Ingezonden persbericht
()
Vereniging FME-CWM
PERSBERICHT
Jan Kamminga: "Industriebeleid is van het hele kabinet"
FME pleit in brief aan Van der Hoeven voor kabinetsbreed commitment aan industriebrief
Zoetermeer, 23 april 2008 - In een brief aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken, geeft de Vereniging FME-CWM, de ondernemersorganisatie in de technologische industrie, de input voor de Industriebrief die het kabinet in juni wil laten verschijnen. FME-voorzitter Jan Kamminga vraagt om een offensief kabinetsbreed industriebeleid om daarmee de concurrentiekracht van de technologische industrie te behouden en te versterken. Kamminga: "Niet alleen Economische Zaken, maar ook de andere ministeries moeten zich in de Industriebrief committeren aan dit beleid."
FME dringt in de brief aan op kabinetsbrede actie op issues als:
- Arbeidsmarktproblematiek (EZ, Sociale Zaken en OCW)
- Terugdring ing van de regeldruk (EZ, Financiën en VROM)
- Een duurzaamheidsbeleid met oog voor de 1001 klimaatoplossingen die de industrie biedt (VROM)
- Versterking van het postennetwerk (Buitenlandse Zaken)
De industrie is de motor van de economische groei, biedt veel directe en indirecte werkgelegenheid en werkt zeer internationaal. Ook biedt de industrie oplossingen voor veel maatschappelijke kwesties op het gebied van duurzaamheid en energie. Het overheidsbeleid is te verkokerd en te versnipperd en dat is funest voor de slagkracht van de industrie. Goed industriebeleid wordt door alle ministeries samen en tegelijkertijd gevoerd. Een nieuwe Industriebrief moet dus kabinetsbreed zijn. Samen moeten de ministers zorgen voor de randvoorwaarden waarbinnen de industrie moet opereren. Goede randvoorwaarden zijn essentieel voor het behoud van de internationale concurrentiepositie. Meer dan ooit is de snelheid van uitvoering hierbij van belang. De internationale markt wacht niet op een Nederlandse industrie die in de bezemwagen zit.
Kerncijfers Nederlandse Maakindustrie
* 3 miljoen arbeidsplaatsen aan directe en indirecte werkgelegenheid
* export: 35 miljard euro (kwart van in Nederland gerealiseerde export)
____________________________________________
De brief aan minister Van der Hoeven:
Zoetermeer, 22 april 2008
Geachte mevrouw Van der Hoeven,
Een offensief kabinetsbreed industriebeleid moet volgens ons de essentie zijn van de dit jaar uit te brengen Industriebrief. Industriebeleid kan alleen de kwalificatie 'goed' dragen als het effect sorteert. Goed industriebeleid impliceert integraal overheidsbeleid, waarvoor heldere doelen, heldere acties, helder eigenaarschap, heldere afstemming en structurele financiering nodig zijn.
Gelet op de snel toenemende uitdagingen van de globalisering en de consequenties daarvan voor de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven, moeten het behoud en de versterking van die concurrentiekracht en een daarop geënt industriebeleid hoog op de agenda van het kabinet staan.
Indien alle ministeries samen en tegelijkertijd een dergelijk industriebeleid voeren, kan grote winst worden geboekt. Het huidige overheidsbeleid is naar ons oordeel nog te verkokerd en te versnipperd. De gewenste gezamenlijke aanpak staat centraal in de bijgevoegde FME-bijdrage voor de Industriebrief.
Het grootste probleem van de industrie is het schrijnende tekort aan goed gekwalificeerde medewerkers. Naast grote inspanningen om in Nederland de relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren, zijn een snelle invoering van een Europese Blue Card en soepeler toetreding van arbeidsmigranten cruciaal. De ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Justitie moeten goed luisteren naar de visie van de ondernemers, zoals verwoord in bijgevoegde bijdrage. Zij zeggen wat er moet gebeuren!
Dat doen zij over de uitermate grote problemen op de arbeidsmarkt en over het ontbreken van adequaat optreden na het rapport van de commissie Stevens om de regeldruk terug te dringen. De door de ministeries van Financiën en VROM bedachte onzinnige Verpakkingenbelasting is hiervan een sprekend voorbeeld.
De industrie wordt wel in woord ondersteund, maar het mag niet bij woorden alleen blijven. Hetzelfde geldt voor de milieuregelgeving. Uitvoering van wetten op het gebied van bodemsanering en geluidhinder dreigen in Nederland alles onmogelijk te maken en zadelen bedrijven op met onnodige kosten.
En dan het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Ik herken in het huidige beleid niets van de door onze minister-president zo geprezen VOC-mentaliteit, toen de innovatieve en internationaal georiënteerde Nederlandse ondernemersgeest ons land tot grote bloei bracht. Het is de hoogste tijd het postennetwerk te versterken en een goede ORET-regeling te realiseren.
Milieu verdient een prominente plaats in de Industriebrief, evenals de rol die de industrie kan vervullen bij het realiseren van de ambitieuze plannen. Op dit moment wordt nog teveel gesproken óver de industrie en te weinig mét de industrie. De technologische industrie biedt 1001 oplossingen voor het klimaatprobleem, maar zij schieten hun doel voorbij als tegelijkertijd een ondoordachte vergroening van de belastingen wordt ingevoerd en kortetermijndenken domineert bij het vaststellen van emissieplafonds. Het is dwingend noodzakelijk dat wij als industrie actiever worden betrokken bij de maatschappelijke discussie die in volle hevigheid woedt.
Wij wensen u veel wijsheid bij het opstellen van een kabinetsbrede Industriebrief. Vanzelfsprekend staan wij uiterst positief tegenover een overheid die laat zien samen met ons de uitdaging op te pakken en de Nederlandse economie en samenleving vooruit te helpen.
Met vriendelijke groet,
Jan Kamminga
Vereniging FME-CWM
----------