KNHS

terug

WB Gothenburg: feiten en cijfers
24 april 2008

GOTHENBURG (KNHS) - In totaal staan voor de eerste kwalificatiewedstrijd (donderdag) 39 combinaties afkomstig uit 19 landen op de startlijst. De USA is met maar liefst 10 ruiters lijstaanvoerder, gevolgd door de Zweden en de Duitsers, die ieder met vier ruiters aan de start komen. Nederland heeft drie combinaties in de strijd van de finale van de wereldbeker wedstrijd voor springruiters: Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Milano, Harrie Smolders (Lage Mierde) met Exquis Oliver Q en Albert Zoer (Echten) met Okidoki.

België, Canada en Zwitserland hebben ieder twee ruiters onder de deelnemers. En Groot-Brittannië, Finland, Frankrijk, Estland, Rusland, Nieuw-Zeeland, Spanje, Zuid-Afrika, Japan, Polen, de Verenigde Arabische Emiraten en Ierland zijn allen met één ruiter vertegenwoordigd. Met ruiters uit 19 landen wordt het record van Milaan 2004 en Kuala Lumpur 2006 geëvenaard.

Kijkend naar de paarden zien we dat het Nederlandse KWPN met maar liefst tien fokproducten in de openingswedstrijd van de finale vertegenwoordigd is. Het Belgische BWP volgt met zes, terwijl Holsteinse fokkers vijf fokproducten van start zien gaan in de eerste wedstrijd. Het Zweedse Warmbloed Paardenstamboek (SWB), het Selle Français en het Hannoveraanse Stamboek en Westfalen zijn ieder met drie paarden vertegenwoordgd. Oldenburg en Westfalen hebben twee fokproducten aan de start en Baden Würtenberg, Studbook Zangersheide en Ierland brengen ieder één paard in de strijd. Het 39ste paard is een volbloed en dat is Top Gear van de Japanner Takamichi Mashiama.

Deze editie is de 30ste wereldbeker finale voor springruiters sinds 1979. In dat jaar was het Gothenburgse Scandinavium ook de plaats waar deze finale werd verreden. Toen was het prijzenbedrag in de World Cup omgerekend 25.000,-- euro en het totale prijzenbedrag wat toen beschikbaar was, inclusief het prijzengeld voor de bijrubrieken, bedroeg 40.000,-- euro. Nu is het prijzengeld voor de wereldbeker finale inmiddels gestegen naar de som van 625.000,-- euro. In totaal is er nu voor de springruiters een bedrag te verdelen, dus inclusief de bijrubrieken, van ruim 850.000,-- euro. Daarmee is het prijzengeld in de Zweedse havenstad maar liefst 21 maal over de kop gegaan in die 30 jaar.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.goteborghorseshow.se
Uitslagen zijn ook live te volgen op: www.scg-nl.nl

Programma:

Donderdag 24 april: 18.00 uur, openingsceremonie en aansluitend 1e kwalificatie
Vrijdag 25 april: 18.00, 2e kwalificatie
Zondag 27 april: 13.00 uur, 3e kwalificatie - 1e ronde 15.00 uur, 3e kwalificatie - 2e ronde (ca. 20 ruiters) ca. 16.30, prijsuitreiking