Nederlandse en Malagasy jongeren knappen lepraziekenhuis op
03/04/2008 11:30
De Lepra Stichting
Tien Nederlandse jongeren vertrekken eind april ruim twee weken naar Madagaskar. Daar ontmoeten ze lokale leeftijdsgenoten, met wie ze een lepraziekenhuis zullen opknappen aan de westkust van het Afrikaanse eiland.
Op www.DurfJijMee.nl meldden zich eind 2007 250 jongeren aan (18-25 jaar). Zij gingen aan de slag met opdrachten als het werven van supporters, een Franse test, een motivatie en de lepratest. De beste 25 werden uitgenodigd voor de laatste selectieronde: het gesprek.
Deelnemers
De winnaars van de wedstrijd zijn Thijs Haverman (Amsterdam), Evelien Hulshof (Nijmegen), Ralf Jägers (Kerkrade), Jantien Kwekkeboom (Amsterdam), Vera Linthorst (Groningen), Marleen Mooij (Amsterdam), Kim Tacke (Arnhem), Maud Weide (Amsterdam), Camiel Welling (Amsterdam) en Sara de Wit (Amsterdam). Zij staan te popelen om te vertrekken.
Overstroming na cyclonen
Het lepraziekenhuis Bekoaka, aan de westkust van Madagaskar, is in 2004 getroffen door een overstroming en dat is nog overal te zien. De vloeren zijn brokkelig, overal bladdert er verf van de muren en de gastenverblijven zijn onbewoonbaar geworden. Na de cyclonen Fame en Ivan in februari dit jaar heeft het gebied opnieuw dagenlang onder water gestaan.
"De patiënten reizen soms honderden kilometers om hier te komen. Hun familie moet een plekje hebben om te slapen. Er moet dringend iets gebeuren, maar ik heb geen geld voor arbeiders en bouwmateriaal," vertelt dokter Roseline, die leiding geeft in het ziekenhuis.
Samenleven met leprapatiënten
"Door de jongeren samen gedurende de twee weken te laten leven met de patiënten, laten we meteen zien dat het niet gevaarlijk is om met leprapatiënten om te gaan. En dat is belangrijker dan je misschien denkt. Veel leprapatiënten durven namelijk niet meer naar huis, omdat ze bang zijn dat hun familie en bekenden niets meer van ze willen weten", aldus dokter Roseline.
Op Madagaskar betekent de diagnose lepra meer dan een tijdlang pillen slikken. Vaak verstoten familie en kennissen de patiënt uit angst voor besmetting. En indien niet tijdig wordt ingegrepen, is de kans op verminkingen groot. De jongeren kunnen iedereen laten weten dat je niet bang hoeft te zijn voor een leprapatiënt. En dat goede opvang en verzorging een wereld van verschil kan maken.
Subsidie
DurfJijMee / ChangeALife is een initiatief van de Leprastichting. Met deze wedstrijd wil de Leprastichting jonge mensen en hun omgeving bekend maken met ontwikkelingssamenwerking in het algemeen en leprabestrijding in het bijzonder.
Om dit project mogelijk te maken ontvangt de Leprastichting subsidie van Xplore. Xplore is een subsidieprogramma voor jongeren van 12 tot 30 jaar. Via Xplore kunnen jongeren uitwisselingen opzetten en stage lopen in ontwikkelingslanden. Om zelf te zien hoe het daar aan toe gaat. Om te zien waarom ontwikkelingssamenwerking belangrijk is. En om die boodschap door te geven aan andere Nederlanders. Want deelnemende jongeren verplichten zich om na hun verblijf in het ontwikkelingsland in Nederland hun bevindingen te delen.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
http://www.durfjijmee.nl