Schoolkinderen leggen bloemen bij joods kindermonument in Museon
24/04/2008 16:55
Museon
Schoolkinderen leggen bloemen bij joods kindermonument in Museon
Vandaag hebben kinderen van de Jan van Nassauschool uit Den Haag bloemen gelegd bij het joods kindermonument in het Museon in Den Haag. Het monument vormt een herinnering aan de 1692 joodse kinderen uit Den Haag die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.
De kinderen lazen in het Museon zelfgemaakte gedichten voor. Ze interviewden ook een 'ooggetuige' van de Tweede Wereldoorlog. Betty Fiszbajn was vier jaar toen de Tweede Wereldoorlog begon. Haar vader en moeder en Betty duiken in 1942 onder, maar verraad maakt hieraan een einde. Het gezin wordt gevangen genomen en vervoerd naar de Hollandse Schouwburg. Vanuit deze plek starten de transporten naar de concentratiekampen. Haar ouders kunnen Betty uit de crèche tegenover de Schouwburg laten smokkelen en vertellen Betty dat zij mee moet gaan. Zelf ontkomen zij niet aan het transport naar Sobibor, waar ze worden vermoord. Betty komt terecht bij de familie Heckmans in Limburg, dat aan de omgeving vertelt dat Betty's ouders bij het bombardement op Rotterdam zijn omgekomen. Het is een tijd vol spanning. Na de oorlog komt Betty terecht in een joods pleeggezin in Amsterdam, maar ze houdt altijd contact met de Limburgse familie Heckmans.
Joods kindermonument
De Jan van Nassauschool uit de Gouwestraat heeft enkele jaren geleden het joods kindermonument geadopteerd. Adopteer een Monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt 'adopteren'. Aan de hand van dit monument leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen. De herdenking in het Museon was mede mogelijk door steun van Stichting Levi Lassen.
Het joods kindermonument herinnert aan het rampjaar 1942, waarin de joodse kinderen uit Den Haag werden weggevoerd. Het overgrote deel van die kinderen kwam nooit terug. De namen van 1692 kinderen zijn in 1985 door Kitty Coster uitgezocht. Het ontwerp is van de Haagse beeldhouwer Theo van der Nahmer. Bij de afbraak van de joodse lagere school in de Bezemstraat (nu het Rabbijn Maarssenplein) in Den Haag is deze plaquette aan het Museon geschonken. De plaquette maakt onderdeel uit van de tentoonstelling 'Kind in Oorlog'.
Tentoonstelling 'Kind in oorlog'
In deze expositie wordt de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief
van kinderen belicht. Hoe was het om kind te zijn in oorlogstijd? Wat kon een kind wel en niet
begrijpen? Welke invloed had de oorlog op hun dagelijkse leven? Antwoorden op deze vragen
zijn terug te vinden in verhalen, voorwerpen, foto's, filmfragmenten en documenten van 34
bekende en onbekende mensen, die kind waren toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Zij laten
zeer dierbare voorwerpen zien die hun waarde meestal niet danken aan hun uitzonderlijke
schoonheid maar aan de verhalen en herinneringen die erachter schuil gaan.
Samenwerking
'Kind in oorlog' is tot stand gekomen in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport en Fonds 1818.
Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl
www.museon.nl
Museon
Onder het motto 'Speelruimte voor kennis' wil het Museon door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon richt zich op kennisoverdracht op het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
http://www.museon.nl