Gemeente Den Haag

GGD rijdt met TBC-bus naar de risicogroepen

Tuberculosebestrijding in de regio Haaglanden is één van de kerntaken van de GGD Den Haag. De actieve opsporing van tuberculose bij risicogroepen is daar een onderdeel van. Een belangrijk nieuw instrument hierbij is de Mobiele Röntgen Unit (MRU) ofwel de tbc-bus.

Mobiele TBC bus De TBC-bus past in het beleid om risicogroepen actief te benaderen in de regio Haaglanden en is bedoeld voor ondermeer screening van gedetineerden in de gevangenissen van Scheveningen, Alphen a/d Rijn en Zoetermeer. Dak- en thuislozen en druggebruikers vormen een andere risicogroep die ook met de bus gescreend kunnen worden. Daarnaast kunnen ook het reguliere tbc-onderzoek en grootschalige contactonderzoeken in geval van een tbc-uitbraak bij de GGD met de eigen bus plaatsvinden.

Tuberculose is naast aids en malaria de dodelijkste infectieziekte ter wereld. Op dit moment ontwikkelt tbc zich door resistentie tegen de beschikbare geneesmiddelen als een gevaarlijke infectieziekte in met name de Oostbloklanden en Afrika.
röntgen apparatuur in de mobiele TBC bus Ook in Nederland is tuberculose anno 2008 nog niet weg, hoewel het aantal patiënten nog nooit zo laag is geweest. In de regio Haaglanden fluctueert het aantal personen bij wie tuberculose wordt vastgesteld al sinds 1970 tussen de 100 en 150 patiënten per jaar. Actuele cijfers over de ontwikkeling van tuberculose in de regio Haaglanden staan opgenomen in het nieuwste tuberculose-jaarverslag dat ook tijdens de bijeenkomst op 22 april gepresenteerd wordt.

Door preventie, screening, bestrijding van uitbraken én behandeling van mensen met tbc wordt de ziekte in Nederland verder teruggedrongen. Met de ingebruikname van de TBC-bus wordt een nieuwe stap gezet in de bestrijding van tuberculose in de stad en in de regio Haaglanden.