Gemeente Barneveld


Uitreiking Jan van Schaffelaarpenning en Koninklijke Onderscheidingen

BARNEVELD, 22 april 2008

Op vrijdagmorgen 25 april 2008 zijn in de gemeente Barneveld de Jan van Schaffelaarpenning en acht Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Alle uitreikingen vonden plaats in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein.

Jan van Schaffelaarpenning
De eerste Jan van Schaffelaarpenning wordt vrijdag 25 april 2008 uitgereikt aan Angela van Beek. De Jan van Schaffelaarpenning is vorig jaar in het leven geroepen en wordt jaarlijks uitgereikt aan een jongen of meisje die of dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor zijn of haar leefomgeving.

Koninklijke onderscheidingen
In het onderstaande overzicht staat aangegeven, welke onderscheidingen aan wie worden uitgereikt. Onder dit overzicht wordt over elk van de gedecoreerde personen nadere informatie gegeven.


1. Mevrouw J.W.V. (Koos) de Bondt-Vos : Ridder in de Orde van Oranje-Nassau


2. De heer G. (Gerjan) Crebolder : Ridder in de Orde van Oranje-Nassau


3. De heer H.A. (Henk) de Heus : Ridder in de Orde van Oranje-Nassau


4. De heer J.W. (Hans) Huisman : Lid in de Orde van Oranje-Nassau


5. De heer J. (Jan) van Middendorp : Lid in de Orde van Oranje-Nassau


6. De heer C. (Cor) Nikkels : Lid in de Orde van Oranje-Nassau


7. De heer W. (Willem) van de Pol : Lid in de Orde van Oranje-Nassau


8. De heer A.J. (Bram) Roggeveen : Ridder in de Orde van Oranje-Nassau


---

Nadere informatie over de uitreiking van de:

A. Jan van Schaffelaarpenning

B. Koninklijke onderscheidingen

A. Jan van Schaffelaarpenning

De (eerste) Jan van Schaffelaarpenning is op 25 april 2008 uitgereikt aan Angela van Beek (11 jaar), leerlinge van de Willem van Oranjeschool in Barneveld. Angela heeft vorig jaar op eigen initiatief een spontane inzamelingsactie gehouden voor de Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij).

Angela heeft in november/december 2007 haar allereerste werkstuk voor de basisschool gemaakt. Zij had als onderwerp gekozen voor de Stichting KiKa. Toen zij hier eenmaal mee aan het werk was, ontstond spontaan het idee om een inzamelingsactie onder familie, kennissen en buurtbewoners te houden. Zij heeft hiermee het prachtige bedrag van 1515,25 oopgehaald. Dit bedrag heeft zij daarna in haar klas overhandigd aan profvoetballer en KiKa-ambassadeur Alfred Schreuder.

De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente Barneveld, oud-hoofdredacteur Jur van Ginkel en een vertegenwoordigster namens de basisscholen in Barneveld, heeft gekeken wie voor de eerste Jan van Schaffelaarpenning waren aangemeld en heeft unaniem voor Angela van Beek gekozen.

B. Koninklijke onderscheidingen


1. Mevrouw J.W.V. (Koos) de Bondt-Vos (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

Mevrouw De Bondt-Vos heeft zich vele jaren van haar leven ingezet voor het beheer en het behoud van natuur. Door het beweiden met haar eigen kudde schapen van natuurterreinen op de Veluwe heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud van zowel natuurwetenschappelijke als cultuurhistorische waarden van deze terreinen. Door bovendien binnen haar kudde aan aktief fokbeleid te voeren, heeft zij een substantiële bijdrage geleverd aan de instandhouding van het Schoonebeker schapenras.

Door de aankoop van een belangrijk natuurterrein bij Zwartebroek, heeft zij door haar beheer zeldzame vegetaties weten te behouden. Hierbij wordt gewezen op de ondersteuning van de aanvraag door de directeur natuurbeheer van de Vereniging Natuurmonumenten en de algemeen directeur van Staatsbosbeheer.

Door haar jarenlange inzet voor beheer en behoud van natuur, is toekenning van een Koninklijke onderscheiding gerechtvaardigd. Het goede moment is de Algemene gelegenheid 2008 en de passende graad is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


2. De heer G. (Gerjan) Crebolder (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

Sinds 1964 werkt de heer Crebolder bij de gemeente Barneveld, sinds 1 januari 1977 in de functie van gemeentearchivaris. Die functie heeft hij niet alleen voortreffelijk uitgeoefend, hij heeft kans gezien door zijn inspanningen het gemeentearchief een herkenbare plaats te geven in de samenleving. Aanvrager heeft een overzicht bijgevoegd van de vele publicaties die de heer Crebolder op zijn naam heeft staan, de geschiedschrijving is op die manier wel heel erg dicht bij de inwoners gebracht.

Als u hierbij voegt de vele, aan zijn werk gerelateerde, nevenfuncties, dan kan in het geval van de heer Crebolder gesproken worden van uitzonderlijke verdiensten in zijn werkkring die duidelijk uitgaan boven wat van iemand in die functie mag worden verwacht.

Zijn vele publicaties die een breed terrein beslaan, en de andere activiteiten die niet zozeer aan zijn werk zijn gerelateerd, tonen een grote maatschappelijke betrokkenheid waardoor de Algemene Gelegenheid 2008 ook een goede gelegenheid is de onderscheiding uit te reiken. Hier speelt mee dat decorandus per 1 oktober zijn functie van archivaris heeft neergelegd.


3. De heer H.A. (Henk) de Heus (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

In de jaren '60 is de heer De Heus als derde generatie in het bedrijf dat nu De Heus Voeders B.V. heet, actief geworden. Onder zijn leiding is de onderneming uitgegroeid tot het grootste veevoederbedrijf van Nederland. Decorandus heeft weten te bewerkstelligen dat het bedrijf op de Nederlandse markt een vooraanstaande positie inneemt hetgeen getuigt van visie en durf. In Nederland biedt de onderneming aan werkgelegenheid ongeveer 450 fte's, in het buitenland aan 500.

Decorandus keek verder dan het bedrijfsbelang; binnen het Productschap Diervoeder en binnen de Nevedi maakt hij zich sterk voor de belangen van de diervoederbranche zodanig dat deze branche een collectief is geworden.

Een prachtige waardering voor deze activiteiten is de toekenning geweest van de Molenaar Award 2006. Decorandus ontving deze prijs als erkenning voor zijn verdiensten èn als bestuurder voor de sector in het huidige krachtenveld. Dat mag gezien worden als een onderstreping van het feit dat decorandus in zijn werk dusdanige prestaties heeft geleverd die uitgaan boven hetgeen van iemand in die functie mag worden verwacht.

Een tweede pijler onder de aanvraag voor decorandus is zijn rol in de kunstwereld. Met het samenstellen van zijn collectie en door het ter beschikking stellen van werken uit zijn collectie voor tentoonstellingen die hij bovendien financieel ondersteunt, vervult decorandus hier een grote maatschappelijke rol.

Als derde pijler kan genoemd worden zijn maatschappelijke betrokkenheid die zich o.a. uit in het doen van anonieme donaties voor sociaal-maatschappelijke initiatieven en zijn andere genoemde plaatselijke verdiensten.


4. De heer J.W. (Hans) Huisman (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

Decorandus heeft zich geruime tijd ten bate van de samenleving ingespannen waarbij het zwaartepunt ligt bij zijn verdiensten voor de ouderenzorg in Barneveld en omgeving. Door zijn brede kennis en kunde, door zijn vermogen mensen bijeen te brengen, heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het proces waarbij er tot samenwerking werd gekomen tussen verschillende woon- en zorgcentra.

Volgend jaar is decorandus 20 jaar bestuurlijk verbonden aan de (voorlopers van) Zorggroep Ena.

Gelet op deze langdurige verdiensten is toekenning van een Koninklijke onderscheiding gerechtvaardigd. De passende graad is Lid in de orde van Oranje-Nassau.


5. De heer J. (Jan) van Middendorp (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

De heer Van Middendorp is al sinds 1986 als vrijwilliger actief ten bate van de samenleving. Zijn activiteiten liggen met name op kerkelijk terrein en op het terrein van het onderwijs.

Op kerkelijk terrein was de heer Van Middendorp van 1986 tot 1994 evangelisatieouderling (ouderling met een bijzondere opdracht) van de Nederlands Hervormde kerk te Voorthuizen en van 1996 tot 2005 was hij wijkouderling bij dit kerkgenootschap.

Op het terrein van het onderwijs was de heer Van Middendorp van 1989 tot 1992 voorzitter van het bestuur van de Christelijke Mavo De Brug, welk bestuurslidmaatschap is overgegaan in het bestuurslidmaatschap van het Johannes Fontanus College. Dat werd in november 1994 beëindigd.

Tevens was hij op dit terrein voorzitter van het bestuur van de Stichting voor Hervormde Scholen in Voorthuizen en dat besloeg de periode van 1996 tot begin dit jaar. Op verzoek van dit bestuur blijft hij tot september van dit jaar actief voor de stichting.

Ook op andere terreinen heeft de heer Van Middendorp zich ingezet. Zo was hij actief voor het IVN, voor de Stichting Collectieve Beveiliging Bedrijventerrein Harselaar en voor de Nederlandse Vereniging voor Koel- en Vrieshuizen.


6. De heer C. (Cor) Nikkels (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

De heer Nikkels heeft gedurende een lange reeks van jaren als voorzitter van VVB de belangen van deze vereniging op een goede manier behartigd. Bij zijn aantreden in 1967 heeft hij zichzelf en de vereniging drie doelen gesteld die alle zijn verwezenlijkt: het imago van de vereniging moest worden verbeterd, de vereniging moest naast de zondag-afdeling ook over een zaterdag-afdeling beschikken en de vereniging moest exclusief kunnen beschikken over een sportaccommodatie. Brieven van enkele ondersteuners van het voorstel zijn duidelijk over de betekenisvolle rol die decorandus voor de vereniging speelt en heeft gespeeld.

De maatschappelijke betrokkenheid van decorandus blijkt ook uit het feit dat hij zich tot het begin van dit jaar ruim 30 jaar actief heeft ingezet voor de IVN-afdeling Lunteren/Barneveld. Voor deze vereniging heeft hij fietstochten en cursussen georganiserd, is hij natuurgids geweest en heeft hij van 1995 tot 1999 de functie van penningmeester bekleed.

Gelet op deze langdurige verdiensten ten bate van de samenleving, is toekenning van een Koninklijke onderscheiding gerechtvaardigd.


7. De heer W. (Willem) van de Pol (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

Decorandus heeft zich vele jaren, en zeer intensief, ingespannen ten bate van de samenleving. Allereerst zijn daar zijn verdiensten voor wat destijds heette de Nationale Organisatie voor het Beroepsgoederenvervoer maar met name zijn verdiensten voor verzorgingstehuis Elim en voor de Stichting Kom over en Help dragen een intensief karakter.

Gelet op deze langdurige en intensieve inspanningen is toekenning van een Koninklijke onderscheiding gerechtvaardigd. De passende graad is Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


8. De heer A.J. (Bram) Roggeveen (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

Zoals uit het overzicht van activiteiten blijkt, is decorandus sinds het midden van de jaren zeventig op een breed terrein in de samenleving actief. Voor een groot deel zijn zijn vrijwillige activiteiten gericht op het welzijn van de zwakkere medemens, met name de medemens met een verstandelijke beperking.

Daarnaast heeft decorandus verdiensten op het politieke vlak, namelijk voor de Reformatorische Politieke Federatie en de ChristenUnie.

Gelet op dit brede scala aan vrijwillige activiteiten ten behoeve van de samenleving, is toekenning van een Koninklijke onderscheiding gerechtvaardigd. De passende graad is ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mutatiedatum 25/04/2008