Gemeente Utrecht
Bijenkast óp stadhuis: Bee there!
Hoe zoet smaakt de wijk Kanaleneiland? En Wittevrouwen? Tijdens Festival a/d Werf presenteert de Franse imker-kunstenaar Olivier Darné de smaakkaart van Utrecht. Bijzonder, omdat hij is samengesteld door bijenvolken die op vijf locaties in de stad honing verzamelen. De verschillende soorten en smaken wijkhoning zijn een metafoor voor de culturele diversiteit van de stad. Eén bijenkast staat, onzichtbaar voor het publiek, op het dak van het stadhuis.
Olivier Darné vroeg zich twaalf jaar geleden af wat er wat er zou gebeuren als je bijen zou uitnodigen in de hedendaagse stad. En wat blijkt: ze produceren niet alleen meer honing dan op het platteland, de zoetigheid is ook nog eens rijker van smaak door de diversiteit aan planten, bomen en bloemen. "Het gaat mij niet om de hoeveelheid honing of om het houden van bijen als hobby. Ik wil het via de bijen hebben over de mensen in een stad. Bijen zijn voor mij een metafoor van de culturele diversiteit van de stad. Ze eten de stad, doen zich te goed aan de diversiteit en geven Miel Béton, betonhoning, terug. Eigenlijk zit in zo'n klein potje de hele verscheidenheid van die grote stad."
Twee locaties met bijenkasten zijn toegankelijk voor het publiek: Griftsteede in het Griftpark en ontmoetingshuis De zoete Inval op de Mariaplaats. In het ontmoetingshuis vinden ook debatten over diversiteit plaats. Deze zijn mede georganiseerd door Tumult. De andere locaties - Zuilen, Kanaleneiland, Leidsche Rijn en het stadhuis -, zijn niet toegankelijk voor publiek. De chefkok van restaurant Luce serveert heerlijke maaltijden in het ontmoetingshuis waarin de verzamelde Utrechtse honing is verwerkt.
Op donderdag 24 april, rond de klok van vijf uur, wordt de bijenkast op het stadhuis geplaatst.