Gemeente Lochem


Regionale ondernemers buigen zich over innovatie.

Ondernemers uit de Stedendriehoek buigen zich vrijdag 25 april in de Gudulakerk in Lochem over het thema 'Permanente innovatie en educatie... de oplossing voor het probleem van morgen'. Iedereen die is geĂŻnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen in het regionale bedrijfsleven is welkom op het middagsymposium dat om 15 uur begint.

De organisatie van de bijeenkomst is in handen van het OndernemersPlatform Stedendriehoek (OPS), waarin VNO-NCW Stedendriehoek, MKB Stedendriehoek en verschillende bedrijvenkringen zitting hebben. In een korte film worden eerst acht projecten en netwerken gepresenteerd die actief zijn met innovatie en 'new business development'. Het betreft onder andere Saxion Kennistransfer, Innovatienetwerk Stedendriehoek, ICT in de Samenleving en Innovateam. Aansluitend gaat professor Frank van Oort, directeur Ruimtelijke Economie van het Ruimtelijk Planbureau, in op de relatie tussen innovatie, kennisnetwerken en economische groei. Burgemeester Frans Spekreijse van de gemeente Lochem, tevens oud-ondernemer, gaat in op de vraag wat overheden kunnen doen om het innoveren voor ondernemers makkelijker te maken. Tevens is in de kerk een informatiemarkt.

Ondernemers Academie

Een ander nieuw initiatief in de regio is de OndernemersAcademie Oost. Deze academie is ontstaan vanuit enkele ondernemingen in Lochem, maar breidt steeds verder uit richting Stedendriehoek, Twente en de Achterhoek. De academie richt zich op ondernemers die hun krachten willen bundelen met anderen en zo het leerproces in de eigen onderneming willen versterken. Permanente vernieuwing vraagt ook om permanente educatie en daarin wil de nieuwe OndernemersAcademie Oost voorzien. Op 23 april werd bekend dat de academie zich vestigt op de eerste verdieping van het oude stadhuis in Lochem. De academie ontvouwt op het symposium in de Gudulakerk officieel haar plannen voor het komende jaar.

Volgens Jur Zandberg, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Stedendriehoek en van het OndernemersPlatform Stedendriehoek ontwikkelen bedrijven in de Stedendriehoek zich goed en hebben ze een sterke exportpositie. "Maar zij kunnen nog meer aan elkaar hebben om vernieuwing binnen de eigen bedrijfsprocessen te realiseren en zo werkgelegenheid te behouden." Een goed voorbeeld op dit gebied is volgens hem de samenwerking van Nefit, Weweler en Tauw in het Innovatienetwerk Stedendriehoek. Dit open netwerk verwijst ondernemers op basis van behoefte door naar specifieke kennisnetwerken. "Dergelijke initiatieven kunnen de concurrentiepositie van het regionale bedrijfsleven alleen maar verbeteren," stelt Zandberg. 'Wel is het zaak dat het midden- en kleinbedrijf meeprofiteert."