Gemeente Amsterdam



Amsterdam wil snelle verbetering uitvoering Inburgering

23 april 2008
-
Saida Ahyad

Veel minder Amsterdammers dan gepland hebben in 2007 een inburgerings- of taaltraject gevolgd. Amsterdam wil jaarlijks 15.000 mensen laten starten met een taal- of inburgeringstraject. In 2007, zo blijkt uit onderzoek, zijn 10.856 mensen gestart. Na de invoering van de nieuwe wet Inburgering het afgelopen jaar is er een duidelijke stagnatie van de instroom naar cursussen geweest. Dit was reden voor het College van B&W om de uitvoering van inburgering in Amsterdam te laten evalueren.

Onderzoek

Uit de door het Bureau Radar uitgevoerde evaluatie blijkt dat de gemeente Amsterdam bij het realiseren van haar ambitie last heeft gehad van de landelijke wet- en regelgeving maar dat dit niet doorslaggevend was voor het niet kunnen realiseren van de ambitie. De organisatie en uitvoering van de inburgering zijn op dit moment onvoldoende efficiënt en effectief. Volgens de laatste cijfers van de gemeente zijn vorig jaar 10.856 mensen gestart met een inburgerings- of taaltraject. 3130 mensen zijn aan een inburgeringscursus begonnen en 7.726 mensen aan een taaltraject. Het totaal aantal mensen dat gestart is met een taaltraject zal waarschijnlijk nog lager uitvallen omdat een aantal dubbeltellingen nog moet worden verwerkt.

Aanpak

Het college van B&W onderschrijft de conclusies en aanbevelingen uit de evaluatie en wil zo snel mogelijk een eind aan de geconstateerde stagnatie maken. Hiervoor is een programma manager aangesteld die het hele traject moet vlottrekken. Het college wil dat de wachttijden tussen intake en deelname in een klas van een inburgeraar drastisch worden teruggebracht. Ook moet er actiever geworven worden in de buurten. Verder moeten taalaanbieders in het vervolg ook zelf inburgeraars kunnen werven en bij doorverwijzing naar een andere aanbieder een wervingspremie krijgen. Voor de langere termijn werkt de gemeente samen met de stadsdelen en de ketenpartners aan een verbeterplan om het inburgeringsproces verder te stroomlijnen en structureel te verbeteren. Dit verbeterplan moet na de zomer klaar zijn.

Aanpassing wet- en regelgeving

Tot slot zal Amsterdam belemmeringen voor een goede uitvoering, die voorvloeien uit de huidige wet- en regelgeving, bij het Rijk aankaarten. Zo zijn inburgeringsplichtigen op dit moment verplicht om het inburgeringsexamen te halen maar niet verplicht om een aanbod te accepteren. Amsterdam is voor een deelnameverplichting. Daarnaast ziet het ernaar uit dat een groot aantal inburgeringsplichtigen het examen niet in één keer of geheel niet zal halen. Amsterdam wil deze mensen een vervolgaanbod kunnen doen. Ook moet er een goede kinderopvangregeling komen om te voorkomen dat kinderopvang een belemmering voor deelname is. Om effectief maatwerk te bieden aan de inburgeraars pleit de gemeente voor een participatiefonds waarin de gemeentelijke middelen voor reïntegratie (Wwb-werkdeel), inburgering (WI) en educatie (Web) worden gebundeld.