Gemeente Eemsmond


Sociale Recherche spoort mogelijke bijstandsfraude in Eemsmond op vrijdag 25 april 2008

De Sociale Recherche van het Samenwerkingsverband Groningen heeft in opdracht van de gemeente Eemsmond een onderzoek uitgevoerd naar mogelijke bijstandsfraude in de gemeente. De gemeente Eemsmond voert in het kader van het handhavingsbeleid Hoogwaardige Handhaving regelmatig controles uit op misbruik van uitkeringen. Naar aanleiding van een anonieme tip kwam de Sociale Recherche de bijstandsfraude van ruim 27.000,- op het spoor.

Een 31-jarige cliënte van de gemeente Eemsmond kreeg vanaf oktober 2004 een bijstandsuitkering voor een alleenstaande ouder. Er is sprake van bijstandsfraude omdat de vrouw voor de gemeente heeft verzwegen dat ze sinds 2006 samenwoonde met haar vriend. Omdat haar partner een eigen inkomen ontvangt, heeft de vrouw geen recht op deze uitkering. De gemeente heeft dus ten onrechte een bijstandsuitkering verstrekt.

Vervolgstappen
De Regiopolitie heeft de vrouw begin april 2008 in haar woning aangehouden. Vervolgens is de vrouw verhoord door de Sociale Recherche. De man heeft zich op verzoek gemeld bij de politie, waarop hij is aangehouden en verhoord. Beiden hebben inmiddels bekend dat ze vanwege financiële redenen aan de gemeente niet vermeld hebben dat ze sinds 2006 samenwoonden. De teveel betaalde uitkering wordt teruggevorderd van de vrouw en de man. De rechercheurs van het Samenwerkingsverband Sociale Recherche Groningen hebben een proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie neemt het proces-verbaal in behandeling.

Handhavingsbeleid Eemsmond
De gemeente Eemsmond hecht veel waarde aan rechtmatige verstrekking van uitkeringen. Om te voorkomen dat mensen ten onrechte een uitkering ontvangen, geeft de gemeente voorlichting aan cliënten over de rechten en plichten die verbonden zijn aan een uitkering. De gemeente heeft een eigen controleur in dienst die signalen over misbruik van uitkeringen onderzoekt. Als het gaat om zwaardere gevallen waar het fraudebedrag vermoedelijk boven 6.000,- ligt, wordt de Sociale Recherche ingeschakeld.