UMC Utrecht


Witte bloedcellen zichtbaar op MRI

Het is mogelijk witte bloedcellen, zoals monocyten, zichtbaar te maken met magnetic resonance imaging (MRI). Dat laat Raoul Oude Engberink zien in zijn proefschrift.

Om de monocyten te visualiseren gebruikte Oude Engberink ijzeroxide deeltjes. Monocyten nemen deze deeltjes op, veroorzaken daadoor een verstoring in het magneetveld en worden zichtbaar op een MRI scan. Het onderzoek in een diermodel van multiple sclerose heeft aangetoond dat het mogelijk is om monocyten, die ijzeroxide deeltjes hebben opgenomen, te volgen met MRI op het moment dat ze een onstekingsgebied in de hersenen binnendringen.

De cellen van het afweersysteem, witte bloedcellen, en de stoffen die zij produceren zijn verantwoordelijk voor hersenweefselschade bij de ziekte multiple sclerose (MS). Witte bloedcellen dringen het hersenweefsel binnen en beschadigen het myeline (de isolerende laag om de zenuwen), waardoor de zenuwen signalen niet goed kunnen doorgeven. Op den duur kan ook de zenuw zelf beschadigd raken. Om MS te kunnen behandelen is het belangrijk om het ziekteproces te begrijpen, zodat hierop ingegrepen kan worden.

Raoul Oude Engberink promoveert op 24 april aan de Universiteit Utrecht.
donderdag 24 april 2008