Ingezonden persbericht


Slechts 68% Nederlanders gelukkig
Temperen ziekmakende woningen het geluk van Nederlanders?

Slechts 68% van de 170.000 deelnemers aan het online onderzoek van www.21minuten.nl geeft aan gelukkig te zijn. De gemeente Opmeer komt in dit onderzoek naar voren met het hoogste percentage gelukkige inwoners (95%). Beide percentages zijn opmerkelijk. Voor zover bekend is tot op heden nog geen verklaring gegeven voor het lage percentage Nederlanders dat aangeeft gelukkig te zijn noch voor het hoge percentage in Opmeer. Wel heeft de opmerkelijke score van Opmeer een cartoon opgeleverd waarop bootvluchtelingen zijn te zien die met een kaart van Nederland naarstig op zoek zijn naar de ligging van de gemeente Opmeer (link). Het onderzoek werd gehouden tussen 20 september en 31 oktober 2006 en is tot dusver het grootste online onderzoek ooit gehouden.

Hypothese voor het lage percentage gelukkige Nederlanders. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat de meest bepalende factor voor geluk de gezondheid is. De hypothese voor het lage landelijke percentage (68%) is daarom gebaseerd op de volgende feiten:


* Het geografische overzicht van het percentage mensen dat aangeeft gelukkig te zijn (link naar kaart van 21minuten.nl) is weliswaar gebaseerd op indeling in provincies, maar vertoont opvallende overeenkomsten met een indeling in klimaatklassen voor huisstofmijten. Kustgebieden worden gekenmerkt door hogere allergeenconcentraties dan gebieden verder landinwaarts.
* Veel Nederlanders hebben een of andere vorm van allergie voor huisstofmijt. Het gaat hier niet alleen om Astma, maar ook om COPD, eczeem, neusirritaties en meer.
* De onderzoeksperiode (20 sept tot 31 oktober) behoort tot het seizoen met de hoogste allergeenconcentratie in de woonkamer. (link) Dit is ook de periode dat de wachtkamers van de huisartsen zich vullen met patiënten met huisstofmijt gerelateerde klachten.
* In zeer veel Nederlandse woningen komen hoge tot exorbitant hoge allergeenconcentraties voor (link).

Het is aannemelijk dat het grote aantal Nederlanders met gezondheidsklachten als gevolg van huisstofmijtallergeen een negatieve invloed heeft gehad op het percentage dat aangeeft gelukkig te zijn. Het is zeer wel mogelijk dat wanneer het onderzoek gehouden zou zijn in een andere periode het percentage gelukkige Nederlanders hoger zou zijn geweest.

Hypothese voor het hoge percentage gelukkige Nederlanders in Opmeer. Het Gemeentelijk Woningbedrijf Opmeer heeft een isolatieplan uitgevoerd waarover de huurders zeer tevreden zijn (link). De bewoners spreken over meer comfort en minder schimmel. Met name dat laatste is opmerkelijk omdat er geen mechanische ventilatievoorzieningen zijn getroffen. Na uitvoering van veel isolatieplannen nemen de klachten over schimmel juist toe in plaats van af, ook als wel extra ventilatievoorzieningen zijn getroffen. Wat heeft Opmeer anders gedaan? Het Woningbedrijf heeft als basis voor aal plannen gekozen voor een totale aanpak van de kruipruimte met een innovatief systeem, waarbij uitsluiten duurzame materialen worden gebruikt die voorzien zijn van het DUBO-Keur. (link). Daarbij worden met Bodemfolie een kurkdroge kruipruimtes gecreëerd en een zeer goede vloerisolatie toegepast (Rd>3,80) m²K/W). Voordelen van deze vloerisolatie boven andere isolaties is dat hierbij ook de randen van de vloer warmer worden en dat de isolatie droog blijft in de kruipruimte. Dankzij de veel warmere en daardoor drogere vloer inclusief de randen en de volledige eliminatie van vocht uit de kruipruimte krijgen huisstofmijten nauwelijks nog de kans de winterperiode te overleven (link). Dit leidt tot significant lagere allergeenconcentraties in de vloerbedekking. Het positieve, merkbare effect dat de huurders ondervonden, vertelde zich al snel door naar de particuliere huiseigenaren. Veel van hen hebben inmiddels dezelfde aanpak gevolgd. Opmeer heeft daardoor het grootste aandeel allergeenarme woningen van Nederland. Mensen die niet gehinderd worden door kwalen of kwaaltjes zijn eerder geneigd aan te geven dat ze gelukkiger zijn dan mensen die wel problemen met hun gezondheid ondervinden. Dit zou voor een deel de hoge score van de gemeente Opmeer kunnen verklaren.

Na de vocht- schimmel- en gezondheidsproblemen die volgden op eerdere isolatiecampagnes en de recente discussie over een ongezond binnenklimaat in energiezuinige woningen is het een verademing dat het weldegelijk mogelijk blijkt energiezuinigheid en gezondheid te combineren. Het Gemeentelijk Woningbedrijf Opmeer heeft duidelijk bewezen dat met eenvoudige middelen en lage kosten een besparingsplan gerealiseerd kan worden dat leidt tot energiezuinige en gezondere woningen en een hoge tevredenheid bij de bewoners. Het onderzoek van 21minuten.nl geeft bovendien de indicatie dat de mensen in gezondere woningen ook gelukkiger zijn.