Hulpverleningsdienst Groningen


Rampbestrijdingsplan voor Suiker Unie Groningen ingetrokken
Gepubliceerd: 25 april 2008, 15:21

De burgemeester van de gemeente Groningen heeft besloten het rampbestrijdingsplan voor de Suiker Unie Groningen, locatie van Heemskerckstraat, in te trekken. Reden voor de intrekking van het rampbestrijdingsplan uit 2003 is de sluiting van de locatie. De Suiker Unie heeft bevestigd dat de gevaarlijke stoffen die betrekking hebben op de in het rampbestrijdingsplan uitgewerkte scenario's van het terrein zijn verwijderd en niet meer zullen terugkeren.

In de periode van september 2007 tot januari 2008 is gewerkt aan de herziening van het rampbestrijdingsplan voor de Suiker Unie Groningen uit 2003. Een rampbestrijdingsplan moet eens in de vier jaar worden geactualiseerd. Toen was nog niet bekend dat het moederconcern Cosun zou besluiten de suikerproductie van de Suiker Unie te staken. De productie-installatie voor suiker wordt, zoals enige tijd geleden bekend werd, volledig ontmanteld, waarmee de inrichting niet meer onder de BRZO wetgeving valt. Doordat de voorziene scenario's als gevolg hiervan niet meer gelden, is een rampbestrijdingsplan niet meer nodig.

Eind 2007 is het vernieuwde ontwerp-rampbestrijdingsplan bij het Gemeentelijk Informatie Centrum van de gemeente Groningen ter inzage gelegd voor belanghebbenden. Op 13 december vorig jaar heeft bij de Suiker Unie een informatiebijeenkomst voor omwonenden plaatsgevonden. Dit maakte deel uit van de vaststellingsprocedure van het herziene rampbestrijdingsplan. De procedure van de ter inzagelegging en het vaststellen van het vernieuwde rampbestrijdingsplan is met de intrekking eveneens komen te vervallen.

Waarom een rampbestrijdingsplan?

Op grond van de wet rampen en zware ongevallen (Wrzo) is de gemeente verplicht tot het opstellen van rampbestrijdingsplannen voor objecten met bijzondere risico's. Het rampbestrijdingsplan wordt gemaakt op basis van vooraf bepaalde scenario's. In het rampbestrijdingsplan Suiker Unie ging het bijvoorbeeld om het vrijkomen van zwaveldioxide. In het plan stond beschreven welke effecten zich bij dit soort incidenten kunnen voordoen, hoe groot het effectgebied kan zijn en hoe de bedrijfsnoodorganisatie en de samenwerkende hulpdiensten het incident bestrijden. Ook het waarschuwen en informeren van de bevolking maakte deel uit van het plan.