ISSO



Energielabel; stand van zaken!

HET ENERGIELABEL DE EERSTE, VERPLICHTE STAP NAAR ENERGIEBESPARING

Op 24 april aanstaande organiseert ISSO een seminar over de stand van zaken rondom het energielabel. Sinds 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen en andere gebouwen bij verkoop of verhuur van het pand een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Alleen gecertificeerde bedrijven (volgens BRL9500) kunnen deze energielabels rechtsgeldig opstellen en afgeven.

Twijfels wegnemen
Eind vorig jaar ontstond er echter enige ophef toen bleek dat, door verschillende interpretatie van opnamegegevens, de uitvoering bij het verstrekken van energielabels van woningen soms niet even zorgvuldig en eensluidend gebeurde. De kwaliteit van de gecertificeerde bedrijven werd daarbij ter discussie gesteld. In overleg met het ministerie van VROM en met marktpartijen is toen vastgesteld dat een aantal verbetermaatregelen nodig zijn:

- Invoering van een verplichte eindtoets voor alle deskundigen die bij de opname van de gebouwgegevens en de afgifte van het Energielabel betrokken zijn.

- Versnelling van de controle op de afgegeven labels door de Certificerende Instellingen (CIs).

- Helderheid ten aanzien van een klachtenregeling.
- Helderheid ten aanzien van de door de EPA-adviseur ingevoerde opnamegegevens.

Toelichting door diverse partijen
Tijdens het seminar krijgen de aanwezigen een toelichting op de huidige stand van zaken rondom het energielabel. Het ministerie van VROM zal daar ingaan op het doel van de wettelijke verplichting van het energielabel en het vertrouwen dat zij in de praktijk van het labelen heeft. Het energielabel is een opstap naar het Maatwerkadvies dat de burger uiteindelijk moet aanzetten tot het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Deze vervolgactie is essentieel voor de realisatie van de kabinetdoelstellingen inzake CO2 en energiebesparing. ISSO zal tijdens het seminar praktijkervaringen rondom het opnemen van het gebouw ten behoeve van het label toelichten. Tegen welke zaken lopen de adviseurs in de praktijk aan bij een certificaatopname? Ook zal ISSO ingaan op de mogelijke aanpassing van publicatie 82.1 Handleiding EPA-W Energieprestatiecertificaat. KBI zal de aanwijzing op de BRL9500 toelichten. Uneto-VNI is aanwezig om een toelichting te geven op het plan Meer met Minder, een plan van aanpak, opgesteld met onder meer Bouwend Nederland, gericht op grootschalig energiebesparing in de bestaande bouw te realiseren.

Corporaties en ontwikkelaar
Tijdens het seminar zijn ook vertegenwoordigers van woningbouwverenigingen aanwezig om hun visie op en motivatie voor het energielabel te geven. Zo heeft woningcorporatie Vestia het plan opgevat om bij iedere mutatie een energielabel af te geven. Daarbij is het afgeven van het energielabel alleen niet voldoende. Vestia zal tevens een veiligheidskeuring uitvoeren. Woningbouwvereniging Woonbron heeft de ambitie om zelf labels af te geven voor haar woningen. Zij beschouwen dit werk als een onderdeel van de activiteiten van de vereniging om tot een duurzaam woningbeheer te komen. Een projectontwikkelaar geeft een toelichting op hun visie om bij de oplevering van elke nieuwbouwwoning het energielabel af te geven.

Programma
13.00 13.30 Ontvangst
13.30 13.35 Welkom en introductie dagvoorzitter 13.35 - 13.40 Opening door de dagvoorzitter - DE Koepel 13.40 14.00 Beleid, stand van zaken en toekomst perspectief ministerie van VROM
14.00 - 14.20 BRL 9500, de richtlijnen, ervaringen,gewenste aanvullingen en verbeteringen Stichting KBI
14.20 - 14.45 Certificaat opname in de praktijk, tips en aanvullingen Kennisinstituut ISSO
14.45 - 15.05 Meer met minder een plan van aanpak bestaande bouw branchevereniging Uneto-VNI
15.05 - 15.35 Pauze
15.35 - 15.55 EPC-verklaring en energielabel projectontwikkelaar 15.55 - 16.15 De waarde van het label voor een woningbouwvereniging woningcorporatie Vestia
16.15 16.35 De waarde van het label voor een woningbouwvereniging woningcorporatie Woonbron
16.35 17.00 Samenvatting, conclusies en sluiting 17.00 - 17.30 Hapje en drankje

Wie kunnen er niet ontbreken?
De bijeenkomst is bestemd voor alle geĂŻnteresseerden in het energielabel. De informatie richt zich in het bijzonder op mensen die in de dagelijkse praktijk al werken of aan de slag gaan met het energielabel. Dit zijn installateurs, adviseurs, makelaars, leidinggevenden, beleidsmakers, projectmanagers, projectleiders, projectontwikkelaars, woningbeheerders, opdrachtgevers, enzovoorts.

Locatie, datum en tijdstip
Het seminar Energielabel; stand van zaken vindt plaats op 24 april 2008, van 13.00 17.30 uur in het Van der Valk Hotel te Nootdorp

Uw investering
De deelnameprijs bedraagt 260,00 per persoon.

Aanmelden
Via het aanmeldormulier kunt u zich aanmelden. Na aanmelding ontvangt u een schriftelijke bevestiging, factuur en routebeschrijving.