Oxfam Novib

Wereldrecord 'De Grootste Les Ooit' gebroken

Het is gelukt. Het wereldrecord 'De Grootste Les Ooit' is gebroken. Meer dan 7,5 miljoen kinderen, volwassenen en leraren volgden op woensdag 23 april tegelijk een les.

Thema: 'Stop uitsluiting - goed onderwijs voor iedereen'. De actie is een initiatief van de Global Campaign for Education.

Met 'De Grootste Les Ooit' vroeg de Global Campaign for Education aandacht voor het belang van onderwijs. Goed onderwijs biedt kindereen in ontwikkelingslanden kans op een menswaardig bestaan. Maar nog steeds gaan 72 miljoen kinderen, vooral meisjes, niet naar school. En nog steeds is de kwaliteit van het onderwijs niet overal goed.

In Nederland gaven leerlingen van basisschool De Vliermeent uit Den Haag het startsein voor een landelijke spreekbeurtmarathon. Daaraan hebben meer dan honderd scholen meegedaan. Volgens de eerste tellingen hebben wereldwijd minstens 7,5 miljoen mensen deelgenomen aan de actie. Het land met het meeste aantal deelnemers - 2,5 miljoen mensen - was Bangladesh.

Shakira
Tal van sterren, staatshoofden en hooggeplaatsten zaten op 23 april ergens ter wereld in de schoolbanken om les te krijgen van kinderen. Een van de beroemdste deelnemers was de Colombiaanse zangeres Shakira. Als erevoorzittter van de Global Action Week lobbyde ze bij de Britse premier Gordon Brown, de president van de Wereldbank Robert Zoellick en het Amerikaanse Congres in Washington.

"Ik vind het zeer inspirerend om te zien hoeveel jonge mensen zich betrokken voelen bij het recht van alle kinderen om naar school te gaan", zei Shakira over de wereldwijde actie.

'De Grootste Les Ooit'was het hoogtepunt in de actieweek van de Global Campaign for Education. Dit netwerk van organisaties organiseert sinds 1999 jaarlijks een onderwijsactieweek. Het doel: regeringen herinneren aan hun belofte dat in 2015 alle kinderen naar school gaan. Eind mei is bekend met hoeveel mensen het wereldrecord 'De Grootste Les Ooit' precies is gebroken.