Gemeente Elburg


Koninklijke onderscheidingen

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in 't Huiken ontvingen zes inwoners van de gemeente El-burg een Koninklijke onderscheiding. Burgemeester De Lange spelde de versierselen, die horen bij de door Hare Majesteit verleende onderscheidingen, op bij de heer W. Deetman uit Elburg, de heer M. Koopmans uit Elburg, de heer M. Muis uit Doornspijk, de heer R. Pleiter uit Oosten-dorp, de heer A. Visser uit Elburg en de heer H. Vlieger uit Elburg.

Willem Deetman leeft voor zijn ESC. Al meer dan 40 jaar is hij op vrijwillige basis actief voor de voetbalclub. Als trainer, begeleider, grens- of scheidsrechter was hij niet weg te denken van het veld. Hij trainde jeugdelftallen en later senioren. 10 jaar leidde hij zaalvoetbalteam ESC-4, dat deelnam aan de reguliere competitie. Daarnaast weet hij van aanpakken. Schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden op het veld en de overige accommodatie verzorgde hij langdurig. Ook voor het wassen van de voetbalkleding of het repareren van de ballen stak hij de handen uit de mouwen.

De heer Deetman is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Marten Koopmans is al meer dan twintig jaar de stuwende kracht achter het vakbondswerk van CNV Hout en bouw. In die jaren bekleedde hij bestuursfuncties zowel lokaal als landelijk. Ook met praktische zaken begeleidde hij individuele leden, bijvoorbeeld bij keuring of herkeuringen. Hij organiseert belastingzittingen en behandelt desgewenst de belastingzaken voor leden. Als werkplek bezoeker adviseert hij leden op de werkplek.

Naast het vakbondswerk is de heer Koopmans actief voor de Lokale Omroep Elburg (LOE) en als voorzitter van de adviesraad Sociale Zaken van de gemeente Elburg. Bijna 10 jaar was hij diaken van de Nederlands Hervormde Kerk.

De heer Koopmans is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Melis Muis heeft als directeur van het Nuborgh College met veel inzet goede contacten voor de school met het bedrijfsleven opgebouwd. Dit bevordert de aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven. Leerlingen profiteren direct van de goede mogelijkheden voor stages en doorstroming bij de bedrijven. Voorts is het een verdienste -mede van- de heer Muis, dat het v.m.b.o. voor Elburg en de regio binnen de regio gerealiseerd is en blijft.

Daarnaast was hij meer dan 20 jaar actief als ouderling of scriba van de kerkelijke gemeente in Veen en later van de Hervormde Gemeente in Doornspijk. Hij leidde de jeugdvereniging 16+ en verzorgt catechisaties. Tevens is de heer Muis vertrouwenspersoon voor de ds. Baxschool en de Mattanjaschool.

De heer Muis is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Rijk Pleiter was meer dan 30 jaar actief voor de vrijwillige brandweer aanvankelijk als brandwacht en later als ondercommandant en waarnemend commandant. Dag en nacht stond hij paraat om hulp te verlenen bij incidenten in Elburg en de regio. Daarnaast zette hij zich in voor opleiding en begeleiding van brandweerpersoneel. Naast de inzet voor de vrijwillige brandweer was hij langdurig lid van het bestuur van de Prins Willem Alexander school te Elburg.

Na beëindiging van zijn inzet voor de vrijwillige brandweer bleef hij nog jarenlang actief voor de brandwondenstichting. Tot op heden is de heer Pleiter op vrijwillige basis voor velerlei activiteiten inzetbaar voor de Hervormde Gemeente Elburg, wijk Oost.

De heer Pleiter is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Andries Barteld Visser zet zich al meer dan 30 jaar op vrijwillige basis in op verschillende terreinen van het maatschappelijk leven. Genoemd kunnen worden kerk, welzijn, onderwijs, sport en lokale omroep. Hij is al meer dan twintig jaar kerkenraadslid, diaken en/of penningmeester van de Vrije Evangelische Gemeente aanvankelijk te Zwolle en later van Elburg/Oldebroek. Hij was vele jaren lid van de oudercommissie van de Hoeksteenschool en penningmeester van gymnastiekvereniging ODI. De heer Visser is actief voor de LOE, hij verzorgt allerhande klusjes als vrijwilliger bij Graag gedaan 't Harde. Ook in Verzorgingshuis Mariposa en Verpleeghuis De Voord is hij geregeld te vinden voor (begeleiding van) activiteiten voor de bewoners.

De heer Visser is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Hendrik Vlieger heeft een belangrijk aandeel gehad in de ontwikkeling van de Vereniging van Huntington, die in 1976 is opgericht. Hij vertegenwoordigde de regio. Sinds 2001 is hij lid en later secretaris van het Dagelijks Bestuur. Hij vertegenwoordigt de vereniging waar nodig bij (koepel)organisaties, fondsen en internationale congressen. Daarnaast ondersteunt hij al bijna 30 jaar families in hun problemen en verdriet bij het omgaan met de ziekte van Huntington.

Al voor zijn activiteiten voor de Vereniging van Huntington een aanvang namen was hij bestuurslid van Chr. Mannenkoor De Hoge Enk en later Chr. Gemengde Zangverenging Vox Intonata. Hij was voorzitter van de Vereniging chr. Scholen Elburg. Geruime tijd was de heer Vlieger lid en voorzitter van de Cliëntenraad van Verpleeghuis Het Baken. Thans is hij nog actief voor de stichting Vrienden van het Vepleeghuis Elburg.

Gelet op de aard, de duur, de intensiteit en de landelijke uitstraling van zijn activiteiten is de heer Vlieger benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Een zevende inwoner van de gemeente Elburg kreeg een Koninklijke onderscheiding uitgereikt in Den Haag door de Minister van defensie E. van Middelkoop. Loco-burgemeester H. Wessel woonde de plechtigheid namens het gemeentebestuur bij.

Cornelis IJzerman trad na het behalen van zijn artsendiploma in 1980 als militair huisarts in dienst van defensie. Thans is hij directeur Militaire Geestelijke Gezondheidszorg. Kolonel-arts IJzerman heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de militaire geestelijke gezondheidszorg (mggz) en de implementatie hiervan binnen defensie. Hij wordt de `grote man' genoemd van het onderzoek naar de zogenoemde onbegrepen klachten (Commissies Tiesinga I, II en III). Ter voorkoming van dergelijke klachten heeft hij een nieuwe handelwijze ontwikkeld voor personeel, dat terugkomt van missies. Hierbij wordt gekozen voor geleidelijk afbouw met een ruime periode om `af te kicken' van de psychische belasting. Hij was de motor achter het advies van de commissie onder leiding van prof. dr. B.P.R. Gersons voor een blauwdruk voor de mggz. Hij heeft kans gezien de verschillende krijgsmacht onderdelen hiervoor op één lijn te brengen. Een adequate mggz voor het uitgezonden defensiepersoneel is van groot maatschappelijk belang voor zowel de krijgsmacht als de burgersamenleving.

Daarnaast was hij vele jaren voorzitter van de afdeling artsen, tandartsen, apothekers en dierenartsen van de Nederlandse Officieren Vereniging (NOV) en hij was voorzitter van gymnastiekvereniging ODI in 't Harde.

De heer IJzerman is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau, met de zwaarden.