Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Koninklijke Onderscheidingen 2008 (24-4-2008)

Vrijdag 25 april heeft burgemeester mr. Joh.C. Westmaas Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan zes inwoners van de gemeente Meppel, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt.

Onderstaand vindt u een overzicht van de gedecoreerde personen en een korte toelichting per decoratie.

Decorandus: De heer Josua Antony Botterop Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Botterop heeft zijn gehele werkzame leven doorgebracht in de autobranche, waarvan de laatste 10 jaar als directeur/eigenaar van een autobedrijf in Meppel. Tijdens zijn ondernemerschap is de heer Botterop zich altijd bewust geweest van zijn maatschappelijke positie en hij heeft hier ook altijd naar gehandeld. Zo heeft hij altijd jonge mensen kansen gegeven, gestimuleerd en ontwikkelingsmogelijkheden geboden in zijn bedrijf.

Zijn drukke werkzaamheden hebben zich er niet van weerhouden om actief lid te zijn van diverse serviceclubs, zoals (Young ) Odd Fellows en de Rotary in Emmen en in Meppel.

Op zijn 60-ste verjaardag is de heer Botterop bewust gestopt met het betaalde werk en heeft hij de vrijkomende tijd bewust ingezet voor de samenleving van Meppel. Tot op de dag van vandaag is hij hier zeer actief mee.

Vanaf 1998 tot en met 2003 is de heer Botterop bestuurslid en voorzitter geweest van kunsthuis âDe Secretarieâ. In dezelfde periode (tot 2004) is hij begonnen als mentor van mini-ondernemingen. Met dit mentorschap begeleidde hij studenten die tijden de studie kennis konden maken met het ondernemersschap. Daarnaast is de heer Botterop vanaf 1998 toegetreden tot het bestuur van de Businessclub Meppel en daar heeft hij acht jaren deel van uitgemaakt. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van de tijdsbesteding de stichting Most Meppel. Vanaf 1997 is de heer Botterop zich als bestuurslid/penningmeester bezig gaan houden met deze stichting. In deze stichting heeft de heer Botterop een zeer belangrijke rol gespeeld door intensief contact te onderhouden met de beide gemeenten. Tenslotte is de heer Botterop vanaf 1999 tot heden bestuurslid van de Stichting Engelgaarde.

Decorandus: de heer Geert Bouwknegt Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Bouwknegt heeft veel vrijwillige activiteiten verricht voor de gemeenschap van Nijeveen en Meppel. In de eerste plaats is de heer Bouwknegt vanaf 1968 tot en met 1989 actief geweest als vrijwillige brandweerman, waar hij 12,5 jaar als ondercommandant heeft gefungeerd. Daarnaast is de heer Bouwknegt heel lang betrokken geweest bij Veilig Verkeer Nederland en in de periode van 1990 tot en met 1997 is hij als penningmeester lid geweest van het bestuur van afdeling Meppel.

Naast deze activiteiten die de heer Bouwknegt in het verleden heeft uitgevoerd, is hij ook nu nog steeds volop actief in de samenleving. Vanaf 1997 tot heden is de heer Bouwknegt actief als vrijwilliger bij woonzorgcentrum Reestoord. In deze hoedanigheid is hij eerst als chauffeur en later als reisleider actief geweest en trakteert hij de bewoners van Reestoord op mooie tochten in de omgeving van Meppel. Daarnaast is de heer Bouwknegt vanaf 2003 als penningmeester actief voor zowel de koersbalvereniging in Nijeveen en de bejaardengymnastiek.

Vanaf 1999 is de heer Bouwknegt actief in de werkgroep Boerderijen van de historische vereniging Nijeveen. Deze werkgroep legt historische gegevens van oude boerderijen in Nijeveen vast en de heer Bouwknegt is (zonder de andere leden tekort te willen doen) een zeer actief lid van deze werkgroep.

Decorandus: Mevrouw Ypma-Bekkenhorst Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Ypma-Bekkenhorst is al een zeer geruime tijd muzikaal actief in de gemeente Meppel. Zo heeft mevrouw Ypma-Bekkenhorst in 1980 de zanggroep De Passage opgericht. Met deze zanggroep trad mevrouw Ypma-Bekkenhorst voornamelijk op rond de christelijke feestdagen in bejaardentehuizen en elke 2^e kerstdag voor het Leger des Heils in het ziekenhuis. Uit deze zanggroep is ook een musicalgroep ontstaan. Bij deze groepen was mevrouw Ypma-Bekkenhorst altijd de drijvende kracht. De musicals werden door mevrouw Ypma-Bekkenhorst ingestudeerd en zij begeleidde de musicalgroep tijdens de oefeningen en uitvoeringen. In het verlengde hiervan is mevrouw Ypma-Bekkenhorst sinds 2001 vrijwilligerswerk voor de bewoners van verpleegtehuis Reggersoord gaan doen. In dit verpleegtehuis begeleidde zij de geestelijke zang van de bewoners van Reggersoord. Mevrouw Ypma-Blekkenhorst is kortom een belangrijke schakel geweest voor de zanggroepen, maar ook voor bredere groepen die van haar muzikale activiteiten hebben genoten. Een goed voorbeeld hiervan is de muzikale begeleiding van de bewoners van Reggersoord. Naast de bovengenoemde activiteiten is mevrouw Ypma-Bekkenhorst ook al sinds 1981 organist bij de Protestantse gemeente Meppel

Decorandus: De heer Jan Meer
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Vanaf 1992 houdt de heer Meer zich al bezig met de historie van Nijeveen. De heer Meer is in eerste instantie met de oud-burgemeester van Nijeveen, de heer Van der Woude, begonnen met het verzamelen van oude fotoâs van Nijeveen. Dit heeft geresulteerd in 1994 in de oprichting van de Historische vereniging Nijeveen. Vanaf deze tijd heeft de heer Meer zich als secretaris beziggehouden met de vereniging en was hij ook hoofdredacteur van het kwartaalblad âDiekproatâ. Dit heeft de heer Meer tot 2005 gedaan en sindsdien is hij als redacteur nog verbonden aan het kwartaalblad.

Vanaf 2005 is de heer Meer betrokken geweest bij de oprichting van stichting Barbara. Deze stichting zet zich, door middel van het werven van donateurs, in voor het behoud van het Nederlands Hervormde kerkje en bijgebouwen in Nijeveen. De heer Meer verzorgt de administratie, schrijft ook bij deze activiteit stukjes in het periodieke blad "Barbara" en bedenkt allerlei activiteiten om de naamsbekendheid van de stichting te vergroten.

Vanaf 2001 is de heer Meer chauffeur/drager bij uitvaartvereniging âDe laatste eerâ in Steenwijk actief. De heer Meer voert bij de uitvaartvereniging alle voortkomende activiteiten uit.

Daarnaast heeft de heer Meer zich zeer ingespannen voor het Shakespearetheater in Diever. De heer Meer heeft vele jaren belangrijke rollen gespeeld en daarnaast is hij nog een viertal jaren lid geweest van het bestuur, waarvan 2 jaren als voorzitter.

Decorandus: de heer Pieter Peters Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Naast mevrouw Ypma-Bekkenhorst heeft ook de heer Peters een passie voor muziek. Naast het zelf bespelen van instrumenten is de heer Peters zeer actief op het bestuurlijke vlak. De heer Peters heeft namelijk vanaf 1981 meerdere bestuursfuncties bekleed bij de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen. In eerste instantie als provinciaal afgevaardigde voor de provincie Drenthe voor de disciplines Harmonie/Fanfare/Brassband, en later als lid van het Algemeen Bestuur met de portefeuille externe zaken. Vanaf 1998 tot heden is de heer Meer lid van het Algemeen Bestuur met de portefeuille voor de disciplines Harmonie/Fanfare/Brassbands.

Naast het lidmaatschap van het Algemeen Bestuur is de heer Meer nog actief geweest in verschillende organisaties die een bepaalde relatie hebben met muziek. Zo is de heer Meer namens de KNFM van 1993 tot en met 1999 lid geweest van het Algemeen Bestuur van de stichting samenwerkende muziekorganisaties in Nederland. Ook is de heer Meer namens de KNFM actief geweest in diverse Commissies van de stichting Unisoni. Dit is een landelijk steuninstituut voor de sector amateurkunst Nederland. Naast deze vertegenwoordigingen heeft de heer Meer zich namens de KNFM ook nog beziggehouden met de organisatie van de Nederlandse Brassband kampioenschappen.

Decorandus: Mevrouw Anna de Vries-Visser Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw de Vries-Visser heeft vele activiteiten verricht voor de Hervormde gemeente. Mevrouw De Vries-Visser is 12 jaar lang ouderling geweest van de Hervormde gemeente.

Naast het ouderling zijn, is mevrouw De Vries-Visser betrokken bij vele, soms minder voor de hand liggende onderwerpen, binnen de Hervormde gemeente. Zo is mevrouw De Vries-Visser vanaf 1994 tot heden lid geweest van de werkgroep homo en kerk van de Protestantse Kerk Meppel en vanaf 1995 is zij voorzitter van deze werkgroep. Het doel van deze werkgroep is homoseksualiteit bespreekbaar maken binnen de kerk door middel van voorlichtingsactiviteiten en het organiseren van zogenaamde roze kerkdiensten.

Naast het voorzitterschap van deze werkgroep is mevrouw De Vries-Visser ook vanaf het begin van de jaren tachtig actief als lid van de werkgroep âkleine nodenâ. Zij is één van de vrijwilligsters van het eerste uur en is voornamelijk betrokken bij de telefoonwacht. Dit betekent dat mevrouw De Vries-Visser coördinerende werkzaamheden verricht wanneer iemand telefonisch om hulp vraagt. Mevrouw De Vries-Visser zorgt er dan voor dat de hulpvraag bij de juiste persoon terechtkomt, zodat deze het probleem kan verhelpen. Mevrouw de Vries-Visser is derhalve al vele jaren actief in de kerk en heeft zich vele jaren ingezet voor de samenleving.