Gemeente Aalten


Tien inwoners uit de gemeente Aalten Koninklijk onderscheiden

Op vrijdagmorgen 25 april heeft burgemeester Bert Berghoef tijdens de jaarlijkse lintjesregen tien inwoners van de gemeente Aalten een Koninklijke onderscheiding opgespeld. Alle tien zijn door de Koningin benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij zijn gedecoreerd tijdens een bijeenkomst in activiteitencentrum De Pol in Aalten.

De volgende personen hebben een Koninklijke onderscheiding ontvangen:

De heer A.A.J. Bennink (Aalten)

De heer Bennink is van 1949 tot 2003 lid geweest van de colonne afdeling Aalten van het Nederlandse Rode Kruis. Hij heeft veel tijd gestoken in het bemannen van de EHBO-post bij allerlei openbare activiteiten. Daarnaast heeft bij ook tientallen jaren deel uitgemaakt van de medische staf van de Vierdaagse in Nijmegen. Voor zijn jarenlange colonnelidmaatschap heeft het hoofdbestuur van het Rode Kruis in 1999 de Legpenning aan hem toegekend.

Meneer is actief geweest als lector in de R.K. St. Helenaparochie van Aalten. Door een tekort aan pastors is hij geruime tijd voorgegaan in de Helenakerk. Dit betrof niet alleen het leiden van de viering, maar ook het houden van een overweging en het voorgaan in uitvaartdiensten. Dit vroeg de nodige voorbereidingen. Vanaf 2007 is meneer vanwege zijn leeftijd gestopt met deze werkzaamheden, maar hij is nog steeds actief binnen de parochie waaronder bij de werkgroep Missie Ontwikkeling en Vrede. Deze werkgroep houdt zich bezig met Derde Wereld vraagstukken en biedt onder meer financiële hulp. Van 2002 tot 2007 is meneer voorzitter geweest van de Katholieke Bond van Ouderen. Hij zette zich in voor de belangen van de oudere medemens. Hij was betrokken bij allerlei activiteiten op het gebied van ontspanning, maar ook lezingen en informatiebijeenkomsten. Hij is nog steeds actief als verkoper van zomerzegels en wenskaarten t.b.v. het Nationaal Fonds Ouderenhulp. Ook is hij van 2001 tot aan de opheffing in 2006 lid geweest van de Seniorenraad. En betrokken geweest bij de opvolger van de Seniorenraad, de Stichting Senioren/Gehandicapten Raad Aalten en de Wmo-raad.

De heer H.G. Fukkink (Aalten)

De heer Fukkink is sinds 1991 voorzitter van het bestuur van de Chr. Gemengde Zangvereniging t Romienenkoor. Het koor is een aantal jaren geleden in een nieuw uniform gestoken. Meneer was de stuwende kracht om voor de noodzakelijke financiële middelen een grote oldtimershow te organiseren.

Vanaf 1987 is meneer actief in jubileumcommissie van de Oranjevereniging. Ook vond hij dat er verenigd moest worden in zijn eigen woonomgeving. Hij heeft de buurtvereniging Heuvelweg en Overjordaanse opgericht. Hij is actievoerder van het geplaatste ooievaarsnest aan de Aladnaweg/Elshoekweg. Het ooievaarsnest zou een broednest worden voor ooievaars, maar het is volgens hem meer een broeinest voor Daalse activiteiten geworden. Sinds 1995 is hij voorzitter van Stichting t Olde Gebroek. Deze stichting ondersteunt financieel verenigingen in Dale door middel van grote activiteiten zoals het oogstfeest en oldtimershows. Van 1973 tot 1984 is hij leider geweest van de Zondagschool in Dale. En van 1985 tot 1991 was hij voorzitter van diezelfde Zondagschool. Van 1986 tot 1993 was hij voorzitter van het oprichtingsbestuur voor een nieuw verenigingsgebouw voor Algemeen Christelijke Belangen Dale. Hij was de organisator van diverse activiteiten om een nieuw verenigingsgebouw te kunnen bekostigen. Van 1994 tot 1999 was meneer lid van het ouderbestuur van de Jeugdclub Dale. En van 1992 tot 1994 was hij actief als scriba in het kerkenwerk van Noord-Westdijk Gereformeerde Kerk Aalten. Van 2002 t/m 2006 is hij voorzitter geweest van de kerk.

De heer G.J. Heersink (Aalten)

De heer Heersink is sinds 1980 secretaris van de voetbalvereniging AZSV. Dit nadat hij een succesvolle voetbalcarrière, waarvan een aantal jaren in het eerste elftal van AZSV, achter de rug had. Als secretaris voert hij een groot aantal werkzaamheden uit voor de vereniging zoals het indelen van thuiswedstrijden, de ledenadministratie en het schrijven van wekelijkse verslagen voor de website en de krant. Ook bestuurlijk is hij actief zoals bij bestuursvergaderingen, overleg met de gemeente, betaalde trainers en de supportersvereniging. Meneer was van 1980 tot 1985 regioafgevaardigde van de KNVB afdeling Gelderland. Tijdens vergaderingen brachten de afgevaardigden de meningen van de clubs naar voren. Het was dus belangrijk goed te weten wat er in de regios speelde. In 1998 heeft hij van de KNVB de Waarderingsspeld in zilver ontvangen als beloning voor het werk voor de KNVB en AZSV.

Vanaf 2000 is meneer penningmeester bij St. Thank You Canada. Deze stichting ontvangt al enkele decennia bevrijders uit Canada. Vanaf 2006 is hij ambtelijk secretaris bij de Federatie Aaltense Middenstand. Vanaf ditzelfde jaar is hij ook bestuurslid bij de Oost-Gelderse Kegelbond. Als penningmeester bij de Kegelclub Ons Genoegen is meneer vanaf 2007 actief. Tevens is hij vanaf 2007 lid van de Wedstrijdcommissie Tennisvereniging Altec.

Van 1976 tot 1981 was meneer secretaris van de Commissie van Administratie Gereformeerde Kerk in Aalten. Hij zorgde dat er voldoende financiële middelen binnen kwamen voor de kerk. Van 1986 tot 1993 was hij penningmeester van de Gereformeerde Kerk Aalten. En had de eindverantwoordelijkheid over het reilen en zeilen van de kerk. Van 1995 tot 2005 was hij medewerker bij de Lokale Omroep De Lindeboom.

Mevrouw T.D. Veerbeek-Klompenhouwer (Dinxperlo)

Mevrouw Veerbeek is sinds 1986 ouderling van de Protestante Gemeente in Dinxperlo. Zij is drie aaneengesloten termijnen van vier jaar ouderling geweest van de destijds geheten Hervormde Gemeente. Hierna moest zij aftreden omdat de kerkorde geen vierde aansluitende termijn toestond. In 2000 werd zij opnieuw ouderling in de nu geheten Protestantse Gemeente. Dit jaar moet zij aftreden omdat de kerkorde geen derde aansluitende termijn toestaat. Mevrouw is zeer betrokken bij de pastorale zorg en houdt zich goed op de hoogte van het wel en wee van de mensen. Vanaf 1996 is zij vrijwilligster in het Dr. Jenny WoonZorgCentrum in Dinxperlo. Zij brengt onder meer bewoners een bezoek en gaat mee als hulp bij de vakantieweken van de bewoners.

Van 1974 tot 1982 was mevrouw 2^e secretaris van het bestuur Christelijke Schoolvereniging. Ook was zij leesmoeder op de Ds. Van Dijkschool. Zij was destijds een van de eerste leesmoeders toen dit als nieuw project van start ging om kinderen te helpen bij het aanleren van leesvaardigheid op de lagere school. Van 1980 tot 1990 is zij secretaris geweest van de Chr. Gemengde Zangvereniging Amicitia in Dinxperlo. Vanaf haar 16^e zong zij al bij dit koor. Van 1987 tot 1991 was zij het eerste aanspreekpunt van de Hervormde Gemeente. Als scriba had zij de spilfunctie in het gemeenteleven. Van 1998 tot 2004 was mevrouw secretaresse van de Christelijke-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage, afdeling Dinxperlo. Zij heeft zich hiermee verdienstelijk gemaakt voor deze emancipatorische beweging. Van 1983 tot 2002 was zij lid van het Ringbestuur Koninklijke Christelijke Zangersbond Achterhoek. De taak bestond uit het vertegenwoordigen van het bestuur bij uitvoeringen van aangesloten koren.

Mevrouw F.J.M. Betting-Kumeling (Bredevoort)

Mevrouw Betting is vanaf 1963 lid en penningmeester van het dameskoor van de R.K. parochie. Vanaf 1971 is zij lid van het comité Gezamenlijke kerken. Zij organiseert programmas van ontspanning, cultuur, zang, muziek en gezelligheid voor ouderen en minder validen. Ook haalt en brengt mevrouw de bezoekers en zorgt voor attenties. Van 1979 tot 2005 was zij bestuurslid van het Verenigingsgebouw Ons Huis in Bredevoort. In dit gebouw vinden diverse activiteiten plaats zoals oefenruimte voor harmonie en drumband en de gymnastiekvereniging.

Mevrouw G. Veneberg-Lantink (Aalten)

Mevrouw Veneberg is vanaf 1986 penningmeester van de stichting Restauratiefonds. Het fonds verleent financiële steun bij de restauratie van de oude St. Helenakerk in Aalten. Zij organiseren diverse activiteiten zoals een rommelmarkt, toneelavonden en een kerstmarkt. Ook is zij vanaf 1986 collectant voor diverse stichtingen zoals de Nederlands Hervormde Gemeente, de Nierstichting en het Nederlandse Brandwondenstichting. Vanaf 1986 is zij vrijwilligster bij voetbalvereniging AZSV. Mevrouw regelt en draait mee in de wekelijkse kantinediensten. Vanaf 2005 is zij oppasoma voor haar drie kleinkinderen.

De heer G.H. Mateman (voorheen wonende in Aalten nu in Ede)

De heer Mateman is van 1962 tot 2002 ononderbroken werkzaam geweest als boekhouder bij autobedrijf Winkelhorst. Daarnaast was meneer sinds 1960 actief als diaken en organist. Van 1973 tot 1977 was hij als diaken lid van de kerkeraad. Hij was 20 jaar penningmeester waarbij hij zijn functie uitoefende op een voortreffelijke manier. Als organist begeleidde hij 25 jaar de gemeentezang. En vanaf de oprichting in 1975 tot begin 1994 was hij dirigent van het jongerenkoor. En was hij redactielid van het maandelijkse kerkblad.

Vanwege de leergeschillen is meneer overgegaan naar de Gereformeerde Bondsgemeente van Doetinchem. Als organist is hij hier betrokken bij de begeleiding van de zondagse gemeentezang. Als diaken is hij, met name vanwege zijn boekhoudkundige kennis, zeer actief bij het adviseren van gemeenteleden en het behulpzaam zijn bij de administratieve handelingen. Vanaf de oprichting in 1982 van het ouderenkoor tot 1997 heeft meneer dit koor met veel enthousiasme geleid. Meerdere keren per jaar zijn er uitvoeringen gegeven dit tot vreugde van de bejaarde bewoners van het Hoge Veld.

De heer F.B.A. Mecking (De Heurne)

De heer Mecking was vanaf 1980 tot 1995 lid van het kerkbestuur van de Sint Antoniusparochie. Hij was onder meer actief bij de voorbereiding van de vergaderingen en vele nevenzaken die bij het bestuurslidmaatschap komen kijken. Ook heeft hij zich ingezet voor de inter-parochiële samenwerking van beide Ulftse rooms-katholieke parochies en de parochie Varsselder en Azewijn. Mede door de verdiensten van meneer zijn deze parochies erin geslaagd de krachten te bundelen. Vanaf 1990 is hij voorganger in woord en communievieringen in de Sint Antoniusparochie. Als er geen priester beschikbaar is, wordt een woord- en communieviering gehouden onder leiding van parochianen. Als er wel een priester beschikbaar is, treedt meneer op als lector. Van 1990 tot 2005 was hij voorganger in Avondwakes. Hij vervulde een belangrijke rol bij de begeleiding van vele families bij het afscheid nemen van hun dierbare en ook bij de rouwverwerking naderhand.

Meneer stelt ook zijn technische kennis ter beschikking aan de parochie en zorgt vanaf 1990 voor het onderhoud van de kerkverwarming en andere klussen in de kerk. Van 1990 tot 2005 was hij redacteur van de kerkberichten in de Gelderse Post. Hij is vanaf 1990 dirigent-organist van het Schola-koor. En vanaf 1992 lid en voorzitter (2^e zitting) van het Ulftse Gemengd Koor. Vanaf 2004 is hij organist en actief zanger in het Kerkkoor Breedenbroek.

Daarnaast is hij van 1967 tot 1993 lid, en tien jaar voorzitter, geweest van het Oost Nederlands Kamer koor. Van 1980 tot 2003 was meneer voorzitter van de buurtvereniging Dr. Schaepmanstraat in Ulft. Van 1980 tot 2000 was hij bestuurslid van de Stichting Culturele Kring gemeente Gendringen. Van 1986 tot 1994 was hij voorzitter van de ondernemingsraad DRU/ETNA. In 1992 werd hij voorzitter van de stichting. Vanaf 1999 verzorgt hij de ledenadministratie en ondersteunt de penningmeester van de tafeltennisvereniging Hercules.

Mevrouw G.E. de Ruijter-Neerhof (Bredevoort)

Mevrouw De Ruijter is vanaf 1958 actief in de plaatselijke kerkgemeenschap. Zij is 49 jaar lid van de Hervormde Vrouwendienst en bezoekt onder andere zieken. Mevrouw is 31 jaar lid van het comité Gezamenlijke Kerken. En organiseert programmas van ontspanning, cultuur, zang en muziek. Zij vervoert bezoekers naar activiteiten van de Gezamenlijke kerken. Mevrouw is 13 jaar ouderling van de Protestantse Gemeente Bredevoort. Zij bezoekt onder andere ouderen en zieken. Daarnaast is zij 2 jaar wijkmedewerkster en bezoekt wijkgenoten ten gunste van huwelijk en doop. Van 1972 tot 1993 is mevrouw medewerkster geweest bij de Oud-Achterhoekse marktdagen. Zij heeft onder meer in samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Rembrandt en Hendrickje voorbereid.

Mevrouw B.W. Mateman-Rutgers (Aalten)

Mevrouw Mateman is vanaf 1986 bestuurslid van het Gebouw voor algemene Christelijke Belangen. Onder meer worden er acties georganiseerd voor geld en inventaris van het gebouw. Mevrouw is vanaf 1988 deelnemer aan de jaarlijkse dodenherdenking van het bombardement op Dale in de Tweede Wereldoorlog. Zij houdt contact met de buitenlandse families die geëmigreerd zijn. Vanaf 1989 is mevrouw voorzitter van de sjoelvereniging De Daalse deurschoevers. Zij is vanaf 2003 lid van de Protestantse bezoekdienst in de wijk Dale. Van 1973 tot 1985 was zij werkzaam als schoolleidster van de Zondagschool. Gedurende 10 jaar is zij bestuurslid van de Christelijke Basisschool in Barlo geweest, waarvan een aantal jaren als secretaresse. Van 1989 tot 1996 was mevrouw bestuurslid van de oudervereniging jeugdclub Dale. In 1991 was zij medeoprichters van t Romienenkoor. Dit koor bestaat inmiddels alweer 15 jaar. Van 1987 tot 2007 was zij werkzaam in de jubileumcommissie van het 40, 50 en 60 jarig bestaan van de Christelijke Oranjevereniging Hou en Trouw.