Gemeente Hengelo

Actueel

Introductie Leonardo-onderwijs, voor hoogbegaafde kinderen, in Hengelo

Hengelo, 14 april 2008

Introductie Leonardo-onderwijs in Hengelo

Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong binnen de regio Hengelo, Borne en de Hof van Twente krijgen eindelijk het onderwijs dat bij hen past. Het reguliere aanbod in basisonderwijs wordt voor deze kinderen uitgebreid met het zogenoemde Leonardo-onderwijs. Op woensdag 23 april 2008 is er in het stadhuis een informatiebijeenkomst waarin deze unieke onderwijsmethode wordt geĂŻntroduceerd.
Twee tot drie procent van de Nederlandse bevolking is hoogbegaafd. Dat wil zeggen dat deze mensen een IQ hebben hoger dan 130. In het gebied van Hengelo, Borne en Hof van Twente behoren ruim driehonderd kinderen tot deze doelgroep. Van deze groep krijgt 50 tot 80% problemen, zoals onderpresteren en psychische klachten. In het kader van passend onderwijs moet er ook voor deze kinderen een goede onderwijsmethode zijn.

De Leonardo Stichting

Het openbaar primaire onderwijs Hengelo is begin november 2007 in contact gekomen met de Leonardo Stichting. Dit is een landelijke stichting die zich inzet voor kinderen met een
ontwikkelingsvoorsprong. De stichting heeft een uniek onderwijsconcept ontwikkeld voor deze doelgroep. Vanuit het contact met de Leonardo Stichting is een initiatiefgroep ontstaan, die zich verder in het concept van het Leonardo-onderwijs heeft verdiept. Dit heeft geleid tot de komst van deze vorm van onderwijs binnen Hengelo.

Leonardo-onderwijs in Hengelo

Het Leonardo-onderwijs is zoals gezegd bestemd voor alle kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Hengelo wil met twee groepen starten: een middenbouwgroep en een bovenbouwgroep. De groepsgrootte is twaalf tot maximaal zestien leerlingen.

Het onderwijsprogramma

Het onderwijs wordt verzorgd binnen een reguliere basisschool. Welke school dat wordt, is nu nog niet bekend. Er is geen sprake van een aparte school. Naast het reguliere basisschoolprogramma zijn er vele extra vakken zoals Engels en Spaans, informatica, leren leren, leren ondernemen en wetenschap. Daarnaast is er veel aandacht voor sociale vaardigheden, kunst, cultuur en muziek, denksporten en sportprojecten. Uniek is de zogenoemde Leonardo-tijd. De kinderen gebruiken deze tijd om hun eigen interesses verder uit te breiden en te ontwikkelen.

Informatiebijeenkomst

Tijdens de informatiebijeenkomst op 23 april zal de heer J. Hendrickx, voorzitter van de landelijke Leonardo Stichting, de onderwijsmethode verder toelichten. De bijeenkomst is in de burgerzaal van het stadhuis en start om 19.30 uur. Ouders van kinderen die mogelijk tot de doelgroep behoren zijn ook welkom. Aanmelden kan via e-mailadres: f.nijland@hengelo.nl Het vermelden van het aantal personen volstaat.