Gemeente Tytsjerksteradiel


11 april 2008

Burgum, 11 april 2008
PB 2008 / 026

Tytsjerksteradiel neemt maatregelen tegen armoedeval

De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel besluit op 24 april over een nieuw minimabeleid. In dit beleid is specifiek aandacht voor het voorkomen van de zgn. "armoedeval" en voor kinderen uit minimagezinnen. Daarbij sluit de gemeente aan bij de ambities die het Rijk heeft verwoord in het actieprogramma "Iedereen doet mee".

Armoedeval
Veel mensen die vanuit de bijstand aan het werk gaan krijgen te maken met de zgn. "armoedeval". Doordat zij meer inkomsten krijgen vervalt het recht op bijvoorbeeld langdurigheidstoeslag, bijzondere bijstand of andere tegemoetkomingen. In Tytsjerksteradiel kennen inwoners een armoedeval wanneer zij meer gaan verdienen dan 110% van de bijstandsnorm. De gemeente wil de inkomensnorm ophogen naar 125% van het bijstandsniveau, zodat ook gezinnen met een klein inkomen uit werk nog gebruik kunnen maken van minimaregelingen.

Collectieve ziektekostenverzekering
Tytsjerksteradiel verhoogt de inkomensgrens voor de collectieve ziektekostenverzekering van 110% naar 125%. Mensen die binnen deze norm vallen krijgen een korting op de basisverzekering. Daarnaast wordt de aanvullende verzekering volledig vergoed.

Kinderen uit minimagezinnen
Gemeente Tytsjerksteradiel wil kinderen uit minimagezinnen stimuleren zich te ontwikkelen. Gezinnen met kinderen die voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaan krijgen een vergoeding van maximaal ¤ 250,- voor schoolkosten. Daarnaast krijgen gezinnen waarvan het oudste kind voor het eerst naar de middelbare school gaat een computer. Ook dit geldt voor gezinnen met een inkomen tot 125% van de bijstandsnorm.

Overige maatregelen
Naast de bovengenoemde maatregelen kende Tytsjerksteradiel al een groot aantal maatregelen om de minima in de gemeente te stimuleren volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Zo is er de bijzondere bijstand, de landurigheidstoeslag, de regeling chronisch zieken, gehandicapten en ouderen met een zorgbehoefte, de reductieregeling en schuldhulpverlening (zie ook www.t-diel.nl voor meer informatie). Daarnaast is de drempel om gebruik te maken van de voorzieningen zo laag mogelijk gemaakt. Inwoners met een minimuminkomen kunnen de minimaregelingen via één aanvraagformulier tegelijk aanvragen. Per 1 januari is gestart met het "klaar-terwijl-u-wacht"-principe. Een aanvraag voor minimaregelingen wordt binnen 15 minuten volledig afgerond en de vergoeding wordt binnen een week betaald. Verder wordt de doelgroep via verschillende media gewezen op het bestaan van de regelingen.