Gemeente Woudrichem

mantelzorgsoos rondom kankerpatiënten

Op donderdag 24 april vindt een Mantelzorgsoos plaats in de gemeente Woudrichem in seniorencomplex De Nijenburcht, Koperwiek 51 te Rijswijk. De Mantelzorgsoos is bestemd voor mantelzorgers, verzorgden, maar óók voor iedere andere belangstellende. De avond is gratis toegankelijk en duurt van 19.00 tot ca. 22.00 uur. Het thema van deze bijeenkomst is de mantelzorg rondom kankerpatiënten. De heer Arie Wezemer interviewt het echtpaar Evers. Bij Jack Evers werd in mei 2006 leukemie geconstateerd, hij is dan 39 jaar. Zijn echtgenote Helga beschrijft in haar boek Van Kanker naar Kanjer het hele traject van de diagnose tot het uiteindelijke herstel. Doelstelling van de mantelzorgsoos is lotgenotencontact, ondersteuning, informatie over een thema en bovenal een genoeglijke avond. De organisatie is in handen van HOOM Hulp & Ondersteuning Op Maat, Bibliotheken Altena en Stichting Welzijn Ouderen Woudrichem.

Nadere informatie: Wilma Pennings, 0168-356555, wpennings@hoomondersteunking.nl. Kijk ook op: www.bibliotheekaltena.nl en op www.vankankernaarkanjer.nl.

Mantelzorgsoos

De Mantelzorgsoos zet steeds de deuren open voor mantelzorgers en degene(n) voor wie zij zorgen: vrienden of familie. Ook andere belangstellenden, zoals vrijwilligers en medewerkers van verwijzende instanties zijn natuurlijk van harte welkom. HOOM Hulp & Ondersteuning Op Maat wil met het organiseren van deze avonden ondersteuning bieden, informatie verschaffen, maar vooral ook lotgenoten met elkaar in contact brengen, zodat ervaringen uitgewisseld kunnen worden: een avondje ontspannen in een vaak zware tijd.

Kanker

Het onderwerp van deze avond is zeker niet lichtvoetig te noemen, maar heel veel mensen hebben ermee te maken: jaarlijks wordt bij 73.000 mensen de diagnose kanker gesteld en het is inmiddels de tweede doodsoorzaak in Nederland. Een dergelijke mededeling bij de arts zorgt voor veel angst en chaos. Door kanker als thema te kiezen voor deze mantelzorgsoos hopen de organisatoren dit vaak toch beladen onderwerp bespreekbaar te maken.

Van Kanker naar Kanjer

Jack Evers (dan 39 jaar) gaat op 8 mei 2006 even langs de huisarts vanwege aften in zijn mond. Hij verwacht een pilletje te krijgen, maar een dag later wordt leukemie geconstateerd. Zijn vrouw Helga beschrijft in Van Kanker naar Kanjer het hele zware traject van diagnose tot in dit geval een uiteindelijk herstel. Wat betekent het om kanker te hebben en hoe ga je ermee om?

Wat betekent het voor de partner? Het boek is vooral voor lotgenoten herkenbaar: ze zullen er hoop en kracht uit kunnen putten. Het boek van het echtpaar Evers is op deze avond te koop (± 16,00).

Organisatoren: HOOM, Bibliotheken Altena, WOW

HOOM Hulp & Ondersteuning Op Maat is er voor iedereen die in zijn of haar thuissituatie hulp of zorg nodig heeft, of juist die hulp gééft. Steeds meer mensen zorgen voor een naaste, die vanwege gezondheidsproblemen niet meer voor zichzelf kan zorgen. Zij zijn - vaak ongemerkt - mantelzorger geworden. Deze zorg wordt vrijwillig en niet beroepsmatig verleend en komt naast bezigheden zoals werk of studie. HOOM helpt mantelzorgers bij het zorgen, door het bieden van informatie, advies en ondersteuning. Wilma Pennings is de contactpersoon voor o.a. het Land van Heusden en Altena (0168-356555).

Mede-organisatoren zijn Bibliotheken Altena en Stichting Welzijn Ouderen Woudrichem (WOW). De bibliotheek staat middenin de samenleving. Op deze avond zullen nieuwe diensten en producten worden getoond, en een breed scala aan informatieve boeken en ervaringsverhalen. WOW biedt de locatie en treedt in de gemeente Woudrichem o.a. op als ondersteuner van ouderen in de brede zin van het woord.

Roparun

Interviewer van Jack en Helga Evers is Arie Wezemer. Hij is actief betrokken bij Roparun, een loopevenement van 530 km waarbij mensen in teamverband een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Het wordt ook wel het avontuur voor het leven genoemd. Motto is: leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. Alle betrokkenen zijn vrijwilligers, van bestuursleden tot verzorgers. Naast een sportieve inspanning moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het doel. Dit wordt gedaan door het organiseren van allerlei acties, zoals autos wassen, boodschappen doen, etc. De opbrengsten gaan allemaal naar goede doelen, zoals Familiehuis Daniël den Hoed Kliniek, het opzetten van Hospices, aanschaf van speciale apparatuur in diverse ziekenhuizen in Nederland. Kijk verder op:

www.roparun.nl