Gemeente Heusden


Gemeente en ISD zetten activerings- en dienstencentra op 25 april 2008 Gemeente en ISD zetten activerings- en dienstencentra op

De gemeente Heusden krijgt een activerings- en dienstencentrum (ADC). Samen met de ISD Midden-Langstraat start ze met het opzetten van dergelijke centra. Er komt bij wijze van proef één centrum in Oudheusden en één in Vlijmen-Vliedberg. Alle inwoners van de gemeente kunnen er straks gebruik van maken.

Een ADC is een centrum waarin mensen in een wijk diensten aanbieden en afnemen. Hier worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Daarbij worden alleen die activiteiten en diensten georganiseerd waar behoefte aan bestaat. Het zijn diensten en activiteiten die niet al door andere instanties worden aangeboden maar die een aanvulling hierop vormen. Om welke diensten en activiteiten het in de wijk gaat, bepalen de wijkbewoners zelf.

Uiteenlopende zaken
Dat het om vele uiteenlopende zaken kan gaan, wordt duidelijk uit de voorbeelden van andere gemeenten. Daar zijn diensten en activiteiten ontstaan zoals het ondersteunen van mensen bij het invullen van formulieren, een `maatjesproject' waarin mensen door allerlei activiteiten geholpen worden met het oefenen van de Nederlandse taal, een kookclub en een computerclub waarbij je leert e-mailen. Ook kunnen activiteiten betrekking hebben op de leefomgeving, zoals het aantrekkelijker maken van openbare groenstroken of het verbeteren van speelmogelijkheden voor kinderen.

De gemeente wil met dit project een bijdrage leveren aan het realiseren van een aantal doelen. Op de eerste plaats wil de gemeente graag dat iedereen meedoet in de maatschappij. Dit geldt óók voor diegenen voor wie dat vanwege allerlei omstandigheden vaak minder vanzelfsprekend is. Een belangrijk doel waar het project een bijdrage aan moet leveren is dan ook mensen activeren, ondersteunen op weg naar werk en ze laten bijdragen aan maatschappelijk zinvolle activiteiten. Het project stimuleert mensen om hun talenten hiervoor in te zetten.

Kwaliteit van wonen en samenleven
Een term die daarnaast een grote rol speelt en die de afgelopen tijd veel wordt gehoord, is leefbaarheid. Daarmee bedoelen we de kwaliteit van het wonen en samenleven in een wijk of dorp. Het tweede doel waar het project een bijdrage aan moet leveren, is het verbeteren van die leefbaarheid, te beginnen in Vliedberg en Oudheusden. De gemeente wil daarbij niet voor de inwoners invullen hoe die kwaliteit moet worden verbeterd, maar wil dit door de mensen in de wijken zélf mee laten vormgeven. De inwoners meer betrekken bij het verbeteren van de eigen leefomgeving is dus een derde belangrijk doel.

Om achter de wensen en verlangens van de wijkbewoners te komen, worden door klanten van de ISD Midden-Langstraat die tevens wijkbewoner zijn interviews gehouden. De interviewers voeren gesprekken met allerlei personen en instanties in Oudheusden en Vlijmen-Vliedberg. Uiteindelijk moeten deze gesprekken leiden tot een compleet beeld van de behoefte aan diensten in de wijk. Daarna wordt gekeken welke diensten er later in de centra worden aangeboden door zogenoemde activeringsmedewerkers. Dit zijn oud-klanten van de ISD die bezig zijn nieuwe stappen te zetten in de richting van de arbeidsmarkt. Uiteindelijk moeten de centra er voor zorgen dat steeds meer klanten van de ISD worden geactiveerd en gestimuleerd om aan de slag te gaan met (vrijwilligers)werk. Tegelijkertijd leveren de centra een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de leefbaarheid en samenhang in Oudheusden en Vlijmen-Vliedberg.
Geplaatst op: 25 april 2008