Dit najaar eerste duurzame schol uit Noordzee
De vangst van schol is nu nog niet duurzaam volgens de Viswijzer. Daar
komt dit najaar verandering in. Als eerste platviskotter in Europa
gaat een schipper uit Urk op een duurzamere manier schol vangen. De
eerste 800 ton van deze Noordzeeschol wordt dit najaar verwacht. Het
Voedingscentrum vindt het belangrijk dat consumenten kunnen kiezen
voor duurzaam gevangen vis. Schol blijft een soort die beter met mate
gegeten kan worden, omdat de visstand onder druk staat.
De kotter gaat vissen op een manier die zorgt voor minder bijvangst in
de netten terwijl tegelijk het leven op de zeebodem wordt ontzien. Het
sleepnet van de te gebruiken 'twinrig' heeft grotere mazen die
voorkomen dat te jonge vis naar boven worden gehaald. Om de bijvangst
nog verder te beperken, komen er ook ontsnappingspanelen. De aanvraag
voor het zogeheten Marine Stewardship Council (MSC)-keurmerk voor de
schol moet nog worden goedgekeurd.
Schade aan de zeebodem
De boomkor waar de vissers nu veelal mee werken is omstreden, omdat de
zware stalen ketting over de zeebodem sleept en zo volgens
organisaties als het Wereld Natuur Fonds (WNF) te veel schade
aanricht. Een voordeel van de 'twinrig' is dat er minder pk's voor
nodig zijn, waardoor het schip minder brandstof verbruikt.
Visstand
In onze Noordzee staan bijvoorbeeld de kabeljauw, schol en tong onder
druk. Er wordt te veel gevist, waardoor de populatie, dit is de
hoeveelheid vissen van een soort, zich niet kan herstellen. Als de
visstand eenmaal erg laag is, is het heel moeilijk om dit te
herstellen. Duurzame visserij kan de problemen van overbevissing en
bijvangst te lijf gaan. Ook andere platvissers maken plannen om
duurzamer te gaan werken.
Vis kiezen: schol kan af en toe
Schol is een belangrijke tak van visserij waarvoor Nederland ook de
meeste vangstrechten heeft. Het is ook een populaire, magere vis. Het
Voedingscentrum raadt aan om twee keer per week vis te eten, waarvan
één keer vette vis zoals zalm of haring. Zo krijgt u voldoende
gezonde visvetzuren binnen. De regel Eet gevarieerd is bij vis ook
goed als u wilt letten op duurzaamheid. Varieer volop en zet soorten
die gevaar lopen, zoals schol niet te vaak op het menu.
Voedingcentrum