Gemeente Arnhem

Arnhems college keurt bedrijfsplan Luxor Live goed (22-04-2008) Reserve wordt aangesproken; gemeentegarantie op lening voor resterend tekort

Het bedrijfsplan van de Stichting Luxor Live, die het nieuwe, brede poppodium gaat exploiteren, is goedgekeurd door burgemeester en wethouders van Arnhem. Het podium begint in het nieuwe seizoen aan de opbouw van een programmering, die oploopt tot jaarlijks 230 activiteiten in 2010: voor 70% popconcerten en dance-evenementen, voor 30% jazz, wereldmuziek en combinaties met andere kunstvormen als theater, film, literatuur en nieuwe media. De zelfstandige popstichting Luxor Live komt uit met de jaarlijkse subsidie van 255.000 euro. In de aanloopperiode tot en met 2010 is er echter nog een totaal tekort van 618.000 euro. Hiervoor spreekt het college de reserve van drie ton aan, die de gemeenteraad eerder voor Luxor Live heeft ingesteld. Voor de rest van het exploitatietekort en voor de aanschaf van inventaris trekt het bestuur een lening aan van ruim zeven ton, waarvoor
B en W gemeentegarantie geven.

De gemeenteraad heeft in 2005 geld beschikbaar gesteld voor de restauratie van Luxor en de inrichting van het pand tot breed poppodium. Sinds vorig jaar is in de gemeentebegroting het bedrag van een kwart miljoen euro beschikbaar voor de exploitatie van het poppodium, dat vanaf het seizoen 2008-2009 van start gaat. Het bedrijfsplan, dat de Stichting Luxor Live heeft ingediend, laat zien dat de opzet is geprofessionaliseerd. Luxor Live gaat draaien met een vaste staf, ook voor de techniek en voor de horeca die in een aparte BV is ondergebracht, van 12½ beroepskrachten en rekent op jaarlijks 60.000 betalende bezoekers vanaf 2010: 5.000 meer dan in de eerdere prognose. Luxor Live biedt een podium voor lokale en regionale bands en voor subtop- en topbands in het circuit van de clubpodia. Het horeca-deel betaalt mee aan de kosten van huisvesting en organisatie en draagt de winst over aan de popstichting. In 2010 heeft de stichting een bijna dekkende begroting van anderhalf miljoen euro per jaar.

Risicos
Het bedrijfsplan laat zien, dat Luxor Live binnen enkele jaren mét de jaarlijkse subsidie kostendekkend draait, en brengt ook de risicos in beeld. Zo is de stichting de eerste jaren 10 mille extra kwijt voor de huur van tijdelijke kantoorruimte, omdat het winkel- en kantoorpand aan de Arnhem Centraal-kant nog gebouwd moet worden. De eerste drie jaar willen B en W een jaarlijkse bijdrage van 20.000 euro geven als aanvulling op het programmabudget.
De gemeente sluit nog een huurovereenkomst voor het pand met de Stichting Luxor Live: een huurprijs die niet de kostprijs dekt, maar die past bij een poppodium-pand met een culturele functie. Naast de verwarming en klimaatregeling in het gebouw blijven ook de licht- en geluidsinstallatie eigendom van de gemeente, zodat het gebouw mét voorzieningen in gemeentelijke handen blijft.

Ambitie waar gemaakt
Wethouder Rita Weeda (Cultuur) is tevreden over het bedrijfsplan van Luxor Live: Het is een plan dat de ambitie van Luxor Live als breed poppodium volledig waar maakt, vrijwel helemaal binnen de gemeentelijke financiering. Luxor Live kan wat ons betreft echt van start gaan als het mooiste poppodium van Nederland. De exploitatie van het poppodium staat op zich los van de restauratie van het gebouw. Daarvoor heeft de gemeenteraad in 2005 ruim acht miljoen euro beschikbaar gesteld. De feitelijke kosten vallen hoger uit. Burgemeester en wethouders vragen om een extra Europese en provinciale subsidie om het tekort te verkleinen.