 25 april 2008 zullen deze bijzondere kleurenfoto's voor iedereen online te raadplegen zijn op de nieuwe Beeldbank WO2. In deze beeldbank zullen alle afbeeldingen van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Het betreft in totaal 175.000 afbeeldingen. Over de lancering van Beeldbank WO2 op 24 april volgen binnenkort meer mededelingen.

Lodewijk Imkamp, neef en erfgenaam van Hustinx, heeft de collectie kleurendia 's uit WO2 van mr. A. Hustinx vanwege de lancering van Beeldbank WO2 ter beschikking gesteld aan het NIOD. Het NIOD spreekt van een belangwekkende aanwinst. .

Voor informatie over dit bericht:

NIOD, Erik Somers 020-5233831 / 06 52007728, e.somers@niod.nl / Harco Gijsbers 020 - 5233884, h.gijsbers@niod.nl

Over Alphons Hustinx en de collectie kleurendia's

Alphons Hustinx (1900 - 1972) was een telg van een bemiddelde Maastrichtse familie, die in zijn jeugd als de spreekwoordelijke eeuwige student min of meer pro forma rechten studeerde. Hij besteedde zijn tijd liever aan reizen, filmen en fotograferen. Eenmaal afgestudeerd, zette hij deze levenswijze enthousiast voort. In 1932 reisde hij per auto naar Afghanistan en in 1934 maakt hij een rondreis door Zuid-Afrika. Hustinx was tijdens zijn tocht door nazi-Duitsland in 1933 één van weinige aanwezige Nederlanders bij het eerste NSDAP-congres na de machtsovername door Hitler.

Hustinx hield van noviteiten en begon direct na de introductie van de kleurendia in 1936 uitgebreid met het materiaal te experimenteren. Toen kort daarop ook films voor bewegende beelden op de markt verschenen, ging hij zich ook in het gebruik daarvan bekwamen.

Kleurenfotografie

De kleurenfotografie stond aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw nog in haar kinderschoenen. De technische beperkingen en de hoge prijs zorgden ervoor dat nauwelijks kleurenfotos uit die tijd bewaard zijn gebleven. Het beeld van de oorlogsjaren is daarmee per definitie een zwart-wit beeld. De Hustinx-collectie nuanceert dat beeld. De vele unieke kleurenopnames van het dagelijkse leven in Nederland tijdens de bezettingsjaren geven een verassend beeld van die tijd. Hustinx reisde tijdens de oorlog door geheel Nederland om zijn filmdocumentaire Kleur en Glorie onzer Tropen, de eerste kleurenfilm over Nederlands-Indië, te laten zien in bioscopen, theaters en patronaatshuizen. Onderweg fotografeerde hij niet alleen de toeristische kant van Nederland maar ook het tijdens de bezetting veranderende straatbeeld. In alle provincies, behalve Zeeland dat door de Duitsers voor niet-Zeeuwen was afgesloten, maakte Hustinx opnames.

Hustinx fotografeerde de gevolgen van de distributie zoals excentrieke transportmiddelen en noodschoeisel, de ruïnes na Duitse, Amerikaanse of Engelse bombardementen, maar bracht ook stedenschoon en het vredige platteland tijdens de kersenpluk of een zeilpartijtje in beeld.

Een bijzondere belangstelling had Hustinx voor de propaganda-affiches van de bezetters en NSB en de mededelingen van de bezettingsautoriteiten. Systematisch werd elk affiche en elke mededeling in kleur vastgelegd.

Beeldbank WO2

Uit deze periode zijn ruim vijftienhonderd dias bewaard gebleven, die gelden als de grootste particuliere collectie kleurenopnamen uit de Tweede Wereldoorlog in Europa. Nu, zestig jaar later is deze collectie overgedragen aan het NIOD en zal vanaf 25 april a.s. voor iedereen op www.beeldbankwo2.nl online beschikbaar zijn

In Beeldbank WO2 zijn alle afbeeldingen van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) bijeen gebracht in één unieke databank en voor iedereen online beschikbaar.

Over de lancering van de beeldbank op 24 april volgen binnenkort nadere berichten.

Beeldbank WO2 wordt beheerd door het NIOD.