Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1 210
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 23 april 2008

Kenmerk 61

Amsterdams woonbeleid krijgt brede steun

Het college van B&W heeft op 22 april de Amsterdamse Woonvisie definitief vastgesteld. "Wonen in de Metropool" beschrijft het woonbeleid van Amsterdam tot 2020. Amsterdam moet een stad zijn voor álle groepen Amsterdammers: voor lagere inkomens, middeninkomens en hoge inkomens. Het college van B&W heeft besloten dat er in 2010 opnieuw wordt beoordeeld of een nieuw splitsingscontingent mogelijk en wenselijk is. Het splitsingscontingent bepaalt het aantal particuliere huurwoningen dat gesplitst en verkocht mag worden. Het nieuwe splitsingscontingent komt er alleen als de woningmarkt het op dat moment toelaat. De Woonvisie wordt op 7 mei 2008 aangeboden aan de raadscommissie Volkshuisvesting.

Om zijn doelstellingen te bereiken stelt het college een serie maatregelen voor die variëren van nieuwbouw voor verschillende inkomens, het omzetten van kantoren voor jongeren, short stay beleid, splitsen en verkopen, stedelijke vernieuwing tot een serie aan specifieke koopsubsidies zoals de starterslening.

Tjeerd Herrema, wethouder Volkshuisvesting, ziet in de reacties op zijn Woonvisie een bevestiging dat het Amsterdamse woonbeleid op de goede weg zit:

"Er waren reacties dat we te weinig ruimte aan de markt zouden laten. Maar er komt juist meer ruimte voor betaalbare koopwoningen. Waar nodig beschermen we de woningvoorraad voor lagere inkomens. Vorige week zijn we op basis van onderzoek van de stichting Atlas voor Gemeenten uitgeroepen tot populairste woonstad van Nederland. En ons eigen onderzoek Wonen in Amsterdam laat zien dat onze bewoners hun buurt gemiddeld met een 7,2 beoordelen. Het aantal buurten dat echt onvoldoende wordt beoordeeld is gedaald van zes in 2005 naar twee in 2007. De stijgende lijn van de afgelopen jaren wordt daarmee voortgezet en dat willen we vasthouden".

In de Woonvisie zijn de volgende prioriteiten geformuleerd:

Gebieden met hoge marktdruk toegankelijk voor lage en middeninkomens De centraal-stedelijke zone, het meeste geliefde woongebied van Amsterdam, moet ook voor de lagere en middeninkomens toegankelijk blijven. Dat gebeurt door met de corporaties afspraken over de verdeling van woningen te maken (85% van de vrijkomende huurwoningen wordt toegewezen aan lage en lage middeninkomens) en beperking van het splitsen en verkopen van goedkope particuliere huurwoningen.

Een groter aanbod in het middensegment Naast het bieden van de starterslening en andere koopondersteunende maatregelen moet ook het woningaanbod in het middensegment drastisch worden uitgebreid, onder meer door nieuwbouw en verkoop van huurwoningen. Naar verwachting zal 60% van de jaarlijks nieuw te bouwen vrijesectorwoningen tot het middensegment behoren. Daarnaast is met de corporaties afgesproken dat tot 2016 31.000 woningen mogen worden verkocht die vrijwel allemaal tot het middensegment tot 265.000 behoren. .

23 april 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 234 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Stad voor kinderen
Kinderen zijn het kapitaal van de stad. In de woonvisie is daarom veel aandacht voor de behoeftes van gezinnen. Dit gebeurt door meer grote sociale huurwoningen specifiek voor grote gezinnen te bouwen en bij nieuwbouwwoningen in de vrij sector meer aandacht te besteden aan eengezinswoningen.

Specifiek bouwen voor specifieke groepen Variatie en differentiatie zijn sleutelwoorden in de Woonvisie. Met de woningcorporaties worden afspraken gemaakt over de beschikbaarheid van woningen voor alle mogelijke speciale doelgroepen. Denk hierbij aan combinaties van specifieke woningen en voorzieningen voor ouderen, gehandicapten, jongeren en studenten.

Gebiedsgericht werken
Niet iedere buurt hoeft de ideale afspiegeling te zijn van de Amsterdamse samenleving, niet overal hoeft de gemengdheid hetzelfde te zijn, niet iedere buurt hoeft dezelfde voorzieningen te hebben. Amsterdam is geen homogeen geheel, maar een ideale mix van gevarieerde verscheidenheid. Dat houdt bijvoorbeeld in dat bij het bouwen en verdelen van woningen in de centrale stadsdelen meer kan worden ingespeeld op de behoefte van jonge of kleine huishoudens mensen terwijl in de gebieden verder van het centrum aan de behoeften van gezinnen kan worden gedacht. Een ander voorbeeld is de wijkaanpak waar gebiedsgericht wordt gekeken naar de specifieke wensen onder andere op het gebied van het wonen voor de verbetering van de wijk.

Inspraak
De inspraakprocedure heeft 57 reacties opgeleverd: 29 van individuele bewoners, de overige van stadsdelen, bewonersorganisaties, woningcorporaties en diverse belangenorganisaties.

Meer informatie
Wonen in de Metropool en de Nota van Beantwoording vind u op de website van Dienst Wonen: www.wonen.amsterdam.nl