D66

Zorg voor duurzame productie van biobrandstof

24 april 2008

De minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven (CDA) is teruggefloten door de Tweede Kamer door een motie van D66 te steunen. Dat bleek tijdens het debat in de Kamer over biobrandstoffen.

Van der Hoeven had een raamovereenkomst met Brazilië gesloten over de gezamenlijke stimulering van biobrandstoffen. Maar daarin stonden geen harde afspraken over de criteria voor de productie van de grondstoffen. D66-Kamerlid Boris van der Ham: "De minister kon niet garanderen dat de duurzaamheideisen van die biobrandstoffen aan de Nederlandse criteria voldoen. Dat kan natuurlijk niet."

Volgens Van der Hoeven hoeft dat niet. Ze moet nog met Brazilië onderhandelen over de uitwerking van de raamovereenkomst. Volgens Cramer zijn de door het kabinet gehanteerde Cramer-criteria die over milieu- en sociale effecten bij de productie daarbij het uitgangspunt. Van der Hoeven wil zich wel inspannen voor dat resultaat, maar weigerde zich vast te leggen op een zogenoemde resultaatsverplichting. Dat schoot bij de Kamer in het verkeerde keelgat. Een brede meerderheid van CDA, PvdA, ChristenUnie, VVD, GroenLinks en D66 neemt er geen genoegen mee. "Het gaat om een Nederlands-Braziliaans akkoord en dat moet aan de Nederlandse eisen voldoen", aldus Van der Ham
---