Jongeren willen altijd wel bewegen

Bestrijd bewegingsarmoede onder jongeren door ze meer mogelijkheden te bieden om te sporten en te bewegen, op school en daar buiten. En zorg dat het leuk, uitdagend, veilig en gezellig is om mee te doen, door jongeren te betrekken bij de opzet van activiteiten. Dat was de conclusie uit het debat dat vertegenwoordigers van het Convenant overgewicht en leerlingen van het Overbosch College in Den Haag vandaag voerden over de Dubbel30 Energytour. Dit is een door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) ontwikkeld beweegprogramma voor VMBO-scholen.

De leerlingen van het Overbosch College zijn unaniem enthousiast over de beweegclinics die ze vandaag konden volgen: streetdance, zelfverdediging, panna-voetbal en basketbal op muziek. 'Zo willen we elke dag wel sporten', verklaart een van de deelneemsters.

Met deze boodschap gaan Convenant-voorzitter Paul Rosenmöller en NISB-directeur Clémence Ross naar minister Klink van volksgezondheid, die het overheidsbeleid voor preventie van overgewicht coördineert. Ze kunnen daarbij rekenen op de steun van de aanwezige Kamerleden Van Dijk (CDA) en Langkamp (SP) en oud-parlementariër Rob Oudkerk, nu lector leefstijlverandering bij jongeren aan de Haagse Hogeschool.

Over de rol van commerciële partijen als Mars, LU en Mora is Ross duidelijk: 'Door de steun aan de Energytour steken zij hun nek uit en verplichten ze zich ook inhoudelijk bij te dragen aan de strijd tegen overgewicht en bewegingsarmoede. Met hun power bereiken ze meer jongeren dan 100 NISB'ers bij elkaar.' Dit bevestigen ook Maarten Kleijne en Liliane van Lier van onderzoeksbureau SARV International, dat onderzoek doet naar jongerentrends en culturen. 'Jongeren vinden het heel normaal dat Mars zoiets sponsort, als ze er maar een geloofwaardig verhaal bij vertellen.'

De Dubbel30 Energytour is onderdeel van de campagne 30 minuten bewegen van het NISB en sluit aan op het streven van het Convenant overgewicht om een actieve leefstijl bij jongeren te bevorderen. Bekende sporters en Ali B fungeren daarbij als rolmodel. De Energytour wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de vier grote steden, Albron, Fortis, Kraft, LU, Mars en Mora.

Jongeren bewegen nu te weinig. Slechts 33 procent van de jongens en 22 procent van de meisjes onder de 18 voldoet aan de nationale norm voor jongeren van een uur flink bewegen per dag. In achterstandswijken is de situatie nog veel slechter, op sommige plaatsen haalt niet meer dan 3 procent de norm. Te weinig lichaamsbeweging is een belangrijke oorzaak voor overgewicht.