Mensen beter op de hoogte van het partnerpensioen
24/04/2008 10:23
Stichting Pensioenkijker
Mensen blijken iets beter te weten waar de partner en de kinderen van moeten leven na overlijden. Eén op de vier mensen is daarvan op de hoogte. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Stichting Pensioenkijker.nl.
Stichting Pensioenkijker.nl -waarin maatschappelijke organisaties, pensioenfondsen en verzekeraars nauw samenwerken -laat ieder jaar, door CentERdata, een onderzoeksbureau verbonden aan de Universiteit van Tilburg, een onderzoek uitvoeren naar het pensioenbewustzijn. Het vierde onderzoek is afgerond in april 2008.
Hoogte partnerpensioen
Uit onderzoek van de Stichting Pensioenkijker.nl blijkt dat in 2008 één op de vier mensen aangeeft goed te weten waar de partner en kinderen van moeten leven in geval van overlijden. Deze groep bestaat voor 51% uit mannen en 49% uit vrouwen. Blijkbaar praat men in het gezin in toenemende mate over dit onderwerp. Verleden jaar was nog slechts één op de vijf mensen hiervan op de hoogte. 'Wij zijn blij met die toename' Aldus Elske ter Veld, voorzitter van de Stichting Pensioenkijker.nl. 'Maar we blijven proberen er voor te zorgen dat mensen méér aandacht hebben voor de financiële situatie na overlijden.' Gepensioneerden blijken beter op de hoogte van het inkomen van de partner na overlijden. Ongeveer de helft van de gepensioneerden geeft aan daar goed van op de hoogte te zijn.
Waar leeft men van na pensionering?
Uit het onderzoek van Pensioenkijker.nl blijkt ook dat hoe langer hoe meer mensen na hun pensionering niet alleen leven van de AOW en het aanvullend pensioen maar ook van lijfrentepolissen of door intering op het vermogen. Mensen die al met pensioen zijn, geven aan te leven van hun AOW en pensioen. Opvallend is dat mensen die nog niet met pensioen zijn aangeven dat het inkomen na pensionering ook afkomstig is uit lijfrentepolissen en intering op vermogen. Dit geldt vooral voor hoogopgeleide mannen met een hoog inkomen.
Wat kost pensioen?
Net als voorgaande jaren blijkt uit het onderzoek dat mensen hun bijdrage aan het pensioen veel te laag inschatten. Op de vraag welk percentage van het inkomen wordt besteed aan pensioen en AOW geeft meer dan de helft van de mensen aan dat minder dan 10% wordt besteed aan pensioen en AOW. 23% meent zelfs de helft dat minder dan 5% aan AOW en pensioen wordt besteed. Dit is niet juist. De AOW-premie alleen al bedraagt 17,9% tot een bepaald inkomen. Daarnaast moeten mensen meestal ook een eigen bijdrage betalen voor het pensioen uit het werk.
Naamsbekendheid van www.pensioenkijker.nl neemt fors toe
Op de vraag Hebt u wel eens iets gehoord, gezien of gelezen van de website www.pensioenkijker.nl? antwoordt 16% Ja. Dit was vorige jaar nog 11% zodat een toename van meer dan 45% is gerealiseerd. Opvallend is dat deze groep van personen die pensioenkijker.nl kent vooral uit mannen bestaat (62%).
Pensioenkijker.nl blijft bezorgd over het gebrek aan pensioenbewustzijn
De Stichting Pensioenkijker.nl is blij dat er iets meer belangstelling is voor pensioen. Toch hamert de Stichting erop dat het beslist belangrijk is om op bepaalde momenten na te denken over pensioen. Bijvoorbeeld bij een baanwissel of wanneer men in deeltijd gaat werken. Voorzitter Elske ter Veld van de Stichting Pensioenkijker.nl: "Mensen gaan er te makkelijk vanuit dat het allemaal wel goed geregeld wordt." Uit het onderzoek blijkt dat het vooral de groep 45-plussers is die over het eigen pensioen nadenkt.
Aan de Stichting Pensioenkijker.nl nemen de volgende organisaties deel: CNV, CNV Jongeren, Consumentenbond, CSO, E-Quality, FNV, FNV Vrouwenbond, MHP, MKB Nederland, NBVA, Nibud, Ombudsman Pensioenen, Sociale Verzekeringsbank, SPO Pensioenopleidingen, Stichting de Ombudsman, Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen, Unie van Beroepspensioenfondsen, Verbond van Verzekeraars, Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen en VNO-NCW.
De Stichting Pensioenkijker.nl zorgt dat Nederlanders gaan nadenken over pensioen. Ook maken we pensioen begrijpelijker. Daarnaast geven we objectieve informatie over pensioen.
http://www.pensioenkijker.nl/smartsite.dws?id=176