Gemeente Purmerend

Lintjesregen 2008

25 april 2008

Ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin ontvangen drie inwoners van Purmerend een Koninklijke Onderscheiding. Zij krijgen dit van burgemeester Leen Verbeek opgespeld, vanwege hun bijzondere verdiensten voor de maatschappij.

De heer D. de Munk (37)

Danny de Munk vierde het afgelopen jaar zijn 25-jarig artiestenjubileum. Vanaf zijn filmdebuut in 1982 als twaalfjarige in de speelfilm Ciske de Rat heeft hij een glansrijke carrière opgebouwd. Hij heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig 'performer', die naam heeft gemaakt als acteur, zanger en musicalster.

Daarnaast zet hij zich belangeloos in als ambassadeur van de Zonnebloem voor het welzijn van (chronisch) zieken, ouderen en gehandicapten. Sinds 1997 treedt Danny op als ambassadeur van de Nationale vereniging de Zonnebloem. Gedurende drie seizoenen speelde hij de hoofdrol in de 'Zonnebloem Theatershow', een middagvullend programma dat per seizoen een exclusieve tournee maakt langs circa tachtig Nederlandse podia voor een publiek van ruim 30.000 zieken, ouderen en gehandicapten. Hij is de 'drager' van de nationale campagne 'De Zonnebloem kleurt je wereld' (2006-2007).

Danny de Munk kan worden gekwalificeerd als 'iemand die anderen heeft gestimuleerd, een of meerdere opvallende prestaties heeft geleverd en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben'. Gelet op de aard, de uitstraling en de landelijke uitstraling van de activiteiten wordt de heer Danny de Munk daarom bij de Algemene Gelegenheid van 2008, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw M. Weers-Rabé (60)

Mevrouw Margo Weers vestigde zich in 1975 als kinderfysiotherapeut in Purmerend. Zij bouwde haar eenmanspraktijk uit tot Sam Sam, een brede therapeutische groep voor het jonge kind. Naast kinderfysiotherapie biedt Sam Sam samenhangende logopedie en ergotherapie.

Sinds 1985 zet Margo Weers zich intensief en belangeloos in voor het VTO-team (vroegtijdige opsporing van ontwikkelingsstoornissen) in Waterland. Dat is een rond 1980 in Nederland opgezet project om alle organisaties, individuele behandelaars en ouderverenigingen te bundelen, die zich bezighouden met jonge kinderen in de leeftijd van nul tot zeven jaar. VTO Waterland heeft zich tot op heden zonder enige subsidie gehandhaafd en is bekend onder de naam VTO-Vroeghulp. Gesproken kan worden van persoonlijke bijzondere verdiensten in en vanuit de hoofdfunctie.

Mevrouw Weers heeft met haar brede kijk al meer dan dertig jaar talloze ouders, leerkrachten en collega's van advies voorzien en bijzondere zorg gehad voor talloze kinderen. Zij voldoet daarmee aan het criterium: 'iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd'. Gelet op de aard, de uitstraling en de betekenis van de activiteiten wordt mevrouw Weers daarom bij de Algemene Gelegenheid 2008, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer W.S. Sluijs (60)

De heer Willem Sluijs is op 1 september 1969 in dienst getreden bij de Rabobankgroep, waar hij geruime tijd de functie van algemeen directeur uitoefende. Hij heeft vele maatschappelijke initiatieven ontplooid vanuit zijn functie, echter altijd zonder het commerciële doel van de bank daarbij te laten prevaleren. Het was hem er altijd om te doen het belang van de gemeenschap zo goed mogelijk voorop te stellen.

De heer Sluijs wordt gezien als een coöperator in hart en nieren. Hij gaf letterlijk betekenis aan zelfhulp, zelfverantwoordelijkheid en zelfbestuur. Hij bracht samenwerking tussen diverse verenigingen tot stand waardoor men grote projecten kon ontwikkelen. Verder bracht hij vijf muziekverenigingen en vijf gymnastiekverenigingen bijeen om gezamenlijk op weg te gaan naar het verwerven van subsidies voor restauratiewerkzaamheden. Daarnaast zorgde hij ervoor dat er 50+ ledenpanels kwamen om ouderen zo goed mogelijk bij de nieuwe ontwikkelingen van de digitale dienstverlening te begeleiden.

Hij heeft zich ingespannen om Spakenburg een historisch monument te geven in de vorm van de botterwerf. Hij was penningmeester, fondsenwerver en stimulator. Ook was hij in Spakenburg actief voor de jeugd, o.a. op het gebied van sport en muziek.

Het Kapittel voor de Civiele Orden stelt vast dat er sprake is van persoonlijke bijzondere verdiensten in de hoofdfunctie voor de samenleving. Daarnaast is sprake van persoonlijke bijzondere verdiensten op andere maatschappelijke terreinen. Betrokkene kan worden gekwalificeerd als 'iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd'. Gelet op de aard, de uitstraling en de betekenis van de activiteiten wordt de heer Sluijs daarom bij de Algemene Gelegenheid 2008, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.