KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

23-4-2008

Bahamas 2008: Wereldkampioenschappen Internationale 5.5 meter klasse.

Een WK in de 5.5 meter klasse gaat altijd gepaard met een of meerdere evenementen, zoals een open nationaal kampioenschap. Zo ook op de Bahamas, waar de winnaar van het Bahamas Open National Championship de door de Duke of Edinburgh (Prins Philip van Engeland) beschikbaar gestelde Cup kon winnen. Een aardig detail is dat de Duke of Edinburgh Cup onregelmatig wordt verzeild. De laatste keer dat dit gebeurde was zestien jaar geleden. Het bestuur van de Nassau Yacht Club was duidelijk in zijn sas met de persoonlijke en enthousiaste reactie van de prins Philip die eenieder veel succes wenste. Een typisch Brits overseas tintje aan dit internationale evenement.

En dan was er nog de Scandinavian Gold Cup. Om deze fraaie en
historische cup strijden jaarlijks de 5.5 landen tegen elkaar, met uit elk land één vertegenwoordigende boot. De cup is in 1919 door de Nylandska Jaktklubben in Helsinki ingesteld voor de strijd tussen Finland en Zweden in de 40 m2 klasse. Vanaf 1953 is deze cup
onlosmakelijk verbonden met de 5.5 meter klasse.

De Scandinavian Gold Cup stond als eerste evenement op het programma. De NED35, het team van Hans Nadorp, vertegenwoordigde Nederland en gold als een kanshebber. Dit zelfde team veroverde de Gold Cup in 2006. Ondanks een eerste plaats in de derde race en na uitstekend partij te hebben gegeven aan de NOR57, moest de NED35 uiteindelijk in de finale toch haar meerdere erkennen in het Noorse team van de zeer sterk zeilende Kristian Nergaard.

Vervolgens trokken de teams ten strijde op het Bahamas Open National Championship. Hieraan deden 18 boten mee. Het team van Arend Jan Pasman, NED26, ging zeer voortvarend van start met een derde en twee eerste plaatsen. Lange tijd ging de NED 26 aan de leiding in het algemeen klassement. Helaas grepen ze uiteindelijk net naast de Duke of Edinburgh Cup. De BAH19 van Gavin McKinney had, ondanks een eerste plaats minder, maar met meer tweede plaatsen, net een puntje minder op de teller. De NED35 had slechts twee van de vijf wedstrijden gevaren, maar eindigde toch nog op een respectabele tiende plaats.

Tot slot het hoogtepunt, het WK. In Europa, waar zich wereldwijd gezien de grootste concentratie 5.5 meters bevindt, verschijnen in de regel zon veertig boten aan de start bij een WK. Wedstrijden overzee laten minder boten aan de start zien. Ditmaal deden 18 teams uit zes landen mee: drie teams uit de Bahamas, een sterke vertegenwoordiging uit Noorwegen met vier boten, de twee Nederlanders, maar liefst zeven Zwitsers en een Fin. En dan was er nog de Australische 82-jarige, nog immer vechtlustige Gordon Ingate, die met een gelegenheidsteam voer waaronder de Nederlander Jeroen de Vries (van de NED16 en de NED21). Al met al een sterk veld dat in zeven wedstrijden moest uitmaken wie s werelds beste zou worden.

De prima zeilende NED 26 veroverde de laatste te vergeven eerste plaats in de zevende wedstrijd, maar de Noor Kristian Nergaard en zijn team pakten als enige drie eerste plaatsen. Het is duidelijk een Noors feestje; de NOR 57 legde verdiend beslag op de titel. s Werelds tweede werd de wereldkampioen van 2007, het team Marazzi van de SUI 219 en derde werd de winnaar van de Duke of Edinburgh Cup, de BAH 19 van Gavin McKinney. De Nederlandse teams, de NED 26 en de NED 35 werden respectievelijk vijfde en zevende. Een respectabele klassering in dit sterke veld. De AUS 82 van gelegenheidsteam Ingate ten slotte, met Jeroen de Vries aan boord, eindigde op een 17e plaats.

Al met al was het wederom een prachtig evenement waarin zeer sterk gezeild werd.
In 2009 wordt het WK in Hanko, Noorwegen, verzeild.

Meer informatie over kunt u vinden op de website van de Vereniging 5.5 meter Nederland.

Internetadres: www.5.5klasse.nl